Românii vor să se vaccineze, dar n-au cu ce. Abia în luna mai, persoanele în vârstă ar putea fi imunizate

Coordonatorii campaniei de vaccinare sunt bombardați, zilnic, cu mii de mesaje în care oamenii își arată nemulțumirea față de derularea procesului de imunizare.
Românii vor să se vaccineze, dar n-au cu ce. Abia în luna mai, persoanele în vârstă ar putea fi imunizate

În România au fost vaccinate 819.447 de persoane până în data de 21 februarie inclusiv. Dintre acestea, mai puțin de 300.000 au vârsta peste 65 de ani, deși obiectivul principal al etapei a doua de vaccinare a fost imunizarea celor vulnerabili.

Criza de vaccin de la nivelul întregii Uniuni Europene se simte din plin și-n România. 

Toate dozele de BioNTech-Pfizer care intră în țară până la acea dată sunt folosite pentru imunizarea cu două injecții a celor programați în primele două săptămâni din luna ianuarie.

Până în data de 15 martie, nicio persoană peste 65 de ani nu se mai poate programa din cauza lipsei vaccinului. 

Această situație a creat o tensiune destul de mare în rândul opiniei publice. 

Platforma de înscriere online este o glumă

Sunt mii de mesaje zilnic adresate celor din comitetul de coordonare a campaniei de vaccinare în care oamenii se plâng că nu se pot programa, că nu există nicio posibilitate de a fi vaccinate persoanele în vârstă, nedeplasabile și că mulți medici de familie nu se implică.

“Pentru că am peste 65 de ani și pentru că platforma de înscriere online este o glumă…, am mers la un centru de vaccinare pentru a mă înscrie pe o listă suplimentară care, după declarațiile coordonatorului oficial, trebuie să se facă la fiecare centru”, scrie Ildiko Balogh într-o postare pe pagina Ro Vaccinare.

ADVERTISING

“După ce doamna s-a tot fofilat că nu poate face nimic pentru mine, că nu există…, spre sfârșit a recunoscut că unii medici de familie fac înscrieri, alții nu. Și a mai recunoscut că, de fapt, are o listă suplimentară de așteptare cu 250 de persoane înscrise, dar că s-au înscris degeaba… nimeni… nu a fost chemat”, a descris doamna Balogh experiența ei în legătură cu încercarea ratată de a se programa.

Cu cât parcurgi mai multe mărturii ale oamenilor, cu atât realizezi că în România nu numai că nu e vaccin, dar procesul în sine se desfășoară anapoda.

MesajRoVaccinare
Unul din multele mesaje trimise de oameni autorităților cu întrebări și nemulțumiri legate de campania de vaccinare - Sursa: Ro Vaccinare / Facebook

“Care este soluția de vaccinare pentru persoanele nedeplasabile? Nu avem posibilitatea pe platforma (de programare) să selectăm <echipa mobilă> și suntem deja în a doua jumătate a etapei a doua. Dacă nu există acum preocupare pentru acești oameni care au afecțiuni cronice și sunt nedeplasabili, când va exista preocupare?”, a întrebat Liliana Maria Dinescu din București.

Doar 2.130 de persoane nedeplasabile, vaccinate până acum

În data de 21 ianuarie, CNCAV, comitetul de coordonare a vaccinării, a dat un comunicat prin care anunță crearea echipelor mobile de vaccinare a persoanelor “dializate, imobilizate sau nedeplasabile”.

“Atât persoanele imobilizate sau nedeplasabile, cât și persoanele dializate pot fi vaccinate fără programare pe platformă și se înregistrează în RENV (Registrul Electronic Național al Vaccinării) la momentul revenirii echipelor mobile de vaccinare în centrul de vaccinare fix sau imediat după vaccinare, după modelul persoanelor din instituții rezidențiale”, se arată în comunicatul CNCAV.

Într-o lună, aceste echipe mobile au vaccinat doar 2.130 de persoane dintre care 188 și cu cea de a doua doză, conform datelor transmise SpotMedia.ro - un număr extrem de mic față de valul de cereri venite din partea oamenilor.

Sunt foarte multe familii în care ambii soți lucrează, iar copiii merg la școală.

Aceste familii au în grijă și persoane în vârstă - părinți sau bunici care au diverse afecțiuni și sunt nedeplasabili. Teama de a nu-i îmbolnăvi este foarte mare, iar conform strategiei naționale de vaccinare, aceste persoane urmau să fie imunizate cu prioritate, dar criza de vaccin și imunizarea “esențialilor” au blocat acest proces. 

“O campanie de vaccinare care a tolerat clase întregi de speciali”

Până în data de 15 martie, nicio persoană cu vârsta peste 65 de ani nu se mai poate vaccina, indiferent de categoria în care se află, au anunțat coordonatorii campaniei de vaccinare.

RalucaPrunaFB
Raluca Prună, fost ministru al Justiției în Guvernul Cioloș, un critic al campaniei de vaccinare derulate sub autoritatea premierului Florin Cîțu - Foto: Raluca Prună / Facebook

“Urmăresc platforma. Am sunat de sute de ori. Nu are nicio legătură cu vaccinarea. Este o modalitate birocratică de a spune că totul este sub control și rezolvabil. Nu vă face cinste”, a scris Corneliu Bădică pe pagina oficială Ro Vaccinare, nemulțumit de faptul că nu a reușit să se programeze.

E o concluzie amară a unui proces în derivă și care-i determină pe tot mai mulți oameni să-și piardă încrederea în autorități.

Încă din decembrie anul trecut era clar faptul că în primele luni va exista o criză de vaccin.

Cei care coordonează campania de vaccinare n-au respectat strategia adoptată, ajungându-se astăzi în situații disperate.

“… critic acest guvern și incapacitatea lui să livreze chestii elementare pentru că am avut ceva speranță și așteptări. Definirea a ce înseamnă <esențial> în materie de vaccinare, în etapa a doua, era o chestie simplă. Dacă asta s-a ratat, regret să spun că mult anunțata reformă a statului va fi ca zburatul pe Marte din Piața Victoriei: imposibilă acum”, a scris Raluca Prună, fost ministru al Justiției în Guvernul Cioloș, pe pagina sa de Facebook.

“…nu mai am nicio așteptare de la acest guvern. A pornit prost și nu pare cu nimic mai bun decât guverne pesediste mai răsărite. E la fel de ipocrit și operează cu fix aceleași mijloace - de la numiri în funcții de demnitate publică, la rezultate heirupiste ca această campanie de vaccinare în care a tolerat clase întregi de <speciali>, ca să își asigure pacea la guvernare. Nu are experți și reciclează oportuniști. Reacționează târziu la corupția din spațiul public și reacționează prost”, a adăugat doamna Raluca Prună, într-un comentariu făcut în urmă cu trei săptămâni.

Un premier care vrea să-i vaccineze pe toți românii

FlorinCituVaccinGov
Premierul Florin Cîțu laudă campania de vaccinare, trecând sub tăcere criza de vaccin și dificultatea de a imuniza persoanele în vârstă - Foto: Gov.ro

De atunci, în ce privește campania de vaccinare, nu s-a schimbat nimic semnificativ.

Criza de vaccin s-a adâncit, iar primele semne de îmbunătățire a situației nu se întrevăd până, cel mai devreme, la sfârșitul lunii aprilie, prima jumătate a lunii mai.

În timp ce nemulțumirea oamenilor crește, autoritățile păstrează tonul festiv, susținând că procesul de vaccinare merge foarte bine.

“… campania de vaccinare înseamnă să-i vaccinăm pe toţi românii. Nu cred că există o întreagă strategie de a eluda sistemul. Probleme vor exista tot timpul, dar până la urmă vrem să vaccinăm toţi românii.

Acolo vrem să ajungem. Şi… România, nu o spun eu, o spun statisticile, e pe locul trei în Uniunea Europeană în ceea ce priveşte campania de vaccinare. Am început foarte bine cu medicii, apoi am mers cu persoanele în vârstă şi cronicii şi am avut acea problemă cu  oferta de vaccin, dar s-a rezolvat, iar din martie vom avea 2,4 milioane de doze şi apoi numărul va creşte”, a declarat premierul Florin Cîțu.

Ceea ce nu spune actualul prim-ministru e că țara noastră se află pe locul 11 din 27 în Uniunea Europeană la mortalitatea provocată de Covid-19, că n-am mers deloc bine cu imunizarea persoanelor în vârstă, iar “vaccinarea tuturor românilor” e cel puțin o exagerare, pentru că există o minoritate care nu o va face din diverse motive.

La sfârșitul zilei, România rămâne o țară incapabilă să protejeze persoanele vulnerabile indiferent de bunele intenții declarate ale liderilor politici.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇