Ghid pentru alegerile parlamentare 2020 - unde, cum și pentru ce votăm

Ghid pentru alegerile parlamentare 2020 - unde, cum și pentru ce votăm

Duminică, 6 decembrie, românii sunt așteptați la urne pentru a-și alege noii senatori și deputați, cei care le vor reprezenta interesele în Parlamentul României pentru următorii 4 ani. Românii care au domiciliul sau reședința în străinătate pot vota și pe 5 decembrie.

AMR 11 ZILE PÂNĂ LA ALEGERI. Cei 329 de membri ai Camerei Deputaților sunt aleși astfel: 308 sunt aleși din 42 de…

Posted by VeDem Just – Voci pentru Democraţie şi Justiţie on Tuesday, November 24, 2020

Ce este Parlamentul

Potrivit art. 61 din Constituție, ”Parlamentul este organul reprezentativ suprem al poporului român şi unica autoritate legiuitoare a ţării”. El adoptă legi constituționale, legi organice și legi ordinare.

ADVERTISING

România are un parlament bicameral, alcătuit din Camera Deputaților și Senat, cele două camere având 329 de membri și respectiv 136 de membri, număr stabilit în funcție de normele de reprezentare: un deputat la 73.000 de locuitori și un senator la 168.000 de locuitori.

Mandatul parlamentarilor durează 4 ani, după care se organizează din nou alegeri, atât senatorii, cât și deputații putând fi aleși și realeși ”prin vot universal, egal, direct, secret şi liber exprimat, potrivit legii electorale”.

Cine pe cine votează

Conform art. 36 din Constituție, dreptul de vot este un drept fundamental. El poate fi exercitat de către cetățenii români care ”au vârsta de 18 ani, împliniți până în ziua alegerilor inclusiv”, existând și anumite excepții sau interdicții.

ADVERTISING

Și dreptul de a fi ales este unul fundamental. Candidații trebuie să îndeplinească anumite condiții, printre care și aceea de a avea o anumită vârstă: Cel puțin 23 de ani pentru a fi aleși în Camera Deputaților și cel puțin 33 de ani pentru a fi aleși în Senat.

Există 41 de circumscripții electorale județene, la care se adaugă circumscriptia 42 – București și circumscripția 43 - Diaspora.

Vezi AICI hărțile și AICI listele cu candidați la alegerile din decembrie 2020.

Citește AICI o amplă analiză a candidaturilor de la aceste alegeri parlamentare, realizată de Expert Forum.

Alegeri 2020: traseiști, sindicaliști, oamenii baronilor, medici-locomotivă

ADVERTISING

Configurația actuală a Parlamentului       

La precedentele alegeri, care au avut loc în data de 11 decembrie 2016, s-au prezentat la urne 39,42% dintre alegători, fiind consemnate puțin peste 7 milioane de voturi valabil exprimate.

La Camera Deputaților cele mai multe mandate au revenit PSD (154), urmat de PNL (69), USR (30), UDMR (21), ALDE (20) și PMP (18), la care s-au adăugat deputații care reprezintă minoritățile naționale, conform Constituției.

La Senat, primul loc a fost ocupat tot de PSD (67), urmat de PNL (30), USR (13), UDMR (9), ALDE (9) și PMP (8). Între timp cifrele s-au schimbat, parlamentarii au migrat sau au demisionat, ALDE s-a desființat, dar cert e că PSD a rămas cu majoritatea.

Sondaje și previziuni:

Cum votăm

Respectarea măsurilor de siguranță impuse din cauza pandemiei de Covid-19 rămâne obligatorie și la secțiile de votare, printre acestea fiind desigur purtarea corectă a măștii, dezinfectarea mâinilor și păstrarea distanței de cel puțin 1 metru față de oricine altcineva este prezent în secție.

Dacă votezi în țară pe 6 decembrie, citește și:

Alegeri parlamentare 2020: Unde și cum votăm în țară

Dacă votezi în străinătate pe 5 sau 6 decembrie, află mai multe de aici:

Alegeri parlamentare 2020: Diaspora are 2 zile de vot! Unde și cum se merge la urne în străinătate

Alegeri parlamentare: Cum votezi dacă ai COVID sau ești în carantină

BEC tocmai a emis Decizia 91 privind modalitatea de votare pentru alegătorii carantinați sau izolați. Pe scurt:- pot...

Posted by Septimius Parvu on Friday, November 27, 2020

Poți semnala problemele pe care le sesizezi în ziua votului pe platforma votcorect.ro, unde regăsești, de asemenea, toate informațiile de care ai nevoie.

Ce urmează după aflarea rezultatelor oficiale

Conform Constituției, după ce BEC validează alegerile și anunță rezultatele finale, Parlamentul nou ales se întruneşte, la convocarea preşedintelui României, în cel mult 20 de zile de la alegeri.

Senatorii și deputații depun jurământul, rând pe rând, și își încep astfel mandatul de 4 ani.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇