Mai puțin de 5.000 de români s-au vaccinat în ultimele 24 de ore cu prima doză de vaccin anti-COVID.
Comitetul Naţional de Coordonare a Activităţilor privind Vaccinarea împotriva COVID-19 a anunțat că în total 8.063 de doze de vaccin au fost administrate, în ultimele 24 de ore, dintre care 4.591 reprezentând prima doză şi 3.472 doza a doua.
În ultimele 24 de ore, a fost înregistrată o singură reacţie adversă, de tip general.
Din 27 decembrie 2020, de la începutul campaniei de vaccinare anti-COVID, au fost administrate 9.220.596 de doze pentru 4.877.205 de persoane, dintre care 4.719.068 au primit schema completă.
Asta în condițiile în care guvernanții se lăudau că acest prag va fi atins la 1 iunie, apoi la 1 iulie.
Comisarul european pentru Sănătate Stella Kyriakides tocmai a fost în România pentru a cere autoritățilo să dubleze eforturile din campania de vacinare.
Kyriakides a spus că rata de vaccinare este mai mică în România decât în alte state membre, ceea ce poate crea o situație gravă, având în vedere că estimarea la nivel european e că tulpina Delta va deveni dominantă în UE până în august.
Autoritățile de la București i-au prezentat planul de a crește rata de vaccinare în mediul rural și, ca să o ajute să înțeleagă mai bine situația, au dus-o la un centru de vaccinare din comuna dâmbovițeană Petrești.
Ea a fost întâmpinată de primar, prefect, dar și de un preot, care a și luat cuvântul la conferința de presă organizată după turul centrului de vaccinare.
La conferință au luat cuvântul și ministrul Sănătății, Ioana Mihăilă, dar și secretarul de stat Andrei Baciu. Dacă Mihăilă a vorbit despre acțiunile ministerului prin care se face ”alfabetizarea din punct de vedere medical” a românilor, în special a acelora din mediul rural, Baciu a explicat cum autoritățile nici măcar nu sunt sigure care e rata de vaccinare reală, pentru că habar n-au câți români mai sunt în țară și câți au plecat la muncă în afară.
Citește și: