Când, cum și unde ne vom putea vaccina antiCOVID în România

Când, cum și unde ne vom putea vaccina antiCOVID în România

Strategia de vaccinare antiCOVID a populației a fost aprobată, joi, în CSAT, așa că pregătirile intră în linie dreaptă în țara noastră.

Președintele Klaus Iohannis a anunțat că am putea primi la începutul anului viitor o primă tranșă, de aproximativ un milion de doze de vaccin, care ar urma să fie administrate personalului medical.

Însă când va ajunge la populația largă și cum ne vom putea înscrie pe listă, dacă dorim să ne vaccinăm? Aceste detalii le-a oferit joi seară medicul Valeriu Gheorghiță, coordonatorul campaniei de vaccinare din România.

ADVERTISING
Când, cum și unde ne vom putea vaccina antiCOVID în România?

Scrie-ne în comentarii dacă te vei vaccina sau nu, argumentându-ți opinia.Mai multe detalii despre strategia de vaccinare antiCOVID în România aici: https://bit.ly/2L3MT1X#vaccin

Posted by spotmedia.ro on Friday, December 4, 2020

El a explicat că va exista o platformă online unde fiecare care va dori se va înscrie pe lista de așteptare, campania urmând să înceapă pentru publicul larg din primăvară.

“În momentul în care va exista platforma unică de programare în vederea vaccinării, simpla intenție a oricărei persoane de a se lista pe acea platformă de programare reprezintă dovada că acea persoană dorește să se vaccineze.

ADVERTISING

Estimăm undeva la sfârșitul primului trimestru al anului viitor, practic la sfârșit de martie, început de aprilie, vaccinarea va putea fi făcută populației generale, ultima etapă a campaniei de vaccinare.

Toate aceste etape se pot suprapune într-un anumit moment, dacă tipurile de vaccinuri aprobate vor asigura nevoia pe care noi o vom avea la un moment dat în România, și anume, dacă disponibilitatea vaccinurilor va acoperi toate nevoile pe care le avem, aceste etape de vaccinare se pot derula în paralel”, a explicat Valeriu Gheorghiță, joi seara, la Digi24.

ADVERTISING

Cum se decide cine poate fi vaccinat și unde se face vaccinul

El spune că vaccinarea nu se va putea face de către medicii de familie.

“Desfășurarea efectivă a activității de vaccinare va avea loc la nivelul centrelor de vaccinare. Nu intenționăm, cel puțin la momentul actual, să derulăm activitate de vaccinare la nivelul cabinetului de medicină de familie, pentru că activitatea pe care noi o propunem este una extrem de intensă. Vorbim de circa 250 de persoane vaccinate într-o zi.

Este extrem de complicat ca la nivelul unui cabinet de medicină de familie, pe lângă consultațiile obișnuite, pe lângă monitorizarea persoanelor pe care le au medicii de familie în evidență, să mai efectueze și această vaccinare care nu va fi un proces foarte simplu”, a precizat Gheorghiță.

În plus, fiecare persoană doritoare va trebui să fie atent examinată, înainte de a-i fi administrat vaccinul.

“Este un proces destul de elaborat, în care fiecare persoană trebuie supusă unui triaj epidemiologic, un examen clinic, insistat pe identificarea contraindicaților de moment sau definitive pentru efectuarea vaccinării. Trebuie să fie echipe destinate pentru administrarea propriu-zisă a vaccinului.

Ulterior, există perioada de supraveghere post-vaccinală. Aceste lucruri nu se pot face într-un cabinet de medicină de familie unde există o singură echipă vaccinatoare, pentru că perioada de timp alocată se va întinde pe o perioadă foarte mare”, a mai explicat medicul.

El spune că strategia prevede ca până la vară să fi fost vaccinată până la 60-70% din populație.

”Noi ne dorim ca până la mijlocul anului viitor să asigurăm vaccinarea unui număr important din populație, ca să atingem acest procent de 60-70% de imunizare colectivă, pentru a încheia activitatea de vaccinare”, a declarat coordonatorul campaniei de imunizare.

Citește articolele zilei pe SpotMedia.ro


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇