UE cere AstraZeneca despăgubiri imense, care tot cresc de la o zi la alta

UE cere AstraZeneca despăgubiri imense, care tot cresc de la o zi la alta

Uniunea Europeană (UE) a cerut miercuri, la un tribunal din Bruxelles, ca laboratorul farmceutic anglo-suedez AstraZeneca să plătească despăgubiri în valoare de câte zece euro per doza de vaccin împotriva COVID-19 per ziua de întârziere, în cadrul unui proces cu privire la întârzieri în livrări, şi cere totodată despăgubiri în valoare de cel puţin zece milioane de euro.

UE reproşează gigantului farmaceutic faptul că nu a folosit instalaţii britanice în producerea vaccinului destinat Uniunii, relatează Reuters.

Comisia Europeană (CE), care a negociat comenzi în numele statelor membre UE, anunţa la 26 aprilie că a sesizat justiţia să arbitreze acest conflict cu laboratorul anglo-suedez, care furnizează în prezent un sfert dintre vaccinurile omologate în UE.

”Ceea ce ne interesează în acest dosar este să ne asigurăm că are loc o livrare rapidă a unui număr suficient de doze la care cetăţenii europeni au dreptul”, declara atunci presei un purtător de cuvânt CE.

AstraZeneca a livrat, în primul trimestru doar 30 dintre cele 120 de milioane de doze prevăzute prin contract.

În trimestrul doi, în curs, laboratorul preconizează să livreze doar 70 dintre cele 180 de milioane de doze contractate.

Un reprezentant CE apropiat dosarului declara recent AFP că AstraZeneca a livrat deocamdată UE doar o medie de zece milioane de doze pe lună - cu mult sub nivelul prevăzut.

Grupul farmaceutic respinge acuzaţii referitoare la faptul că a încălcat contractul cu Uniunea.

AstraZeneca denunţă, de la începutul lui aprilie, o procedură judiciară ”fără fundament”.

Justiţia belgiană urmează să pronunţe un verdict în iunie.

Citește și:


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇