EMA nu recomandă vaccinul AstraZeneca pentru persoanele cu afecţiuni sangvine rare

EMA nu recomandă vaccinul AstraZeneca pentru persoanele cu afecţiuni sangvine rare

Agenţia Europeană pentru Medicamente (EMA) a anunţat vineri că nu recomandă utilizarea vaccinului anti-COVID-19 al companiei AstraZeneca pentru persoanele diagnosticate cu o afecţiune sangvină rară.

În plus, arată că va analiza cazurile de inflamaţii cardiace semnalate după administrarea tuturor serurilor create împotriva noului coronavirus, informează Reuters.

Comitetul pentru siguranţa vaccinurilor din cadrul EMA a anunţat într-un raport de evaluare că sindromul de permeabilitate capilară trebuie să fie adăugat în calitate de nou efect secundar în prospectul vaccinului AstraZeneca.

ADVERTISING

Acest sindrom este o afecţiune care face sângele să se scurgă din capilare în muşchi şi cavităţile corporale, fiind caracterizată prin inflamarea zonei afectate şi scăderea presiunii sangvine.

EMA a început să analizeze aceste cazuri în aprilie, iar noua sa recomandare de vineri se adaugă pe lista problemelor cu care se confruntă compania AstraZeneca, după ce imaginea vaccinului său a fost serios afectată în ultimele luni, inclusiv pentru o posibilă legătură cu riscul de apariţie a unor rare cheaguri sangvine.

ADVERTISING

Luna trecută, EMA a decis să nu recomande administrarea celei de-a doua doze a vaccinului AstraZeneca la persoanele diagnosticate cu afecţiuni care cauzează cheaguri sangvine.

Totodată, EMA a anunţat că îşi va extinde procedura de evaluare a cazurilor de miocardită şi pericardită semnalate după administrarea vaccinurilor anti-COVID-19 produse de AstraZeneca, Pfizer, Moderna şi Johnson & Johnson.

Citește și:

ADVERTISING

În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇