România continuă vaccinarea cu AstraZeneca pentru toate categoriile de vârstă, a anunțat joi Valeriu Gheorghiță, președintele Comitetului național de vaccinare.
Totodată, s-a decis ca persoanele care au administrată prima doză de AstraZeneca să facă și rapelul cu același ser.
În schimb, cei care au prezentat simptome de tromboză după prima doză vor continua rapelul cu alt ser. Valeriu Gheorghiță a precizat că în cazul acestora urmează să se stabilească, pe baza analizelor, ce vaccin vor primi la a doua doză.
Efectele secundare care pot apărea în primele 14 zile de la administrarea vaccinului și care trebuie să determine persoana să meargă la spital sunt: anumite simtome neurologice, durere de cap intensă care nu trece cu medicamente sau apariția unor mici pete de sânge.
Foarte important de precizat este faptul că persoanele care nu prezintă astfel de simptome după prima doză nu le vor avea nici după rapel.
”Experţii anticipează că, dacă nu s-au întâmplat evenimentele trombotice la prima doză, nu apar la cea de-a doua doză, cu atât mai mult cu cât frecvenţa reacţiilor adverse după prima doză este mai mare decât frecvenţa reacţiilor adverse înregistrate după cea de-a doua doză”, a declarat Gheorghiţă.
Agenţia Europeană pentru Medicamente (EMA) a confirmat, miercuri, că există o legătură strânsă între vaccinarea cu AstraZeneca (Vaxzevria) şi formarea de cheaguri de sânge, iar acest lucru ar trebui menționat pe prospect ca un efect secundar.
Imediat după anunțul EMA, Spania a decis ca AstraZeneca să fie administrat doar persoanelor peste 60 de ani, iar Belgia a renunțat la acest vaccin pentru cei sub 55 de ani. Anterior, Marea Britanie a recomandat ca tinerii sub 30 de ani să nu mai fie vaccinați cu AstraZeneca.
Valeriu Gheorghiță, președintele Comitetului național de vaccinare a susținut o conferință de presă pentru a anunța detalii cu privire la imunizarea cu AstraZeneca în România. SpotMedia.ro v-a prezentat declarația acestuia, în format LIVE TEXT:
- Motivul acestei întruniri este legat de decizia EMA, prin care confirmă că beneficiul vaccinului AstraZeneca este mai mare decât riscul.
- Au fost înregistrate 220 de cazuri de tromboză la nivel mondial din peste 34 de milioane de doze. Adică o rată de 0,65 la 100.000 de persoane.
- Beneficiile depășesc riscurile.
- EMA a precizat că nu s-au identificat factori de risc legate de vârstă, sex, sau comorbidități.
- În România situația e îngrijorătoare.
- Așa cum s-a susținut de EMA, boala Covid se asociază cu un risc de spitalizare și deces.
- Ca atare, este foarte important să continue vaccinarea împotriva Covid cu toate produsele vaccinale disponibile și la parametri cât mai ridicați.
- Este imperios necesar ca un procent cât mai ridicat din populație să se vaccineze cât mai curând posibil, pentru a opri efectele negative ale acestei pandemii.
- Temporizarea vaccinării sau renunțarea la vaccinare ne poate duce în fața unor forme severe de îmbolnăvire atât pe noi, cât și pe cei din jurul nostru.
- Mai mult decât atât, ne poate compromite atingerea acelei imunități de grup, pe care dorim cu toții să o atingem tocmai pentru a stopa și a diminua efectele nocive ale pandemiei mai mult.
- Așadar, în ședința de azi s-au decis următoarele:
- Se continuă vaccinarea cu AstraZeneca pentru toate categoriile de vârstă.
- Persoanele care au făcut prima doză cu AstraZeneca vor face și rapelul cu același ser.
- Cei care au prezentat evenimente trombotice după prima doză vor continua rapelul cu alt ser.
- Este foarte important să știm care sunt simptomele trombozei, la ce trebuie să fim atenți. Așadar, efectele secundare care pot apărea în primele 14 zile de la administrarea vaccinului și care trebuie să determine persoana să meargă la spital sunt anumite simtome neurologice, durere de cap intensă sau apariția unor mici pete de sânge.
- 70% dintre cei care s-au programat la vaccinarea cu AstraZeneca s-au prezentat, 30% au decis amânarea acestei vaccinări, fapt absolut de înțeles.
- Nu se poate vorbi despre neatingerea obiectivului de vaccinare.
- Combinarea a două vaccinuri care folosesc tehnologii diferite nu s-a dovedit a fi benefică.
- Experţii anticipează căm dacă nu s-au întâmplat evenimentele trombotice la prima doză, nu apar la cea de-a doua doză, cu atât mai mult cu cât frecvenţa reacţiilor adverse după prima doză este mai mare decât frecvenţa reacţiilor adverse înregistrate după cea de-a doua doză.
- Pe harta interactivă se poate vedea ce vaccin există la fiecare centru. Fiecare este liber să aleagă cu ce vaccin dorește să se imunizeze.
- Mâine vom elibera un material informativ cu simptomele ce trebuie urmărite după vaccinare. Acesta va fi disponibil pe site-ul Ro-Vaccinare, în cabinetele de vaccinare.
- Nu este cazul ca în România vaccinarea să devină obligatorie, este voluntară.
- Nu există niciun pachet de analize recomandat pentru a se stabili dacă există riscul de a dezvolta tromboză după vaccinarea cu AstraZeneca.
- Cei care vor să amâne rapeul cu AstraZeneca o pot face pe un termen de 12 săptămâni.
- Vreau să transmit că înțeleg această preocupare și ezitare, dar vrem să liniștim oamenii, pentru că deciziile trebuie luate pe baza concluziilor EMA, care confirmă că beneficiile sunt mai mari decât riscurile.