Persoanele nevaccinate nu își riscă numai propria sănătate, ci sunt un adevărat pericol pentru cei din jur, spun experții de sănătate publică. Și asta pentru că singurul mod în care iau naștere noi tulpini este atunci când virusul își găsește o gazdă nouă.
”Persoanele nevaccinate sunt potențiale incubatoare pentru tulpini mutante. Cu cât există mai multe persoane nevaccinate, cu atât sunt mai multe oportunități pentru virus să se multiplice. Și când aceste mutații noi apar, ele pot fi mult mai periculoase decât tupina originală”, a explicat pentru CNN dr. William Scaffner, profesor la Secția de Boli Infecțioase a Centrului Medical Universitar Vanderbilt.
Toate virusurile suferă mutații, acesta fiind modul în care ele se adaptează și evoluează. Unele dintre aceste mutații oferă virusului avantaje majore, dându-i posibilitatea să se transmită mai ușor, să se multiplice mai eficient sau să infecteze o arie mai largă de gazde.
Aceste mutații vor permite virusului să domine tulpinile mai slabe și astfel, când o persoană infectată va îmbolnăvi alte persoane în jur, va fi cu această tulpină dominantă. Ca o astfel de mutație să fie catalogată o variantă nouă a virusului, trebuie să se multiplice și persoanele nevaccinate oferă terenul fertil pentru asta.
”Mutația care rezistă e cea care se transmite cât mai ușor în rândul populației. De fiecare dată când virusul se schimbă, asta îi oferă o platformă nouă pentru a dezvolta mai multe mutații și așa devine mai eficient”, explică și Andrew Pekosz, microbiolog și imunolog la Școala de Sănătate Publică Johns Hopkins a Bloomberg.
Specialistul subliniază că un virus care nu se transmite ușor nu va avea mutații.
Noi tulpini ale Sars-CoV-2 a apărut peste tot în lume. Dacă inițial au fost identificate după țara în care au apărut, acum sunt botezate cu litere grecești.
Astfel, tulpina britanică a devenit Alpha, cea sud-africană Beta, Epsilon e cea californiană, iar Eta cea identificată în New York. Cea indiană, care pare acum să fie cea care provoacă valul 4 de COVID în Europa, este Delta.
Vaccinurile omologate până în prezent protejează împotriva variantelor identificate până acum, însă specialiștii avertizează că asta se poate schimba, dacă populația nu se imunizează, oprind astfel răspândirea virusului.
În România politicienii au învins pandemia, cetățenii nu se mai vaccinează
În România, deja au fost identificate focare de COVID Delta, chiar dacă nu a fost stabilită încă o transmitere comunitară la nivel național.
Până acum, în România au fost vaccinate doar 4.579.778 de persoane cu două doze, iar alte 179.949 așteaptă rapelul. Asta înseamnă că în 6 luni de campanie de vaccinare a fost imunizat aproximativ un sfert din populație.
Ce e mai îngrijorător e că vaccinarea înregistrează un trend descendent, mai ales în ultima luna și jumătate.
De altfel, România se chinuie să atingă pragul de 5 milioane de persoane vaccinate, deși autoritățile sperau să ajungă aici la 1 iunie. De la 1 iunie și până pe 4 iulie numărul celor imunizați a crescut cu doar 422.999 de persoane, din care 179.949 așteaptă rapelul.
Pe 1 iunie, conform datelor oficiale, România vaccinase în total 4.336.728 de persoane (3.589.563 cu ambele doze și 747.165 o doză).
Cu toate astea, vedem declarații halucinante ale premierului Florin Cîțu, care anunță triumfalist că ”ținta este să eliminăm pandemia și am atins-o”. Dar și ale președintelui Klaus Iohannis, care vede succesul campaiei de vaccinare în reducerea dorinţei de imunizare.
Citește mai multe despre COVID Delta: