Agenţia Europeană pentru Medicamente recomandă autorizarea vaccinului Moderna în UE

Agenţia Europeană pentru Medicamente recomandă autorizarea vaccinului Moderna în UE

Agenţia Europeană pentru Medicamente (EMA) recomandă autorizarea condiţionată a vaccinului dezvoltat împotriva COVID-19 de compania americană Moderna.

EMA recomandă autorizarea vaccinului pentru persoanele cu vârsta peste 18 ani.

”Comitetul EMA pentru medicamente umane (CHMP) a evaluat temeinic datele privind calitatea, siguranța și eficacitatea vaccinului și a recomandat Comisiei Europene să emită o autorizație formală condiționată de introducere pe piață.

Acest lucru va asigura cetățenii UE că vaccinul îndeplinește standardele UE și pune în aplicare garanțiile, controalele și obligațiile care stau la baza campaniilor de vaccinare la nivelul UE”, a transmis EMA într-un comunicat de presă.

ADVERTISING

Vaccinul Moderna a fost autorizat în Israel. Țara își imunizează populația în ritm alert

Acum, Comisia Europeană trebuia să aprobe în mod oficial această autorizare, pentru a putea fi lansate campaniile de vaccinare a populaţiei la nivel european.

”Acest vaccin ne oferă un alt instrument care ne va ajuta să depășim situația sanitară actuală”, a declarat Emer Cooke, directorul executiv al EMA.

”Este o dovadă a eforturilor și angajamentului tuturor celor implicați. Avem această a doua recomandare pozitivă de vaccin la un an de când OMS a declarat pandemie”, a continuat Cooke.

Moderna este al doilea vaccin aprobat de Agenţia Europeană pentru Medicamente, după cel de la Pfizer, care a și început să fie livrat în statele UE, la finalul anului 2020.

ADVERTISING

Medicul Anthony Fauci s-a vaccinat și el împotriva COVID-19, însă cu vaccinul Moderna

Ce au arătat testele

Studiile clinice au arătat că serul dezvoltat de Moderna a fost eficient în prevenirea COVID-19 la persoanele cu vârsta de peste 18 ani.

Testele au implicat în jur de 30.000 de persoane în total. Jumătate au primit vaccinul, iar jumătate au primit placebo (substanță inactivă).

Eficacitatea a fost calculată la aproximativ 28.000 de persoane cu vârste cuprinse între 18 și 94 de ani, care nu au fost infectate până atunci cu SARS-CoV-2.

Pfizer și Moderna cred că vaccinurile lor sunt eficiente și împotriva noii tulpini de coronavirus, dar fac noi teste

ADVERTISING

Studiul a arătat o reducere de 94,1% a numărului de cazuri simptomatice la persoanele care au primit vaccinul (11 din 14.134 de persoane vaccinate au făcut COVID-19 cu simptome).

În cazul participanților care au primit placebo, situația arată astfel - 185 din 14.073 de persoane au dezvoltat boala cu simptome.

Asta înseamnă că vaccinul a demonstrat o eficacitate de 94,1% în studiu.

Primele vaccinuri Moderna au fost administrate în SUA (Video)

Cum funcționează vaccinul Moderna

Vaccinul antiCOVID dezvoltat de Moderna acționează pregătind corpul să se apere de boală. Serul conține o moleculă numită ARN mesager (ARNm) care are instrucțiuni pentru fabricarea proteinei Spike.

Aceasta este o proteină de pe suprafața SARS-CoV-2 de care virusul are nevoie pentru a intra în celulele corpului.

Când unei persoane i se administrează vaccinul, unele dintre celulele sale vor citi instrucțiunile ARNm și vor produce temporar proteina Spike. Sistemul imunitar al persoanei va recunoaște apoi această proteină ca fiind străină și va produce anticorpi și va activa celulele T (celule albe din sânge) pentru a o ataca.

Care sunt deosebirile dintre vaccinurile dezvoltate de Pfizer şi de Moderna

Dacă, ulterior, persoana intră în contact cu virusul SARS-CoV-2, sistemul său imunitar îl va recunoaște și va fi gata să apere corpul împotriva acestuia.

Citește articolele zilei pe SpotMedia.ro:


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇