Aproape 4.000 de români au făcut Covid după prima doză de vaccin si peste 400 după rapel

Aproape 4.000 de români au făcut Covid după prima doză de vaccin si peste 400 după rapel

Aproape 4.000 de români au fost diagnosticaţi cu Covid după efectuarea primei doze de vaccin și peste 400 după rapel, a anunțat marți într-o conferință de presă coordonatorul campaniei de vaccinare, col. dr. Valeriu Gheorghiță.

Oamenii au fost testaţi la câteva zile după vaccinare, când nu s-au creat anticorpi în organism.

După prima doză de vaccin, în perioada 27 decembrie 2020 - 21 februarie 2021, un număr de 3.969 de persoane, ceea ce înseamnă 0,49% din numărul persoanelor vaccinate, au fost testate pozitiv. 95% dintre ele au fost vaccinate cu Pfizer, 4,6% cu Moderna și 0,4% cu AstraZeneca.

ADVERTISING

Mediana timpului scurs de la momentul vaccinării până la momentul la care a fost depistată această infecție a fost de 7 zile, ceea ce înseamnă că persoanele respective au fost diagnosticate în intervalul de timp în care nu a apărut nivelul de anticorpi la un titru protector și, de asemenea, vorbim de situații în care persoanele respective erau fie în perioada de incubație la momentul vaccinării, fie au fost în faza de infecție asimptomatică, sau au fost expuse ulterior momentului vaccinării, având în vedere că perioada de incubație este cuprinsă între 2 și 14 zile”, a declarat Valeriu Gheorghiță.

ADVERTISING

Astfel, medicul a atras atenția că este foarte important să fie respectate măsurile de prevenție și după vaccinare.

”Din acest punct de vedere, atragem atenția asupra continuării respectării măsurilor de prevenție deja cunoscute atât înainte, cât și după vaccinare, pentru a putea obține beneficii maximale în următoarea perioadă”, a precizat Valeriu Gheorghiță.

1.052 de persoane dintre cele care au fost diagnosticate cu Covid după administrarea primei doze s-au prezentat deja pentru efectuarea dozei de rapel.

ADVERTISING

Peste 400 de infectări după rapel

Totodată, 446 de persoane au fost diagnosticate cu Covid după efectuarea celei de a doua doze de vaccin.

În ceea ce privește numărul de persoane ce au fost diagnosticate cu Covid după administrarea dozei de rapel, în perioada 17 ianuarie - 21 februarie, un număr de 446 de persoane, reprezentând 0,08% din totalul persoanelor vaccinate cu două doze, au avut un test pozitiv. Toate aceste persoane au fost vaccinate cu serul Pfizer, având în vedere că în momentul de față singurul tip de vaccin care se folosește pentru administrarea rapelului este cel produs de Pfizer.

Mediana timpului scurs a fost de 4 zile. Reamintesc faptul că beneficiile vaccinării ating perioada maximă la cel puțin 7 - 10 - 14 zile, în funcție de tipul vaccinului după administrarea celei de a doua doze”, a precizat Valeriu Gheorghiță.

Citește articolele zilei pe SpotMedia.ro


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇