Ministrul Sănătăţii vrea să oblige cadrele medicale nevaccinate să facă teste pe banii lor. Sindicaliştii ameninţă cu procese: Nu putem să consumăm aşa jumătate din salariu

Ministrul Sănătăţii vrea să oblige cadrele medicale nevaccinate să facă teste pe banii lor. Sindicaliştii ameninţă cu procese:  Nu putem să consumăm aşa jumătate din salariu

Federatia Sanitas din Romania amenință Ministerul Sănătății cu procese, după ce Ioana Mihăilă a anunțat că personalul medical care refuză vaccinul anti-COVID se va testa periodic din bani proprii, din septembrie.

Viorel Huşanu, preşedintele Sanitas, spune că sunt între 30 şi 40% dintre cadrele medicale care nu s-au vaccinat.

"Din estimarea noastră, sunt între 30 şi 40% dintre cadrele medicale care nu s-au vaccinat. 2.500 de salariaţi din 8.500 de la spitalele din subordinea Primăriei Bucureşti nu sunt vaccinaţi.

Cu siguranţă vom apela la avocaţi, am apelat deja la unii, şi vom acţiona în instanţă de fiecare dată când va exista un caz de obligare de vaccinare sau testare pe banii salariaţilor", a declarat Viorel Hușanu, luni dimineaţă, într-o intervenţie telefonică, la Antena3.

Președintele Sanitas a ținut să sublinieze că nu se opune testării, însă federația dorește ca aceasta să fie pe banii angajatorului, nu ai salariaților.

Potrivit acestuia, o infirmieră cu un salariu de 2.000 de lei nu poate fi obligată să se testeze de 4 ori pe lună și să consume astfel jumătate din salariu pe teste.

Viorel Huşanu a mai afirmat că, anul trecut, cadrele medicale erau considerate eroi, iar acum trebuie să dea jumătate din salariu pe teste. Asta în condițiile în care, spune el, alţi pacienţi, neasiguraţi chiar, sunt testaţi din banii statului.

"Noi nu ne opunem vaccinării, din start vreau să spun asta, şi nici testării. Dar pe banii angajatorului, nu pe banii salariaţilor. Nu se poate ca o infirmieră cu un salariu de 2.000 şi ceva de lei să fie obligată să se testeze de 4 ori pe lună, să consume jumătate din salariu pe teste.

Anul trecut eram eroi, intram la pacienţii COVID-19 fără mască, fără echipament de protecţie, iar acum trebuie să dăm jumătate din salariu pe teste, în condiţiile în care alţi pacienţi, neasiguraţi chiar, sunt testaţi din banii statului: Nu e normal", susţine Viorel Huşanu.

Ministrul Sănătății Ioana Mihăilă va propune ca, în cazul creșterii incidenței cazurilor de Covid, personalul medical nevaccinat să fie testat periodic.

„Costurile nu vor fi suportate de sistemul public de sănătate”, a spus ministrul, duminică seara, la Digi24.

Pe de altă parte, unele state europene au impus deja vaccinarea obligatorie pentru personalul medical, printre care Franţa şi Grecia. România are şi ea instrumente legale pentru a obliga anumite categorii de populație să se vaccineze

Intervenție telefonică, Viorel Hușanu, președinte UNIUNEA SANITAS BUCUREȘTI: ”Testarea personalului medical trebuie făcută pe banii angajatorului, nu pe cei ai angajatului!”

Publicată de Federatia Sanitas din Romania pe Luni, 19 iulie 2021

Citește și:


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇