Am fost cu caravana mobilă de vaccinare prin sate. Primarul şi medicul de familie, în luptă cu antivaxerii de la TV Fotoreportaj

Cu una dintre cele mai scăzute rate de imunizare din Europa, autoritățile din România se chinuie să țină în viață campania de vaccinare, dar eforturile sunt sisifice, pe fondul temerilor și neîncrederii care se manifestă în mediul rural.
Am fost cu caravana mobilă de vaccinare prin sate. Primarul şi medicul de familie, în luptă cu antivaxerii de la TV <span style="color:#990000;font-size:100%;">Fotoreportaj</span>
Sprijină jurnalismul independent
Donează acum
  • În Provița de Sus, la 13 kilometri de Breaza, echipa mobilă a reușit să vaccineze doar 12 persoane într-o zi.
  • Medicul de familie, în perioada restricțiilor, a imunizat 200 de oameni.
  • În localitate, de la începutul pandemiei, 50 de persoane s-au îmbolnăvit de Covid, iar trei au decedat.
  • Primarul știe exact cine nu s-a vaccinat și încearcă să convingă om cu om să-și facă injecția.
  • Autoritățile locale spun că nu pot să lupte cu mesajele antivaccinare de pe televiziuni.

După ce în data de 15 mai, președintele Klaus Iohannis a anunțat ridicarea majorității restricțiilor din cauza scăderii numărului de infectări, apetitul oamenilor pentru vaccinare s-a prăbușit.

Medicul de familie Mihaela Pripoae-Șerbănescu din comuna Provița de Sus aruncă în jur o privire îngrijorată când vine vorba de posibilitatea unui nou val de infectare.

“Nu știu cum va fi. Nu pot să mă pronunț, dar îmi doresc să se vaccineze cât mai mulți oameni. Nu aș vrea să mai trecem prin experiențe cum a fost cea de anul trecut și cea din această iarnă”, a spus ea, pentru SpotMedia.ro.

Medicul primar Mihaela Pripoae-Șerbănescu, 48 de ani, lucrează de două decenii în comună.

“Aici e toată viața mea profesională. După ce am terminat facultatea și mi-am făcut rezidențiatul, am început să lucrez în Provița. Nu mi-am propus să fiu medic de familie, dar asta a fost situația”, spune ea.

Are o prezență impunătoare și o voce caldă cu care explică, rar și melodios, cum stau lucrurile cu vaccinarea în timp ce jonglează cu rețetele, consultațiile și trimiterile pacienților. 

E gardianul sănătății unei comune cu 1.911 locuitori dintre care doar 500 sunt vaccinați.

ADVERTISING

Orașul vaccinează satul. Are cu ce, n-are pe cine

După ce numărul celor care-și fac injecția anti-Covid s-a prăbușit de la peste 100.000 de persoane pe zi, înregistrați în data de 15 mai, la 11.891, în data de 4 iulie, autoritățile au căutat tot felul de soluții să țină în viață campania, dar eforturile și provocările sunt uriașe.

“O altă prioritate a noastră, așa cum am mai anunțat, este cea legată de conceptul <orașul vaccinează satul> și anume, în perioada următoare, se va amplifica numărul de echipe mobile și activitățile de vaccinare, cu ajutorul echipelor mobile”, a anunțat medicul militar Valeriu Gheorghiță, coordonatorul campaniei naționale de vaccinare, în conferința de presă din data de 1 iulie.

Caravana de vaccinare formată din cinci persoane și două mașini a plecat din fața centrului de vaccinare din orașul Breaza la ora 08:30, în dimineața zilei de 5 iulie. 

Destinația, comuna Provița de Sus, aflată la 13 kilometri, pe un drum șerpuit care urcă înspre munte.

Dozele de vaccin, tableta, imprimanta, seringile, pansamentele, alcoolul, combinezoanele de protecție, totul a fost urcat într-o Dacia Lodgy cu numere aparținând Armatei, sub supravegherea medicului Ligia Onică, șefa centrului din Breaza, aflat în incinta Liceului Aurel Vlaicu din localitate.

DozeVaccinProvitaDeSus
Seringile cu vaccin pregătite de asistentele din echipa mobilă venite în comuna Provița de Sus - Foto: Alexandru Nistor / SpotMedia.ro

Două asistente medicale de la Spitalul de Boli Pulmonare din Breaza și o absolventă a Școlii Postliceale Sanitare “Dr.Dinu” din Câmpina s-au urcat în Dacia condusă de un șofer tânăr și discret.

ADVERTISING

Cea de-a doua mașină era un Kia Sportage, condusă de medicul de familie Mihaela Pripoae-Șerbănescu, care a mers în față pentru că știa drumul.

Deși ideea “Orașul vaccinează satul” pare bună, efortul logistic, energia și desfășurarea de forțe sunt mult mai mari decât rezultatul obținut.

Grupuri de WhatsApp, afișe, telefoane

La nivelul județului Prahova, în perioada 22 iunie - 17 iulie, au loc 34 de deplasări ale echipelor mobile în diferite localități. 

În data de 5 iulie, în Provița de Sus, caravana mobilă a reușit să vaccineze doar 12 persoane, toate cu prima doză.

“În weekend am dat telefoane, am vorbit cu pacienții mei despre care știam că nu sunt vaccinați. Am vorbit și cu primarul, încercând să facem tot ce putem să mai aducem câteva persoane”, a mărturisit medicul de familie Mihaela Pripoae.

“În comună avem două grupuri de WhatsApp. Am postat mesaje acolo, începând de săptămâna trecută”, a declarat primarul Ovidiu Ioan Movileanu, 63 de ani, aflat la cel de-al doilea mandat.

PrimarulMovileanu
Ovidiu Ioan Movileanu, primarul comunei Provița de Sus, încearcă să convingă persoane să vină la centrul de vaccinare - Foto: Alexandru Nistor / SpotMedia.ro

“Am tipărit 30 de afișe și le-am lipit prin comună, în plus, am dat zeci de telefoane. Pot spune că-i știu pe toți cei din localitate. Știu care-i vaccinat și care nu”, a adăugat el.

Primarul Movileanu, inginer zootehnist, a câștigat primul mandat, candidând pe listele PSD, iar, apoi, în buna tradiție românească, la al doilea mandat a trecut la PNL.

Dar taberele politice sunt difuze în Provița de Sus, o comună care are în jur de 400 de vile și case de vacanță cu proprietari din București și Ploiești.

ADVERTISING

“Aceștia sunt locuitori care nu au domiciliul în comună. Vin în weekend sau pe timpul verii. Nu se adaugă la cei 1.911 locuitori”, a adăugat inginerul Movileanu, care spune cu mândrie că la 63 de ani joacă încă un meci întreg titular în echipa locală “Viitorul Provița de Sus”, care evoluează în campionatul județean.

30 de programări pe zi

De la începutul campaniei de vaccinare, în jur de 500 de oameni din comună s-au vaccinat.

“Dacă îi scad pe cei 500 care sunt plecați la muncă în țară sau în străinătate și mai scad 300 de copii sub 12 ani, pot spune că aproape jumătate sunt vaccinați”, a declarat primarul Ioan Movileanu pentru SpotMedia.ro.

AlexVaccinProvitaSus
Echipa mobilă de vaccinare a reușit să facă prima doză pentru 12 persoane din comuna Provița de Sus - Foto: Alexandru Nistor / SpotMedia.ro

Cifrele avansate de edilul localității sunt confirmate separat și de medicul de familie Mihaela Pripoae care spune că, începând cu 15 ianuarie, când persoanele de peste 65 de ani și bolnavii cronici au putut să se programeze pe platforma online, a reușit să înscrie și să trimită la centrele din Câmpina și Sinaia în jur de 300 de persoane.

“Făceam și câte 30 de programări pe zi, la început. Au fost oameni în vârstă pe care i-am dus noi, cu mașina, la centrele de vaccinare”, a povestit medicul.

După ce criza de vaccin a luat sfârșit, Mihaela Pripoae a deschis un punct de vaccinare în comună, unde a mai imunizat în jur de 200 de persoane.

De la începutul pandemiei, în Provița de Sus s-au îmbolnăvit 50 de oameni și s-au înregistrat 3 decese, conform datelor medicului de familie.

“Le-am zis să nu-mi dea AstraZeneca, deși eu am mare încredere în acest vaccin. Dacă nu erau cele genetice, ce-am fi făcut? Dar știam că lumea nu-l voia, toți cereau Pfizer. La început, am primit Moderna”, și-a amintit Mihaela Pripoae.

Campionatul de fotbal și frica de teste repetate încurajează vaccinarea

Luni dimineață, în jurul orei 9, când caravana vaccinării a ajuns în fața clădirii în care se află cabinetul și sala de consultații din comună, pe trepte, așezați într-un rând aproximativ, se aflau deja peste zece oameni care-și așteptau medicul.

Asistentele din echipa mobilă au crezut că oamenii veniseră pentru dozele Pfizer, dar misterul a fost lămurit rapid de medicul de familie, care a spus că “au venit pentru rețete”.

Timp de o oră, nicio persoană n-a călcat pragul centrului de vaccinare. 

Pe drumul spre primărie, Ioan Movileanu oprește mașina în dreptul unui camion care căra materiale de construcții.

“Hai, băi, Alex! Ai spus că vii să te vaccinezi”, îi strigă primarul șoferului.

“Fii atent că începe campionatul și o să faci test în fiecare săptămână. Altfel nu poți juca”, a adăugat el.

“Gata, fac transportul ăsta și vin la cabinet”, a promis tânărul.

“Vezi că ai zis că-ți aduci și soția”, a mărit primarul miza.

“Da, da, vine”, a spus el, oarecum îndoit, și a pornit mai departe cu sacii de ciment.

Într-adevăr, Alex, 33 de ani, a fost primul client al caravanei de vaccinare. Mic de statură, cu mușchi bine conturați, era mijlocașul vedetă din echipa de fotbal a comunei.

AlexFotbalVaccin
Alex, 33 de ani, vedeta echipei locale de fotbal, s-a vaccinat pentru că începe campionatul județean - Foto: Alexandru Nistor / SpotMedia.ro

“Mă vaccinez pentru campionat. Începe în 8 august și vreau să am timp să-mi fac și a doua doză. Vă dați seama ce-ar fi să fac teste săptămânal?”, a spus el, după ce și-a făcut injecția cu Pfizer. 

Nu a fost bolnav, iar la depozitul de materiale de construcții, unde lucrează, mai are 5 colegi.

“Niciunul nu e vaccinat”, a mai spus el.

Pe parcursul zilei, încă unul dintre cei cinci urma să sosească la centru ca să se vaccineze, plus soția lui Alex, Georgiana, 27 de ani. Cei doi au împreună o fetiță de 9 ani și un băiat de 9 luni.

Dacă nu începea campionatul de fotbal și nu erau insistențele medicului de familie și ale primarului, niciunul dintre aceștia nu s-ar fi vaccinat.

În total, luni s-au consumat două flacoane de vaccin, câte șase injecții din fiecare, pregătite cu grijă de asistentele medicale de la Spitalul de Boli Pulmonare din Breaza.

Prevenția, o mare problemă

La numai o oră și jumătate de mers cu mașina din București, viața oamenilor se schimbă.

Și nu e vorba de aerul respirat, de liniște, de bogăție sau sărăcie, ci de modul în care oamenii se raportează la timp, la distanță, modul în care se raportează la sănătate și boală.

“Mulți dintre ei vin la cabinet când sunt deja foarte bolnavi. Le dau trimitere pentru spital, pentru consultații de specialitate, dar unii dintre ei amână să se ducă. 

Nu vor să plece din sat, nu se descurcă în oraș, se tem și preferă să-și ducă boala pe picioare până e prea târziu. Prevenția e o mare problemă aici. 

De multe ori, nu e suficient să scriu o trimitere, e nevoie să mă asigur că pacientul nu uită de ea, că găsesc pe cineva care să-l ducă la spital, la consultație și că îl vede un medic specialist”, descrie doctorul Mihaela Pripoae provocările cu care se confruntă zi de zi.

Caravana vaccinării a fost în urmă cu câteva săptămâni și în comuna vecină, Provița de Jos. Acolo, într-o zi, au fost vaccinate 20 de persoane, dar “rata de imunizare e mult mai mică decât aici”, spune medicul de familie.

“În Adunați și Provița de Jos sunt foarte puține persoane vaccinate. Cred că succesul depinde foarte mult de implicarea medicului de familie, a primarului, dar și a preotului”, a spus doamna Mihaela Pripoae.

“Orice le-aș spune eu, nu pot să lupt cu mesajele antivaccinare de pe posturile de televiziune. Cu mine stau cinci minute, la televizor stau în fiecare seară. E o luptă inegală”, a adăugat ea.

După o zi petrecută alături de o echipă mobilă de vaccinare, realizezi că imunizarea persoanelor din mediul rural e o operațiune complicată și sortită eșecului, în condițiile în care numărul de cazuri a scăzut, iar mesajele antivaccin par să-și fi atins ținta. 

Citiți mâine ce spun oamenii care nu vor să se vaccineze și cât eroism ascund două asistente medicale care au fost în prima linie.

Citiți și alte articole pe aceeași temă: 

   


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇