După ce vaccinarea s-a prăbușit, Mario Draghi recunoaște că a luat o decizie greșită cu AstraZeneca

După ce vaccinarea s-a prăbușit, Mario Draghi recunoaște că a luat o decizie greșită cu AstraZeneca

Premierul italian Mario Draghi le-a cerut vineri italienilor să-și facă schema completă de vaccinare, recunoscând că decizia guvernului de a suspenda vaccinarea cu AstraZeneca a generat confuzie.

”Este fundamental ca oamenii să se vaccineze. Cel mai rău lucru este refuzul vaccinării sau vaccinarea cu doar o doză”, a declarat Draghi într-o conferință de presă ad-hoc, semnalând astfel o schimbare totală de viziune în ceea ce privește vaccinul AstraZeneca, notează Reuters.

Guvernul italian a întrerupt folosirea vaccinului AstraZeneca săptămâna trecută, după moartea unui adolescent care a dezvoltat cheaguri de sânge după prima doză de vaccin.

ADVERTISING

În acest sens, agenția medicală italiană a decis ca oricine cu vârsta sub 60 de ani care a primit prima doză de AstraZeneca ar putea primi un alt vaccin la rapel.

Chiar și Draghi (în vârstă de 73 de ani) a anunțat că va primi un alt vaccin la rapel săptămâna viitoare după ce și-a făcut teste care arată că nu a dezvoltat suficienți anticorpi după prima doză de AstraZeneca din martie.

Efectul nu a fost cel scontat

Vestea a determinat mulți italieni să renunțe la rapel, îngrijorați fiind de riscurile amestecării a două tipuri diferite de vaccin, iar asta a pus frână campaniei de vaccinare.

ADVERTISING

”Amestecarea vaccinurilor e sigură”, spune el, subliniind în același timp că autoritățile sunt flexibile.

”Dacă o persoană cu vârsta sub 60 de ani nu vrea să schimbe schema de vaccinare, poate continua vaccinarea cu AstraZeneca dacă primește recomandare medicală și semnează un consimțământ informat”, spune el.

Până acum, 25,3% dintre italieni au fost vaccinați complet și alți 26,3% își așteaptă rândul la rapel.

Italia s-a confruntat cu cel mai mare număr de decese de Covid în Europa după Marea Britanie, dar rata de infectare a scăzut abrupt în ultimele săptămâni iar autoritățile iau în calcul ridicarea restricțiilor începând de luni.

ADVERTISING

În ciuda scăderii numărului de infectări, Ministerul Săntății este îngrijorat din cauza variantei Delta și ia în considerare să impună din nou carantina și testarea tuturor călătorilor sosiți din Marea Britanie.

Citește și:


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇