Din 4 milioane de vaccinaţi cu AstraZeneca, Franţa raportează 11 decese după imunizarea cu acest ser

Din 4 milioane de vaccinaţi cu AstraZeneca, Franţa raportează 11 decese după imunizarea cu acest ser

Patru cazuri noi de tromboze (cheaguri de sânge) atipice asociate cu vaccinul AstraZeneca, dintre care două decese, au avut loc în Franţa în perioada 23 aprilie – 6 mai, potrivit autorităţilor sanitare.

De la începutul vaccinării cu acest ser, există în total „34 de cazuri, dintre care 11 decese” din cauza trombozelor rare, survenite în Franţa.

Datele vin ca urmare a mai mult de 4.068.000 de inoculări realizate până pe 6 mai, a precizat Agenţia franceză a medicamentului (ANSM), citată de AFP.

Aceste patru cazuri au fost depistate la două femei, în vârstă de 60 şi 70 de ani, şi la doi bărbaţi de peste 50 de ani. În schimb, agențiile franceze nu precizează și cine a murit din cauza trombozelor.

ADVERTISING

Complicaţiile observate se referă la o tromboză venoasă cerebrală în cazul a două dintre ele, o tromboză splanhnică (digestivă - n.red.) şi o tromboză venoasă profundă asociată cu o embolie pulmonară, precizează ANSM.

Din 19 martie 2021, utilizarea vaccinului Vaxzevria de la AstraZeneca este rezervată în Franţa pentru persoanele cu vârsta de 55 de ani şi peste.

Menţinerea utilizării pentru această categorie de vârstă a fost recomandată pe 12 mai de Înalta Autoritate de Sănătate (HAS), care a reafirmat în acelaşi timp "utilitatea incontestabilă" a vaccinului.

ADVERTISING

Citește și:

ADVERTISING

În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇