Șeful Oxford Vaccine Group: Există ”dovezi foarte liniștitoare” privind vaccinul dezvoltat cu AstraZeneca

Șeful Oxford Vaccine Group: Există ”dovezi foarte liniștitoare” privind vaccinul dezvoltat cu AstraZeneca

Vaccinul împotriva COVID-19 dezvoltat în comun de grupul farmaceutic suedezo-britanic AstraZeneca şi Universitatea Oxford este sigur, potrivit co-dezvoltatorului său, după îngrijorările care au condus la suspendarea utilizării serului în mai multe ţări.

Sunt „dovezi foarte liniştitoare că nu există o creştere a fenomenului de cheaguri de sânge aici în Marea Britanie, unde au fost administrate majoritatea dozelor de până acum în Europa”, a declarat luni la BBC profesorul Andrew Pollard, directorul Oxford Vaccine Group, care a dezvoltat vaccinul împreună cu AstraZeneca, transmite AFP.

Profesorul Pollard a subliniat importanţa ca vaccinarea să continue, arătând că maladia COVID-19 prezintă un risc enorm pentru sănătate.

citizen

Într-un comunicat publicat duminică, grupul AstraZeneca a transmis că "un examen atent al tuturor datelor de securitate disponibile asupra a peste 17 milioane de persoane vaccinate în Uniunea Europeană şi în Regatul Unit cu vaccinul său nu a furnizat nicio dovadă despre un risc crescut de embolie pulmonară, tromboză venoasă profundă (TVP) sau trombocitopenie la nicio grupă de vârstă, gen, lot sau ţară anume".

"Circa 17 milioane de persoane în Uniunea Europeană şi în Regatul Unit au primit până acum vaccinul nostru, iar numărul de cheaguri de sânge semnalate în acest grup este inferior sutelor de cazuri la care ne-am putea aştepta în populaţia generală", a comparat dr. Ann Taylor, medic-şef, în comunicat.

Guvernul olandez a decis duminică să suspende utilizarea acestui vaccin din motive de precauţie, până la 28 martie inclusiv, după ce efecte secundare posibile au fost raportate în Danemarca şi Norvegia după administrarea vaccinului de la AstraZeneca, fără legătură demonstrată în acest stadiu, potrivit Ministerului Sănătăţii.

citizen

Puţin mai devreme duminică, Irlanda a luat aceeaşi decizie după semnalarea în Norvegia a patru noi cazuri grave de cheaguri de sânge la adulţi vaccinaţi.

Norvegia, care semnalase sâmbătă şi hemoragii cutanate la tineri vaccinaţi, a suspendat administrarea serului săptămâna trecută, la fel ca Danemarca, Islanda şi Bulgaria.

Citește și:

citizen

În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇