Doar 20 de teste COVID făcute în Vrancea în trei zile? DSP acuză o eroare, Ministerul Sănătății explică

Doar 20 de teste COVID făcute în Vrancea în trei zile? DSP acuză o eroare, Ministerul Sănătății explică

Reprezentanţii Direcţiei de Sănătate Publică (DSP) Vrancea afirmă că, în ultima săptămână, instituţia a făcut 1.118 teste pentru COVID-19. Precizările vin după ce, potrivit datelor publicate de Ministerul Sănătăţii defalcat pe judeţe, în primele trei zile din luna martie în Vrancea s-ar fi făcut cel mai mic număr de teste – 20 în total.

DSP face verificări pentru a se stabili dacă din judeţ datele au fost transmise greşit. Ministerul Sănătăţii precizează că „datele cu privire la teste nu au fost extrase integral din aplicaţia Corona Forms”.

ADVERTISING

"Acest proces de transparentizare a datelor pe pagina data.gov.ro este automat şi, deoarece a fost lansat ieri, există încă provocări tehnice care sunt în curs de soluţionare. Serviciul de Telecomunicaţii Speciale (STS) lucrează în acest moment la modificarea modalităţii de exportare a datelor, care vor fi actualizate în cursul zilei de astăzi", arată MS.  

Mai exact, Ministerul a transmis că în Vrancea în 1 martie au fost 3 teste, în 2 martie 4 teste şi în 3 martie 13 teste, conform datelor menţionate. DSP Vrancea arată că situația a fost alta: 1 martie – 40 de teste, marţi, 2 martie – 126 de teste, miercuri, 3 martie – 162 de teste.

ADVERTISING

DSP Vrancea: Nici nu avem cum să lucrăm mai puţin de 40 de teste pe zi

Direcţia de Sănătate Publică Vrancea susţine însă că datele prezentate de minister sunt eronate. Potrivit directorului adjunct al DSP Vrancea, Janina Lazăr, în cele trei zile s-au făcut 328 de teste, nu 20.

"Nu ştiu de unde e acea diferenţă de teste. O să încercăm să identificăm dacă eroarea de furnizare a datelor e plecată din DSP şi să o reglăm să nu mai apară astfel de neconcordonanţe. Însă e clar că noi nu am lucrat atât de putine teste. Numărul de teste efectuate e mult mai mare decât cele ce apar pe acel comunicat", a declarat, vineri, directorul adjunct al DSP Vrancea, Janina Lazăr.

ADVERTISING

În ultima săptămână, spun reprezentanţii DSP, s-au făcut peste 1.100 de teste, un număr comparabil oricare altă perioadă anterioară, deşi au existat şi săptămâni în care numărul testelor a fost mai mare de 1.500.

De altfel, după cum a explicat directorul adjunct al DSP, aparatul PCR pe care îl are instituţia nu este pornit decât atunci când se adună suficiente probe pentru a fi analizate, niciodată mai puţin de 40 odată.

"Aparatul de testare are o anumită capacitate, e clar că niciodată nu lucrăm pe zi mai puţin de 40 de teste. Încercăm să identificăm de unde a plecat eroarea să o reparăm dacă e plecată de la noi, din DSP. Nu ştiu de unde sunt luate datele. Cert e că noi am furnizat nişte informaţii referitor la numărul de probe lucrate, informaţia apărută nu ştiu de unde e", a afirmat Lazăr.

Pe de altă parte, oficialul DSP a declarat că judeţul Vrancea se află pe un trend ascendent în ceea ce priveşte numărul de cazuri noi de coronavirus.

Citește articolele zilei pe SpotMedia.ro


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇