Alegeri parlamentare: Cum votezi dacă ai COVID sau ești în carantină

Alegeri parlamentare: Cum votezi dacă ai COVID sau ești în carantină

Alegerile parlamentare se desfășoară în plină pandemie de COVID.

Pacienții cu COVID aflați în izolare sau cei considerați suspecți care sunt plasați în carantină trebuie să depună o cerere pentru urna mobilă, până cel târziu pe 4 decembrie.

Cererea poate fi depusă online, la adresa de e-mail a biroului electoral de circumscripție sau a oficiului electoral. Se poate opta și pentru varianta ca o altă persoană să depună fizic cererea în locul respectivilor.

cerere-covid-urna-mobila-alegeri-parlamentare-2020
Foto: BEC
ADVERTISING

De unde se descarcă cererile

Pe site-ul AEP, www.roaep.ro  în cadrul secțiunii Urna mobilă (specială), poate fi accesat și descărcat:

La aceeași secțiune, alegătorii pot afla secția de votare la care sunt arondați și adresa biroului electoral de circumscripție județeană sau a oficiului electoral de sector, după caz, pe raza căruia are domiciliul sau reședința.

ADVERTISING

De ce acte mai ai nevoie ca să poți vota cu urna mobilă

Cererea trebuie să fie însoțită de documente justificative, la cea mai apropiată secție de votare de locul în care persoana respectivă se va afla în ziua alegerilor.

Iata de ce documente are nevoie fiecare categorie de pacient sau suspect COVID, potrivit deciziei publicate de BEC pe 27 noiembrie.

Cei aflați în carantină la domiciliu sau în centrele puse la dispoziție de stat trebuie să depună, odată cu cererea pentru urna mobilă, și o copie după decizia de carantină emisă de DSP.

ADVERTISING

Cei aflați în izolare la domiciliu, o locație declarată sau un centru de stat trebuie să depună, odată cu cererea pentru urna mobilă, și copia unuia dintre următoarele documente:

  • biletul de externare din unitatea sanitară care confirmă diagnosticul și indicația de izolare
  • decizia de izolare emisă de DSP județeană/a municipiului București
  • rezultatul testării COVID-19 RT-PCR (pozitiv) din ultimele 14 zile.

AEP a publicat un clip video și materiale de informare menite să ilustreze tehnica votării, se arată într-un comunicat remis SpotMedia.ro.

Clip video privind exercitarea dreptului de vot prin intermediul urnei mobile - Parlamentare 2020

Ce faci dacă DSP-ul încă nu ți-a eliberat actele

La locale mulți cetățeni s-au plâns că nu au putut obține urna mobilă pentru că DSP-urile nu au emis la timp documentele.

BEC a decis acum că cei care se află în această situație ”pot transmite, prin orice mijloace, birourilor electorale de circumscripție sau oficiilor electorale, după caz, cereri privind emiterea documentelor necesare exercitării votului prin intermediul urnei speciale”.

Birourile electorale de circumscripție și oficiile electorale vor trimite ”de îndată” mai departe solicitarea, către DSP-uri, astfel încât acestea să urgenteze emiterea documentelor.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇