Cîțu spune că am ”eliminat pandemia”, Valeriu Gheorghiță avertizează că va urma o creștere de cazuri de COVID la finalul verii

Cîțu spune că am ”eliminat pandemia”, Valeriu Gheorghiță avertizează că va urma o creștere de cazuri de COVID la finalul verii

La sfârșitul lunii august și începutul lunii septembrie se estimează o creștere a cazurilor de Covid, afirmă Valeriu Gheorghiță, coordonatorul campaniei de vaccinare. Mai mult, avertizează el, există toate premizele ca varianta Delta să devină dominantă în România.

Declarațiile medicului sunt în contradicție cu cele ale premierul Florin Cîțu, care s-a declarat mulțumit de rezultatele campaniei de vaccinare și spune că ”ținta este să eliminăm pandemia și am atins-o”.

Valeriu Gheorghiță afirmă că este foarte important ca în această vară să se vaccineze cât mai multe persoane, pentru a ne putea asigura protecție pe perioada lunilor următoare.

ADVERTISING

“Este important pentru perioada următoare să ținem cont de următoarele lucruri: faptul că există date din ce în ce mai solide, care arată că această tulpină nouă, varianta Delta, are capacitatea de a deveni dominantă la nivel global. Având această tulpină pe teritoriul României, în anumite cazuri chiar cu dobândire pe teritoriul țării, există evident toate premizele să devină dominantă.

Un alt aspect important este perioada sezonului cald, perioada de vară, în care pot să fie organizate foarte multe evenimente de vaccinare. Aceste două luni sunt foarte importante pentru a asigura un acces cât mai ridicat la vaccinare. În sezonul rece este foarte probabil ca activitatea de vaccinare să se restrângă în centre fixe, în interior.

ADVERTISING
FĂRĂ SCURTĂTURI. Ajungem departe

Cred că este momentul oportun ca în liniște să ne putem asigura protecție pe perioada lunilor următoare. Se estimează la sfârșit de august început de septembrie o creștere a cazurilor și sperăm să nu fie o creștere importantă”, a declarat Valeriu Gheorghiță la B1 TV.

Potrivit medicului, rata de vaccinare în mediul urban este mult mai mare decât în mediul rural, iar municipiul București are o rată de peste 45%.

“În momentul de față, avem circa 4,7 milioane de persoane vaccinate cu cel puțin o doză. Majoritatea sunt vaccinate cu schema completă, circa 4,5 milioane de persoane. Însă ce e mai important, sigur vorbim de circa 25% cifra de acoperire vaccinală la nivel național.

ADVERTISING

Însă populația României este heterogenă. Cel puțin 50% este dispersată în mediul rural unde rata de interacțiune între persoane este semnificativ mai scăzută decât în urban. Din datele noastre, vaccinarea din urban este mult mai crescută comparativ cu ruralul.

Aproape o dată și jumătate față de ce se întâmplă la nivel de medie națională. Municipiul București are peste 45% rată de acoperire vaccinală și vedem că din punct de vedere epidemiologic datele arată foarte bine”, a precizat Valeriu Gheorghiță.

Din păcate, interesul pentru vaccinare în România este tot mai scăzut. În aceste condiții, România va renunța la o parte din vaccinuri pentru că unele doze vor expira în curând.

Citiți și alte articole despre varianta Delta:


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇