A fost creată prima cooperativă de energie verde din România. Oricine poate să participe - cum investești și ce câștigi

A fost creată prima cooperativă de energie verde din România. Oricine poate să participe - cum investești și ce câștigi

O echipă de antreprenori, analiști și consultați a creat prima cooperativă de energie verde din România.

Iar prin intermediul ei fondatorii își propun nu numai să îi ajute pe oameni să înțeleagă piața de profil, ci chiar să le dea posibilitatea să investească în domeniu, în energie din surse regenerabile.

Deși au trecut aproape două luni de la liberalizarea pieței de energie electrică pentru consumatorii casnici din România, milioane de oameni încă n-au aflat cum să aleagă o ofertă mai bună de curent.

Principalul motiv e că nici Autoritatea Națională pentru Reglementare în Domeniul Energiei (ANRE) și nici ministerul de resort nu s-au străduit să le explice românilor lucrurile, pe înțeles.

ADVERTISING

În contextul în care consumatorii încă nu știu ce să aleagă, câțiva oameni cu inițiativă - care în urmă cu un an au înființat prima cooperativă de energie verde din România - vin cu proiecte pentru comunitate.

Cooperativa de Energie a publicat deja pe site-ul propriu un ghid din care oamenii pot afla cum ajunge curentul la ei acasă, cum se formează prețul acestuia, cum se citește o factură sau cât de ușor este să îți schimbi furnizorul.

Iar acum coperativa de energie își caută noi membri, dar și investitori cu care să facă proiecte.

ADVERTISING

Cum poți să investești în furnizarea de energie verde

Cine vrea să facă parte din Cooperativa de Energie trebuie să cumpere o acțiune în valoare de 100 de lei. Tranzacția se face online, pe site-ul cooperativei.

Odată finalizată procedura, noul cooperator (membru al cooperativei – n.red.) are de ales. Poate aștepta sau poate începe deja să investească în proiectele cooperativei, împrumutându-i acesteia bani.

Un prim proiect s-a și lansat. Cooperativa se pregătește să cumpere o firmă de furnizare de energie, care se numește Apuron Energy SRL.

Apoi, va cumpăra și va vinde doar energie verde, cu certificat de orgine. Pe site-ul ANRE puteți alta totul despre cine și în ce condiţii emite aceste certificate menite să confirme că energia provine, într-adevăr, din surse regenerabile.

ADVERTISING

Ca să cumpere Apuron, Cooperativa de Energie are nevoie să își crească numărul de membri și să împrumute de la ei 2 milioane de lei.

Împrumutul minim pe care îl poate acorda un membru cooperativei este de 500 de lei.

Pentru un împrumut scadent la 1 an, dobânda e de 3,7%. Pentru unul scadent la 5 ani, dobânda e de 5,2% pe an.

Membrii cooperativei vor avea puteri egale, indiferent de suma investită

Dinu Drog – unul dintre membrii fondatori ai Coperativei de Energie – a explicat pentru SpotMedia.ro că deciziile se vor lua pe principiul ”un membru, un vot”.

Cu alte cuvinte, votul unui membru care investește 50.000 de lei nu va valora mai mult decât al celui care contribuie cu doar 500 de lei la cumpărarea furnizorului de energie.

Asta pentru că această cooperativă va face, de fapt, un tip de antreprenoriat social.

”În Adunarea Generală a Acționarilor (AGA) unei societăți pe acțiuni, puterea ta e proporțională cu suma pe care ai investit-o.

Puteam proceda și noi așa. Găseam un investitor care să vină cu 2 milioane de lei, cumpăram Apuron și deveneam un furnizor obișnuit.

Dar nu asta a fost ideea. Economia cooperativă nu există de ieri, de azi, iar principiile ei sunt altele. Ideea este tocmai să cooptezi și membri cu o putere financiară mai redusă, care să poată participa cu dreptul egale”, a mai spus Dinu Drog.

Cooperativa-de-Energie
Foto: Cooperativa de Energie

Până la acest moment, cei 368 de membri ai cooperativei au strâns 408.184 de lei din cei 2 milioane de care este nevoie pentru cumpărarea societății de furnizare.

Sesiunea de finanțare a proiectului se încheie în 50 de zile.

Iar în cazul în care, totuși, nu se strâng cei 2 milioane de lei, membrii își vor primi înapoi banii dați cu împrumut.

Dacă proiectul va funcționa, însă, Cooperativa de Energie va începe să se ocupe de furnizare pentru clienți din întreaga țară. Le va face oferte și membrilor săi.

Și se va pregăti să investească și în capacități de producție a energiei verde.

Fondatorii cooperativei susțin că astfel de inițiative contribuie atât la democratizarea și descentralizarea pieței de energie, cât și la o tranziție către un viitor cu zero emisii de carbon.

Citește și:


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇