Vaccinurile Pfizer şi AstraZeneca sunt eficiente împotriva variantei indiene

Vaccinurile Pfizer şi AstraZeneca sunt eficiente împotriva variantei indiene

Vaccinurile de la Pfizer/BioNTech şi AstraZeneca/Oxford s-au dovedit a fi aproape la fel de eficiente împotriva variantei indiene a coronavirusului ca şi variantei englezeşti, a indicat un studiu realizat de autorităţile sanitare din Anglia, Public Health England.

Potrivit studiului PHE, realizat între 5 aprilie şi 16 mai, vaccinul Pfizer/BioNTech a fost eficient 88% împotriva bolii simptomatice a variantei indiene la două săptămâni după a doua doză, comparativ cu 93% eficienţă contra variantei engleze, notează AFP.

În aceeaşi perioadă, serul AstraZeneca a fost eficient 60%, comparativ cu 66% contra variantei engleze care a fost detectată în Kent.

Ministrul Sănătăţii, Matt Hancock, a lăudat rezultatele, pe care le-a descris drept „inovatoare”, într-un moment în care Guvernul se bazează pe campania sa de vaccinare pentru a se proteja de un focar al variantei indiene care pune în pericol continuarea planului său de relaxare a restricţiilor.

Pentru a opri răspândirea acestei variante B.1.617.2, care riscă să devină „dominantă”, potrivit autorităţilor sanitare, intervalul dintre două doze de vaccin (până la trei luni) a fost redus la opt săptămâni pentru persoanele de peste 50 de ani şi cele mai vulnerabile, iar testarea a fost intensificată în zonele afectate (în special nord-vestul Angliei şi unele zone din Londra).

Cele două vaccinuri studiate sunt eficiente 33% împotriva bolii simptomatice cauzate de varianta indiană la trei săptămâni după injectarea primei doze, comparativ cu aproximativ 50% împotriva variantei Kent, potrivit PHE.

Genomul coronavirusului a fost secvenţiat pentru 12.675 de cazuri incluse în acest studiu, dintre care 1.054 au fost variante indiene.

Potrivit datelor PHE, cel puţin 2.889 de cazuri ale variantei indiene au fost înregistrate în Anglia între 1 februarie şi 18 mai. Dintre acestea, 104 cazuri au ajuns la urgenţă, 31 au necesitat spitalizare şi şase au dus la deces.

„Două doze din oricare vaccin oferă niveluri ridicate de protecţie împotriva bolii simptomatice a variantei B.1.617.2”, a indicat Mary Ramsay, manager imunizare la PHE. „Ne aşteptăm ca vaccinurile să fie şi mai eficiente în prevenirea spitalizărilor şi deceselor”, a adăugat ea.

În Marea Britanie, ţara cea mai îndoliată din Europa de coronavirus cu peste 127.000 de morţi, mai mult de 70% dintre adulţi au primit o primă doză de vaccin împotriva COVID-19 şi peste 40% au primit două doze.

ADVERTISING

Tulpina indiană de Covid a fost detectată în 44 de ţări până acum

Acum trei săptămâni, a fost confirmat primul caz de tulpină indiană a Covid-19 în România.

Valeriu Gheorghiță, prima reacție după apariția tulpinei indiene în România: Nu reduce eficiența vaccinurilor


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇