Anchetă în Cipru după ce o britanică vaccinată cu AstraZeneca a murit

Anchetă în Cipru după ce o britanică vaccinată cu AstraZeneca a murit

O anchetă a fost deschisă în Cipru, după ce o britanică în vârstă de 38 de ani a murit în urma unui ”episod trombotic grav”.

Femeia fusese vaccinată cu o primă doză de vaccin antiCovid AstraZeneca, potrivit agenţiei cipriote de presă CNA, relatează AFP.

Victima, a cărei identitate nu a fost dezvăluită, a fost spitalizată într-o unitate de terapie intensivă a Spitalului General din Nicosia, după ce a prezentat simptome de formare a unor cheaguri sanguine, la câteva zile după vaccinare.

Autorităţile cipriote au deschis o anchetă cu scopul de a stabili dacă ”incidentul trombotic grav” în urma căruia a decedat britanica are legătură cu vaccinarea.

Agenţia Europeană a Medicamentului (EMA) urmează să desfăşoare propria anchetă, a anunţat un purtător de cuvânt al organizaţiei cipriote a serviciilor de sănătate Charalambos Charilaou.

În total, autorităţile cipriote anchetează în prezent patru cazuri de tromboză - trei la pacienţi care au fost vaccinaţi cu o primă doză de vaccin AstraZeneca şi unul vaccinat cu o primă doză de vaccin anticovid Pfizer-BioNTech.

AstraZeneca se află în centrul campaniei de vaccinare din Cipru, un stat membru UE, care nu a restricţionat, până în prezent, utilizarea acestui vaccin.

Numeroase persoane încearcă însă să se vaccineze cu alt vaccin atunci când îşi fac programarea online.

Aproape 49% din populaţia cipriotă adultă a fost vaccinată cu o primă doză de vaccin anticovid, iar 21% din populaţie a fost vaccinată complet.

EMA subliniază că avantajele celor patru vaccinuri autorizate în Europa - AstraZeneca, Johnson & Johnson, Moderna şi BioNTech-Pfizer - sunt mai importante decât riscul morţii.

Citește și:


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇