Te-ai vaccinat cu AstraZeneca? Iată simptomele la care trebuie să fii atent pentru că pot anunţa o tromboză

Te-ai vaccinat cu AstraZeneca? Iată  simptomele la care trebuie să fii atent pentru că pot anunţa o tromboză

După ce a confirmat că există o legătură strânsă între vaccinarea cu AstraZeneca şi formarea de cheaguri de sânge, Agenția Europeană a Medicamentului (EMA) a făcut publice și simptomele la care cei imunizați trebuie să fie atenți.

Astfel, în cazul în care după vaccinarea cu AstraZeneca prezentați dificultăți de respirație, durere în piept, umflarea picioarelor, dureri abdominale persistente, dureri puternice de cap sau vedere în ceață, trebuie să vă adresați unui medic.

Totodată, alte semne care pot indica probleme sunt petele mici apărute sub piele la locul injecției sau vânătăile în alte părți decât la locul injecției.

ADVERTISING

EMA precizează că aceste simptome ale trombozei pot să apară în primele două săptămâni după vaccinare.

Miercuri, Agenţia Europeană pentru Medicamente (EMA) a confirmat că există o legătură strânsă între vaccinarea cu AstraZeneca (Vaxzevria) şi formarea de cheaguri de sânge (strongly associated), iar acest lucru ar trebui menționat pe prospect ca un efect secundar.

Însă experții nu au reușit să stabilească existența unor factori de risc, cum ar fi vârsta sau sexul celor care au primit vaccinul, deci nu au făcut nicio recomandare specială în acest sens și nu s-a impus nicio restricție la nivel european.

ADVERTISING
FĂRĂ SCURTĂTURI. Ajungem departe

În același timp, EMA reiterează faptul că vaccinul AstraZeneca este foarte eficient, iar beneficiile vaccinării sunt mai mari decât potențialele riscuri.

În România, continuăm vaccinarea cu AstraZeneca pentru toate grupele de vârstă.

Dr. Valeriu Gheorghiță, președintele Comitetului Național de Vaccinare, a transmis că, dacă vreo persoană va dezvolta un eveniment trombotic după prima doză, categoric nu va mai face a doua doză cu același tip de vaccin, dar niciunul dintre cei aproape 400.000 de români care s-au vaccinat deja cu AstraZeneca nu a suferit tromboze până acum.

ADVERTISING

Citeşte detalii despre controversa Astra Zeneca poate provoca tromboze:


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇