Vești bune: Anul 2021 poate fi mai bun, iar asta depinde de noi

Vești bune: Anul 2021 poate fi mai bun, iar asta depinde de noi
Sprijină jurnalismul independent
Donează acum

Anul 2021 a început în forță cu mii de oameni vaccinați anti-Covid, cu promisiuni de sute de mii de doze noi și speranța unui viitor mai aproape de normalitate.

Acum că am ajuns la luminița de la capătul tunelului și ne așteptăm cuminți rândul la vaccinare, gândul ne poate fugi spre o vacanță într-un ținut însorit sau o revenire treptată la scoala și serviciu.

Iar una din veștile bune este că cinci curse charter spre Hurghada, Zanzibar, Dubai, Republica Dominicana si Maldive sunt organizate, in premieră, din Bucuresti si Cluj-Napoca, în vacanţa intersemestrială a elevilor.

Dar, în același timp, e bine să rămânem precauți. Dacă vrem ca ”cel mai prost an” să rămână 2020, am putea anul acesta să ne orientăm către inițiative prevăzătoare, iar una dintre ele este ”Bucureștiul Pregătit”, prin care putem susține efortul celor care fac tot ce le stă în putință ca un viitor cutremur de amploare să nu ne dea viața peste cap și mai rău.

ADVERTISING

Pas cu pas, spre noua normalitate

A doua tranşă importantă de vaccinuri anti-COVID, de 150.000 de doze, urmează să vină miercuri în România, urmând ca în toată luna ianuarie ţara noastră să primească 600.000 de vaccinuri, a anunţat, într-o conferinţă de presă, dr. Valeriu Gheorghiţă, coordonatorul campaniei naţionale de vaccinare.

Cel mai probabil, a doua etapă de vaccinare va începe după 15 ianuarie și va include și angajații din Ministerul Educației.

În plus, am aflat că peste 150.000 de persoane au fost deja programate pentru vaccinare în următoarea perioadă.

O altă ancoră de speranță pentru normalitate vine odată cu vestea că vaccinarea pentru populația generală începe în aprilie.

ADVERTISING

Mai multă încredere pentru călătorii

Cinci curse directe spre Hurghada, Zanzibar, Ras al Khaimah-Dubai, Republica Dominicană și Maldive sunt organizate, în premieră, din București și Cluj-Napoca, în vacanța intersemestrială a elevilor, după cererea peste așteptări înregistrată pentru destinațiile exotice de Revelion.

17 zboruri directe, în total, sunt lansate spre Hurghada, Maldive, Zanzibar, Punta Cana, Ras al Khaimah, între 14 ianuarie și 11 martie, ca alternativă, în pandemie, la vacanțele la schi organizate în această perioadă în anii anteriori.

Turoperatorul Paralela 45 mizează pe faptul că începerea campaniei de vaccinare le dă oamenilor și mai multă încredere să călătorească.

Zborurile pentru vacanța elevilor sunt programate începând cu data de 26 ianuarie de la București spre Maldive, Hurghada, Zanzibar și Ras al Khaimah, iar de la Cluj-Napoca spre Zanzibar în 29 ianuarie și spre Maldive în 30 ianuarie.

ADVERTISING

Cu reduceri de până la 35% pentru unele hoteluri, vacanța în Hurghada costă de la 434 de euro/persoană/7 nopți, în Zanzibar, de la 1.945 de euro/persoană/7 nopți, iar în Ras al Khaiman, de la 658 de euro/persoană/7 nopți.

Pentru zborurile de la Cluj-Napoca, vacanțele costă de la 1.898 de euro/persoană/7 nopți în Zanzibar și 1.390 euro/persoană/6 nopți în Maldive.

“Începerea vaccinării e semnalul că lucrurile se normalizează, oamenii vor avea mai multă încredere să călătorească și din ce în ce mai multe țări vor fi deschise pentru turism. Vom căuta noi și noi variante de călătorie, adaptându-ne situației, așa cum am făcut permanent în ultimele luni, pentru a susține dorința oamenilor de călătorie și relaxare”, precizează Alin Burcea, CEO Paralela 45

Pregătirea Bucureștiului pentru un viitor cutremur

Fundația Comunitară București lansează cea mai amplă campanie de pregătire a Bucureștiului și locuitorilor săi, prin informare, educare și dezvoltarea unei rețele de suport pentru intervenție în caz de cutremur. Bucureștenii pot contribui la Bucureștiul Pregătit, trimițând un SMS cu textul ACUM la 8845, scrie portalul ȘtiriONG.

Campania de strângere de fonduri Bucureștiul Pregătit este susținută de personalități publice precum Medeea Marinescu, Marcel Iureș, Adrian Despot, Vasi Rădulescu, Răzvan Exarhu și Cristian Leonte.

Aceștia invită bucureștenii să nu mai aștepte, ci să acționeze ACUM pentru a fi pregătiți pentru un viitor cutremur.

Acum este momentul să ne pregătim

În cazul unui asemenea dezastru, suntem mai puțin vulnerabili dacă știm să ne pregătim. Iar pentru asta trebuie să începem acum, când încă avem timp – nu pentru a ne panica, ci pentru a ajuta specialiștii să își dezvolte proiectele și pentru a învăța, fiecare dintre noi, cum să acționăm.

Fondurile colectate vor fi direcționate, printr-un fond de finanțare transparent, către inițiative care pregătesc bucureștenii, dezvoltă infrastructură de prevenție sau intervenții și contribuie la creșterea gradului de educare în caz de cutremur.

Printre proiectele care pot fi susținute în Bucureștiul Pregătit prin intermediul campaniei se numără:

  • pregătirea bucureștenilor pentru a acorda primul ajutor persoanelor rănite, în caz de cutremur
  • antrenarea câinilor salvatori, care îi vor găsi pe cei dragi sub dărâmături.
  • informarea și educarea copiiilor pentru a nu se speria și a acționa corect în caz de cutremur, dacă acesta îi prinde la școală
  • donații de rucsacuri de urgență familiilor vulnerabile, prin care acestea pot supraviețui pe cont propriu în cele 72 de ore critice după un dezastru.
  • dezvoltarea infrastructurii radio, pentru a putea comunica în caz de dezastru, când telecomunicațiile vor fi întrerupte.
  • simplificarea legislației de consolidare, pentru ca mai multe clădiri vulnerabile să poată fi repuse în siguranță. În mod oficial, sunt aproximativ 300 de clădiri evaluate cu risc seismic (clădirile cu “bulină roșie”), dar experții cred că ar putea fi de zece ori mai multe astfel de clădiri.

Vestea bună este că acești oameni s-au mobilizat, iar un simplu SMS din partea fiecăruia dintre noi ne poate salva viața, în 2021.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇