Varianta Delta a virusului se transmite foarte uşor și ar putea câștiga lupta cu vaccinarea

Varianta Delta a virusului se transmite foarte uşor și ar putea câștiga lupta cu vaccinarea
Sprijină jurnalismul independent
Donează acum

Cursa dintre vaccin și virus pare că e câștigată de imunizarea populației, dar coronavirusul are un nou avantaj care ar putea înclina balanța în favoarea sa – varianta Delta, care este mult mai contagioasă și, prin urmare, se răspândește mult mai rapid decât tulpina inițială.

Oamenii de știință fac apel la guverne și populație să accelereze campaniile de imunizare și să nu renunțe la prudență.

Varianta Delta, detectată pentru prima dată în India, a fost identificată deja în cel puțin 92 de țări, conform The Guardian.

Este considerată „cea mai potrivită” variantă a virusului care provoacă Covid-19. Motivul: capacitatea sporită de a infecta persoanele vulnerabile - în special în zonele cu rate reduse de vaccinare.

Riscurile Delta

Cercetările efectuate în Marea Britanie, unde Delta reprezintă 99% din noile cazuri de Covid, sugerează că este cu aproximativ 60% mai transmisibilă decât varianta Alpha (britanică). Asta în condițiile în care varianta britanică era oricum mai contagioasă.

ADVERTISING

Delta poate fi, de asemenea, asociată cu un risc mai mare de spitalizare și este ceva mai rezistentă la vaccinuri, în special după o singură doză administrată.

„Asta e problema dacă ne bazăm complet pe vaccinuri până la atingerea imunității de turmă. Avem nevoie de o acoperire vaccinală mult mai mare pentru a ne proteja de o variantă mult mai transmisibilă.

Asta ne arată clar că trebuie să reducem numărul cazurilor noi, în timp ce vaccinăm populația și nu renunțăm la măsuri”, subliniază dr. Stephen Griffin, virolog și profesor la Școala de Medicină a Universității din Leeds.

Vești îngrijorătoare din Australia

Apelul specialiștilor vine și în condițiile în care o cercetare din Australia s-a lăsat cu rezultate îngrijorătoare - varianta Delta se răspândește incredibil de repede.

Oficialii din Sănătate au dedus, pe baza unor imagini surprinse de camerele de vedere, că această variantă a virusului se transmite de la o persoană la alta în 5 - 10 secunde!

ADVERTISING

Deci este suficient ca două persoane nevaccinate doar să treacă una pe lângă alta și să se infecteze, dacă una dintre ele este bolnavă! Asta s-a și întâmplat în Australia, de două ori deja, când persoanele respective se aflau la cumpărături într-un supermarket.

La acea vreme, masca nu era obligatorie în interior în Sydney și este puțin probabil ca persoanele să fi fost vaccinate, dat fiind că mai puțin de 5% din populația australiană a primit ambele doze de vaccin.

Orașul și unele zone înconjurătoare au intrat într-un lockdown strict de două săptămâni în weekend, într-un efort de a reduce răspândirea variantei Delta.

E clar că e mai contagioasă, dar nu se știe de ce

Este clar că Delta are un avantaj substanțial în ce privește transmisibilitatea, dar oamenii de știință nu au stabilit încă de ce.

Prof. Catherine Noakes, membru al Grupului consultativ științific din Marea Britanie pentru situații de urgență (Sage) și expert în infecții la Universitatea din Leeds, a sugerat trei motive posibile:

ADVERTISING
  • persoanele infectate au o încărcătură virală mai mare, ceea ce înseamnă că ar emite mai mult particule infectate;
  • oamenii nu trebuie să fie expuși unei cantități mari de virus pentru a se infecta cu Delta;
  • timpul extrem de scurt în care o persoană se poate îmbolnăvi cu această variantă.

”Este posibil ca o persoană să se infecteze doar stând în apropierea unui purtător timp de câteva secunde. Dacă purtătorul ar expira o încărcătură de particule de virus și persoana ar fi respirat exact în acel moment nepotrivit.

Asta nu înseamnă că așa se transmite această variantă, ci că este suficient un astfel de moment de ghinion”, a mai spus ea.

Și persoanele vaccinate trebuie să fie prudente

De altfel, Organizația Mondială a Sănătății face apel și la persoanele complet vaccinate - cu prima și a doua doză - să continue să fie prudente și să poarte, în continuare, mască și să păstreze distanțarea socială.

Israelul, unde aproximativ 55% din populație a fost complet vaccinată, a reimpus obligativitatea măștii sanitare, pentru a combate creșterea rapidă a cazurilor Delta.

Decizia a fost luată la doar 10 zile după ce s-a renunțat la această măsură.

Infecțiile s-au multiplicat de patru ori față de săptămâna trecută! S-au înregistrat două focare Delta la două școli.

Eligibilitatea pentru vaccin a fost extinsă la copiii cu vârsta cuprinsă între 12 și 15 ani abia luna trecută.

Totuși, e încă bine că această creștere a numărului de cazuri din Israel nu s-a văzut la internările în spital sau decesele asociate Covid.

„Virusul circulă în societate. Chiar dacă nu s-a înregistrat un număr mare de decese, acesta provoacă încă destul de multe perturbări, oamenii trebuie să se izoleze, există și riscul de Covid lung”, a mai apreciat Catherine Noakes.

„Problema este că nu am atins acel nivel de protecție (de turmă) și, prin urmare, dacă avem infecții și cazuri în creștere, există o mulțime de persoane susceptibile de a transmite infecția mai departe. Este un semn că nu trebuie să ne culcăm pe o ureche”, a conchis la rândul său Griffin.

Citește articolele zilei pe SpotMedia.ro:

 


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇