Institutul Naţional de Sănătate Publică va fi obligat să comunice zilnic numărul cazurilor retestate

Institutul Naţional de Sănătate Publică va fi obligat să comunice zilnic numărul cazurilor retestate

Institutul Naţional de Sănătate Publică (INSP) are obligaţia de a comunica zilnic numărul cazurilor noi, numărul cazurilor retestate şi numărul total de teste pentru cazurile noi şi cazurile retestate, raportate separat la nivel naţional şi judeţean, inclusiv după criteriul domiciliului persoanei testate, a decis, miercuri seara, Comisia Juridică a Senatului.

Prevederea a fost inclusă în proiectul de lege privind instituirea unor măsuri în domeniul sănătăţii publice în situaţii de risc epidemiologic şi biologic, cunoscută ca legea carantinei și izolării.

„Mai avem o completare pe care trebuie să o facem cu privire la articolul privitor la obligaţia instituită pentru Institutul Naţional de Sănătate Publică, pe baza unui amendament venit de la Comisia pentru drepturile omului şi reformulat de Comisie: am statuat în lege că pe toată perioada situaţiei de risc epidemiologic şi biologic, pentru prevenirea introducerii şi limitarea răspândirii bolilor infectocontagioase pe teritoriul naţional, Institutul Naţional de Sănătate Publică are obligaţia de a comunica zilnic numărul cazurilor noi, numărul cazurilor retestate şi numărul total de teste pentru cazurile noi şi cazurile retestate, raportate separat la nivel naţional şi judeţean, inclusiv după criteriul domiciliului persoanei testate”, a declarat vicepreşedintele comisiei, senatorul PNL Iuliana Scântei, care conduce şedinţa.

Comisia Juridică a Senatului a mai decis miercuri că izolarea poate fi dispusă pe durată limitată, în mod nediscriminatoriu şi proporţional cu situaţia de fapt care o determină şi că izolarea pentru un pacient bolnav minor se dispune într-o primă fază la domiciliul aparţinătorului sau într-o locaţie declarată de acesta.

Noi schimbări la Legea carantinării: Izolarea pentru un minor se dispune în primă fază la domiciliul aparţinătorului

Ce au mai schimbat senatorii în Legea carantinării: Izolarea e dispusă pe durată limitată, proporţional cu situaţia care o determină

Forma finală a textelor va fi cuprinsă într-un raport care va fi supus dezbaterii plenului Senatului.

Premierul Ludovic Orban a declarat, miercuri seară, la începutul şedinţei de guvern, că ”se pare că s-au înţeles în comisie”, astfel că va fi finalizat raportul la legea privind carantina.

”Aştept să fiu informat când este convocat plenul (Senatului – n.red.), pentru a participa la plen, ca să susţin proiectul de lege”, a spus premierul.

Biroul Permanent a decis, miercuri, prelungirea sesiunii extraordinare a Senatului pentru perioada 16-31 iulie. Primul plen e programat joi, la ora 12:00.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇