Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS) a transmis, vineri, că nu poate să recomande schimbarea vaccinului AstraZeneca la rapel cu un ser cu ARN mesager, aşa cum a făcut Autoritatea de reglementare în domeniul sănătăţii din Franţa (Haute Autorite de Sante – HAS).
”Nu există date adecvate pentru a spune dacă se poate face acest lucru”, iar experţi de la OMS au conchis că ”schimbarea vaccinurilor nu este un lucru pe care-l pot recomanda în acest stadiu”, a anunţat, într-o conferinţă de presă obişnuită, la Geneva, un purtător de cuvânt al Organizaţiei, Margaret Harris, noteaza News.ro, citând AFP.
Ea a precizat că aceasta este poziţia adoptată de către Grupul Strategic Consultativ al Experţilor (SAGE) cu privire la vaccinare în februarie, când acesta şi-a publicat recomandările cu privire la vaccinul AstraZeneca şi înainte de apariţia unor informaţii cu privire la efecte secundare foarte grave şi rare ale vaccinului.
Precizările au venit după ce Autoritatea de reglementare în domeniul sănătăţii din Franţa (Haute Autorite de Sante – HAS) a recomandat ca oamenii sub 55 de ani care au fost vaccinați deja cu o primă doză de AstraZeneca ar trebui să primească la rapel un alt tip de ser, adică un vaccin mRNA.
În România, continuăm vaccinarea cu AstraZeneca pentru toate grupele de vârstă, deși Agenţia Europeană pentru Medicamente (EMA) a confirmat, miercuri, că există o legătură strânsă între vaccinarea cu AstraZeneca (Vaxzevria) şi formarea de cheaguri de sânge, iar acest lucru ar trebui menționat pe prospect ca un efect secundar.
Dr. Valeriu Gheorghiță, președintele Comitetului Național de Vaccinare, a transmis că, dacă vreo persoană va dezvolta un eveniment trombotic după prima doză, categoric nu va mai face a doua doză cu același tip de vaccin, dar niciunul dintre cei aproape 400.000 de români care s-au vaccinat deja cu AstraZeneca nu a suferit tromboze până acum.
Citeşte detalii despre controversa Astra Zeneca poate provoca tromboze: