PSD poate câștiga alegerile dacă prezența e sub 35%. PNL e favorit în sondaje. USR-PLUS, agonie sau extaz în funcție de cine vine la vot și cine stă acasă

După experiența din 2016, când o mare parte a opiniei publice era “sigură” că Dacian Cioloș își va păstra poziția de premier, iar după alegeri s-a trezit cu Liviu Dragnea, și de această dată nimic nu e câștigat sau pierdut dinainte.
PSD poate câștiga alegerile dacă prezența e sub 35%. PNL e favorit în sondaje. USR-PLUS, agonie sau extaz în funcție de cine vine la vot și cine stă acasă

În urmă cu patru ani, PSD câștiga alegerile parlamentare cu un scor neverosimil, 45%, iar Liviu Dragnea devenea cel mai influent om politic din România, deși fusese condamnat cu suspendare într-un dosar de furt de voturi și era cercetat pentru corupție.

  • Mai mult de 55% dintre români consideră că alegerile parlamentare trebuiau amânate.
  • Al doilea val al epidemiei va mări absenteismul.
  • PMP și UDMR, mai multe șanse să intre în Parlament ca Pro România.
  • O prezență decentă în mediul urban ajută USR-PLUS.
  • PSD, îngrijorat că multe persoane în vârstă ar putea decide să nu se deplaseze la secțiile de votare.

Duminică, alegătorii sunt chemați la urne pentru a decide componența noului Parlament, care va avea un impact major asupra cetățenilor, votanți sau nevotanți, pentru următorii patru ani.

Ghid pentru alegerile parlamentare 2020 – Când au loc, unde și cum votăm

Aceste alegeri se desfășoară în mijlocul unei crize sanitare și economice care a dat omenirea peste cap.

Mai mult de 55% dintre români consideră că alegerile parlamentare trebuie amânate, conform barometrului de opinie IMAS/EuropaFM, 40,9%, considerând că e un lucru bun că acestea au loc.

SondajOpinieIMASEuropaFM

Cel mai probabil, prezența la vot va fi mult mai mică, sub cea de la alegerile locale din 27 septembrie.

ADVERTISING

Al doilea val al epidemiei va descuraja într-o bună măsură prezența la urne. Întrebarea care se pune este: cine va sta acasă?

Conform ultimului sondaj de opinie dat publicității, PNL va câștiga confruntarea electorală cu 28,5%, fiind urmat de PSD cu 23,6% și USR-PLUS cu 18%.

O prezență mai redusă ca la alegerile locale

Sondajul realizat de IMAS/EuropaFM are o marjă de eroare de +/-3%, iar realizarea lui s-a lovit de aceleași necunoscute pe care le-au întâmpinat toți sociologii care au analizat opțiunile de vot.

E foarte greu de prezis prezența din cauza impactului epidemiei de coronavirus.

Alegeri parlamentare: Cum votezi dacă ai COVID sau ești în carantină. Cererea pentru urna mobilă se depune până pe 4 decembrie

“Noi am făcut analize de prezență la urne între 31% și 40%”, a declarat pentru SpotMedia.ro sociologul Vladimir Ionaș, Avangarde. În seara zilei de 6 decembrie va fi realizat un singur exit-poll la ieșirea de la urne de către agențiile Avangarde-CURS, acesta fiind difuzat la ora 21.00.

BUCURESTI - MARS DE MULTUMIRE - USR-PLUS - ALEGERI
USR-PLUS a reușit să vină cu ceva nou în campania electorală, afișând mesaje din programul de guvernare pe cartoane albe cu care militanții partidului au fost pe străzi - Foto: Eduard Vînătoru/Mediafax Foto/Hepta.ro

“Cu cât prezența va fi mai redusă, cu atât vor fi dezavantajate partidele mici. În mod sigur, din datele noastre, prezența va fi mai mică decât la alegerile locale”, ne-a mai declarat sociologul Vladimir Ionaș.

Cu cât prezența este mai mică la vot, cu atât sunt avantajate partidele mari. De aceea, la o prezență sub 35%, sunt puține șanse ca PMP și Pro România să obțină cele 5 procente necesare pentru a intra în Parlament. Dintre aceste două formațiuni, PMP are mai multe șanse ca Pro România pentru că formațiunea fostului președinte are un electorat urban mai disciplinat și care participă la vot.

De ce mobilizarea e atât de mică la alegerile parlamentare?

De asemenea, trebuie făcută observația că Barometrul IMAS/EuropaFM are tendința să atribuie un procent “nerealist” de mare formațiunii Pro România. De exemplu, în ultimul sondaj înainte de alegerile locale din septembrie, partidul condus de Victor Ponta era cotat tot la 9,5%. Rezultatul obținut a fost cu 5 procente mai mic, 4,45%.

“Dacă o formațiune mică are un electorat compact și disciplinat, poate obține chiar un rezultat mai bun în situația unei prezențe reduse la urne. Situațiile cu prezență mică pot naște surprize”, a declarat Cristian Andrei, sociolog Agenția de Rating Politic. UDMR are un astfel de electorat, iar formațiunea maghiară are mari șanse să treacă pragul de 5 procente. UDMR are și avantajul pragului alternativ de minim 20% în 4 județe pentru a intra în Parlament.

Alegeri parlamentare: Peste 39.000 de români votează prin corespondenţă. Joi e ultima zi de primire a plicurilor

“La alegerile parlamentare prezența va fi mai mică decât în urmă cu patru ani. Atunci a fost o participare de 39%, acum va fi mai scăzută cu 2-3%, probabil în jur de 36%, corecție datorată pandemiei. Există o corelație între prezența la alegerile locale și la cele generale când acestea se desfășoară în același an. Vom înregistra o scădere de prezență similară celei de la alegerile locale din septembrie 2020 față de 2016”, a explicat sociologul Cristian Andrei pentru SpotMedia.ro.

O mare parte din această diferență rezultă, de fiecare dată, din absența mobilizării pe care la locale o aduc candidații la primării, care au un interes personal și imediat pentru a scoate mulți oameni la vot, interes care se reduce la alegerile parlamentare.

PSD poate câștiga alegerile așa cum a făcut-o și în 2016

USR-PLUS e o alianță cotată la 18 procente din opțiunile electoratului. Votanții sunt preponderent din mediul urban, iar la o prezență mare la urne, formațiunea condusă de Dan Barna și Dacian Cioloș ar putea obține un scor important.

“Ne așteptăm ca prezența la urne să fie mare în orașe. Uitându-ne la alegerile locale, putem anticipa că votanții din anumite categorii de vârstă vor alege să nu participe într-un număr ridicat la vot din cauza temerii unei posibile îmbolnăviri”, a declarat pentru SpotMedia.ro Liviu Iolu, responsabil comunicare pentru campania USR-PLUS.

Pentru această formațiune, un scor de peste 20% ar fi un succes. 

Dacă majoritatea celor intervievați pentru acest articol au considerat că ierarhia politică după alegeri va fi PNL, PSD, USR-PLUS, la o prezență de sub 35%, există posibilitatea ca partidul condus de Marcel Ciolacu să câștige alegerile, au declarat pentru SpotMedia.ro surse implicate în campania electorală care au dorit să-și păstreze anonimatul.

“În cazul unei prezențe situate între 31-35% se poate întâmpla ca PSD să obțină mai multe voturi decât PNL”.

Această posibilitate a fost confirmată indirect și de Klaus Iohannis, președintele României, extrem de implicat în campania electorală, care a declarat joi 3 decembrie: “…mergeţi la vot ca să nu păţim ca în decembrie 2016, când printr-o prezenţă scăzută la vot, a câştigat PSD-ul şi a urmat coşmarul de ani de zile în care PSD-ul şi-a bătut joc de ţară, şi-a bătut joc de Justiţie, şi-a bătut joc de investiţiile publice. Aşa ceva nu ne mai dorim. În consecinţă, vă rog să mergeţi la vot. Votaţi! Alegerile se câştigă prin vot”.

Soarta alegerilor depinde de raportul dintre votanții din rural și urban

Victoria PSD poate apărea doar dacă participarea la vot din mediul urban va fi foarte mică, deși există indicii că de această dată tinerii și cei din mediul urban par mai dispuși să voteze decât cei din mediul rural, conform unor analize interne realizate de PSD, ale căror rezultate i-au îngrijorat pe reprezentanții acestui partid.

Dacă media sondajelor de opinie realizate de partide și confirmată de barometrul de opinie IMAS/Europa FM sugerează o ierarhie la alegerile parlamentare din 6 decembrie 2020, participarea și scorul obținut de partide rămâne o mare necunoscută.

Și de această dată pot apărea mari surprize, cu atât mai mult cu cât epidemia de coronavirus va avea un impact important asupra deciziei de a vota sau nu, pentru foarte mulți alegători.

“Anticipăm o prezență la urne situată undeva la 40%, dar debalansată rural-urban, în favoarea alegătorilor din mediul urban”, a declarat Liviu Iolu pentru SpotMedia.ro.

După experiența din 2016, când o mare parte a opiniei publice era “sigură” că Dacian Cioloș își va păstra poziția de premier, iar după alegeri s-a trezit cu Liviu Dragnea, și de această dată nimic nu e câștigat sau pierdut dinainte.

Citiți și alte articole despre alegerile parlamentare din 6 decembrie:

Precizări de la AEP pentru cei care vor să voteze cu urna mobilă la parlamentare

Iohannis spune că alegerile parlamentare se organizează inclusiv în localitățile aflate în carantină. Nu știm însă ce vom bifa pe declarație

Iohannis își dorește o prezență mare la votul de duminică și nu crede că alegerile vor crește rata de infectare cu Covid


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇