Mihăilă a dus-o la sat pe Stella Kyriakides, comisarul european pentru Sănătate, să-i arate cum ”alfabetizează medical” românii. Au fost flancate de preot și primar (Video)

Mihăilă a dus-o la sat pe Stella Kyriakides, comisarul european pentru Sănătate, să-i arate cum ”alfabetizează medical” românii. Au fost flancate de preot și primar (Video)

Comisarul european pentru Sănătate, Stella Kyriakides, a venit vineri în România, pentru a discuta cu autoritățile de la București ce e de făcut pentru ca rata de vaccinare împotriva COVID să crească masiv în următoarele săptămâni.

Kyriakides a spus că rata de vaccinare este mai mică în România decât în alte state membre, ceea ce poate crea o situație gravă, având în vedere că estimarea la nivel european e că tulpina Delta va deveni dominantă în UE până în august.

Autoritățile de la București i-au prezentat planul de a crește rata de vaccinare în mediul rural și, ca să o ajute să înțeleagă mai bine situația, au dus-o la un centru de vaccinare din comuna dâmbovițeană Petrești.

Ea a fost întâmpinată de primar, prefect, dar și de un preot, care a și luat cuvântul la conferința de presă organizată după turul centrului de vaccinare.

La conferință au luat cuvântul și ministrul Sănătății, Ioana Mihăilă, dar și secretarul de stat Andrei Baciu. Dacă Mihăilă a vorbit despre acțiunile ministerului prin care se face ”alfabetizarea din punct de vedere medical” a românilor, în special a acelora din mediul rural, Baciu a explicat cum autoritățile nici măcar nu sunt sigure care e rata de vaccinare reală, pentru că habar n-au câți români mai sunt în țară și câți au plecat la muncă în afară.

ADVERTISING

Comisarul european pentru Sănătate cere României să nu se culce pe o ureche

Kyriakides a cerut autorităților și românilor să nu se culce pe o ureche, pentru că fereastra în care pot asigura protecția împotriva COVID Delta e tot mai mică.

”Știu că toată lumea s-a săturat după acest an și jumătate de pandemie. Dar putem scăpa de tot de pandemie doar vaccinându-ne. Toate vaccinurile care sunt disponibile în România sunt sigure și eficiente și aprobate de Agenția Europeană a Medicamentului.

În ultimele săptămâni, cazurile noi au început să crească în multe din statele membre din cauza tulpinii Delta. Această variantă este mai contagioasă și singurul nostru scut este vaccinul și avem nevoie de imunizarea completă, cu două doze, sau o doză, în cazul vaccinului Johnson & Johnson.

Mesajul meu e simplu: vedem eforturile pe care le faceți, dar avem nevoie să creștem și să accelerăm vaccinarea pentru toți cetățenii români. Nu trebuie să ne culcăm pe o ureche, trebuie să sporim eforturile. E o situație fragilă și foarte gravă. Cer tuturor românilor să ia decizia corectă de a se proteja pe ei și pe cei din jurul lor și să se vaccineze.

ADVERTISING

Rata de vaccinare din România e mai mică decât în alte state membre. E important că am cunoscut situația de la fața locului, mi s-au spus numeroasele eforturi care se fac și am identificat modurile în care noi putem să susținem autoritățile din România.

Până în august se preconizează ca varianta Delta va deveni dominantă în UE, dar avem un scut împotriva COVID și împotriva acestei variante. Fac apel la toți, mai ales la cei tineri, care socializează mai mult, să se vaccineze”, a spus Kyriakides, în conferința de presă.

Alfabetizarea populației și alfabetizarea administrației

Ministrul Mihăilă a vorbit despre campania de vaccinare în mediul rural și de colaborarea cu autoritățile locale și Biserica pentru a promova și încuraja imunizarea.

Astfel, ea a spus că eforturile ministerului sunt concentrate pe ”alfabetizarea din punct de vedere medical a populației” și că se bazeză pe preoți, primari și medicii de familie să transmită informațiile despre vaccinare în mediul rural.

ADVERTISING

Ministrul a profitat de ocazie și a transmis și din calitatea de medic un mesaj pentru cetățeni.

”O să-mi permit să spun doar două cuvinte din calitatea mea de medic: Vreau să le transmit pacienților mei și tuturor pacienților că vaccinurile sunt sigure. Că indiferent dacă suferiți de boli neoplazice, de cancere, de diabet, de boli cardiovasculare, de boli autoimune, vaccinarea e sigură și eficientă. Vă rog să vă informați din surse sigure și să alegeți să vă vaccinați”, a fost mesajul ministrului Sănătății.

Secretarul de stat Andrei Baciu a spus că, deși există o certitudine că în mediul rural rata de vaccinare e mai mică decât la oraș, autoritățile nu pot știi exact care e această rată, pentru că habar n-au câți cetățeni mai locuiesc cu adevărat acolo și câți au plecat în străinătate.

”Sunt două elemente care variază. Trebuie să ținem cont și de faptul că noi nu avem o cifră exactă... trebuie să vă aduceți aminte că și în pandemie a fost discuția asta, procentul de persoane diagnosticate pozitiv la ce se raportează.

Ținând cont că în mediul rural noi nu avem o evidență clară a numărului de locuitori din fiecare localitate… Noi nu știm câți dintr-o localitate sunt plecați la muncă în străinătate”, a spus Baciu.

Biserica susține liberul arbitru

A luat cuvântul în conferință și preotul și a transmis că Biserica recomandă vaccinarea celor care aleg să o facă.

”Întotdeauna Biserica a susținut, susține și va susține liberul arbitru, posibilitatea fiecăruia de a alege. Totodată Biserica salută știința și se bucură de descoperirile benefice pentru fiecare și ne bucurăm de apariția vaccinului și beneficiile pe care le putem avea ca urmare a vaccinării.

Recomandăm vaccinarea, bineînțeles, după o foarte bună, sigură și temeinică informare din surse sigure, după un dialog cu medicul de familie, astfel încât fiecare să alegem ce e mai bine pentru noi și pentru cei dragi nouă. Doamne ajută”, a fst și mesajul reprezentantului BOR.

Ministrul Sănătății, Ioana Mihăilă, și comisarul european pentru Sănătate și Siguranță Alimentară, Stella Kyriakides, conferință de presă comună susținută la Centrul de vaccinare de la Petrești, județul Dâmbovița

Ministrul Sănătății, Ioana Mihăilă, și comisarul european pentru Sănătate și Siguranță Alimentară, Stella Kyriakides, conferință de presă comună susținută la Centrul de vaccinare de la Petrești, județul Dâmbovița

Publicată de Ministerul Sănătăţii - România pe Vineri, 16 iulie 2021

Citește și:


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇