Germanii cu vârste sub 60 de ani vaccinați cu o doză AstraZeneca vor primi alt ser la rapel

Germanii cu vârste sub 60 de ani vaccinați cu o doză AstraZeneca vor primi alt ser la rapel

Germanii cu vârste sub 60 de ani vaccinați anti-Covid cu o doză AstraZeneca vor primi a doua doză dintr-un alt vaccin, au decis autorităţile sanitare, marţi.

Germania a anunţat pe 30 martie că nu va mai oferi vaccinul AstraZeneca în două doze oamenilor cu vârste sub 60 de ani, din cauza riscului apariţiei de tromboze.

2021 vine cu discounturi de până la 50% la principalele categorii de produse și servicii de care afacerea ta are nevoie. Obține oferta AICI!

Agenţia de presă DPA a anunţat că acum miniştrii au căzut de acord ca persoanele din grupe de vârste mai mici care au primit o primă doză de AstraZeneca înainte de anunţul făcut la finalul lui martie să primească pentru a doua doză fie serul Pfizer/BioNTech, fie cel dezvoltat de Moderna.

„Soluţia care a fost găsită va oferi un bun nivel de protecţie”, a spus ministrul bavarez al Sănătăţii, Klaus Holetschek, potrivit The Guardian.

Noua politică este în conformitate cu recomandările făcute săptămâna trecută de comisia de vaccinare din Germania, care a mai recomandat ca a doua doză să fie administrată la 12 săptămâni de la prima doză AstraZeneca.

Germania este una dintre ţările care au restricţionat utilizarea serului AstraZeneca, după ce au apărut rare cazuri de tromboză la un număr mic de persoane mai tinere care au primit vaccinul. 

Potrivit Ministerului german al Sănătăţii, aproximativ 2,2 milioane de persoane cu vârste sub 60 de ani au primit o doză de vaccin AstraZeneca în ultimele săptămâni.

Context

Amintim că Agenţia Europeană a Medicamentului (EMA) a spus săptămâna trecută că neobişnuitele cheaguri de sânge ar trebui listate ca efecte secundare foarte rare ale vaccinului AstraZeneca şi a subliniat că, per ansamblu, beneficiile oferite de ser depăşesc riscurile.

În total, până pe 4 aprilie, au fost raportate 222 de cazuri de tromboze atipice din 34 de milioane de doze AstraZeneca administrate în Spaţiul Economic European (UE, Islanda, Norvegia, Liechtenstein) şi Marea Britanie, potrivit EMA. Până pe 22 martie, au fost înregistrate 18 decese asociate acestei cauze.

Cele mai multe cazuri au apărut la femei cu vârste sub 60 de ani, într-un interval de până la două săptămâni de la vaccinare.

Organizaţia Mondială a Sănătăţii a transmis că nu poate recomanda combinarea vaccinurilor, din cauza insuficientelor date care să arate efectele acesteia.

Universitatea Oxford derulează în prezent un studiu pentru a determina dacă vaccinurile anti-Covid pot fi combinate în siguranţă.

Citește articolele zilei pe SpotMedia.ro:


Te invităm și pe pagina noastră de Facebook, unde vei găsi multe lucruri interesante, în plus față de site. Îți mulțumim că ne citești!