Cresc sau nu proteinele de origine animală riscul de mortalitate? Surpriza din cel mai recent studiu

Cresc sau nu proteinele de origine animală riscul de mortalitate? Surpriza din cel mai recent studiu
Sprijină jurnalismul independent
Donează acum

Consumul de proteine provenite din alimente de origine animală nu este asociat cu un risc crescut de deces și ar putea chiar să ofere protecție când vine vorba despre mortalitatea din cauza cancerului, arată un nou studiu.

Cercetarea realizată în Marea Britanie a analizat date de la aproape 16.000 de adulți, cu vârsta de peste 19 ani. Oamenii de știință au examinat cantitatea de proteină animală și vegetală consumată, în medie, de subiecți și dacă aceste tipare alimentare se asociază cu riscul de deces din cauze cardiovasculare, cancer sau alte cauze.

Rezultatele au arătat că un consum mai mare de proteine animale nu este legat de o creștere a riscului de mortalitate. Mai mult, datele au indicat o reducere modestă, dar deloc neglijabilă, a mortalității asociate cancerului la persoanele care consumau mai multe proteine animale, scrie MedicalXpress.

”Există multă confuzie în jurul proteinelor: cât să consumăm, ce tipuri și ce înseamnă pentru sănătatea pe termen lung. Acest studiu aduce clarificări, ceea ce este important pentru oricine vrea să ia decizii informate și bazate pe dovezi despre alimentația sa”, a explicat Stuart Phillips, profesor la McMaster University din Canada.

Concluziile arată că nu există o legătură între consumul total de proteine (fie animale, fie vegetale) și riscul de deces din orice cauză, boli cardiovasculare sau cancer.

Când ambele tipuri de proteine au fost analizate împreună, rezultatele au rămas neschimbate: proteinele vegetale au un impact minim asupra mortalității prin cancer, în timp ce proteinele animale pot oferi un efect protector modest.

”Când luăm în considerare atât date observaționale de acest tip, cât și decenii de cercetări clinice, devine clar că atât proteinele animale, cât și cele vegetale susțin sănătatea și longevitatea”, a concluzionat Yanni Papanikolaou, autor principal al studiului.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇