Pandemia pare să fi luat o pauză în România, având în vedere bilanțul zilnic al infectărilor – care nu mai trece de câteva zeci de infecții noi pe zi-, dar și anumite declarații ale guvernanților.
Premierul Florin Cîțu a spus, de mai multe ori, că nici nu mai vrea să audă de valul 4 al pandemiei și, în niciun caz, de restricții noi antiCovid.
Însă statisticile OMS spun o altă poveste. Deja varianta Delta de Covid a înrăutățit situația în mai multe țări, iar România nu mai are mult și revine și ea pe creștere.
Mai exact, este vorba despre rata de reproducere a virusului ("R"), adică cea care arată câte persoane îmbolnăvește o persoană infectată.
Din păcate, R crește în România. Potrivit datelor OMS, pe 7 iulie R era 0.84, iar în 13 iulie R a ajuns 0.94.
Dacă R este sub 1, asta înseamnă că pandemia stagnează, iar dacă trece pragul de 1 epidemia este din nou în creștere. Deci situația nu arată foarte bine pentru țara noastră.
Ca idee, în ultimele 24 de ore au fost înregistrate 51 cazuri noi de Covid în România.
De menționat este că România nu stă prea bine nici la capitolul vaccinare.
De exemplu, la acoperire vaccinală, România este pe penultimul loc în UE cu numai 30%, urmată doar de Bulgaria cu 17%.
Clasamentul este condus de Islanda cu 89% din populație care a primit cel puțin o doză, Belgia - 81%, Olanda - 79% și Malta - 78%. Franța este pe locul 15 cu 66%.
Iar în clasamentul schemei complete de vaccinare conduce Malta cu 79%, urmată de Islanda cu 78%. Grecia e la 46,3%, iar Franța la 41%. În general, țările UE sunt între 45 și 79% vaccinare completă.
România este la 29% . Nu din total populației, ci doar din populația adultă.