Felul în care gestionezi pandemia spune ceva despre tine. Oamenii cu trăsături ”întunecate” de personalitate n-au suferit prea mult

Felul în care gestionezi pandemia spune ceva despre tine. Oamenii cu trăsături ”întunecate” de personalitate n-au suferit prea mult
Sprijină jurnalismul independent
Donează acum

Chiar dacă noi toți am trecut (și încă trecem) prin pandemie, nu toți am răspuns la fel acestei realități. Un studiu recent a arătat că persoanele cu trăsături ”întunecate” de personalitate au avut maniera proprie de a gestiona situația, ușor diferită de a celorlalți.

Când spun trăsături întunecate de personalitate, oamenii de știință se referă la narcisism, psihopatie, sadism și machiavelism. Cercetătorii au descoperit că aceste trăsături (chiar dacă sunt prezente într-o mai mică sau mai mare măsură) influențează modul în care cei în cauză răspund la o criză, așa cum este pandemia.

ADVERTISING

Cercetarea, realizată de oameni de știință de la University of Mississippi pe un eșantion nu foarte mare, de puțin peste 400 de subiecți cu vârste cuprinse între 18 şi 78 de ani, a arătat că narcisiștii și cei cu trăsături machiavelice (care depind mult de interacțiunea cu cei din jur) au suferit cel mai mult, din punct de vedere emoțional, pe timpul pandemiei, în timp ce oamenii cu trăsături din zona sadismului s-au aflat la polul opus, pentru ei perioada fiind chiar una de bun augur.

O explicație pentru cei din urmă ar fi aceea că ei obțin plăcere din evenimente care sunt percepute de marea majoritate ca având un impact negativ asupra societății.

ADVERTISING

De menționat e că subiecții aveau doar trăsături din aceste personalități, scoase la iveală de niște chestionare pe care au trebuit să le completeze, ei nefiind exemple clinice, ”de manual”, după cum arată Science Alert.

Oamenii de știință au fost atenți la cum diferitele tipuri de personalitate le-au schimbat sau dictat comportamentul în răspuns la pandemie. Au observat, de exemplu, că în timp ce mai toată lumea curăța obsesiv tot ce aducea în casă ori diferitele suprafețe, de frica de a nu se infecta, narcisiștii și cei cu trăsături din zona psihopatiei nu au procedat așa.

ADVERTISING

Cei cu trăsături machiavelnice s-au temut mai mult decât ceilalți să nu se infecteze. Mai puțin s-au temut însă narcisiștii, care chiar s-au implicat în activități ”cu risc”, activități de ajutorare a celorlalți. Deși acest aspect ar putea părea contraintuitiv, au făcut-o din motivele lor, respectiv pentru că aveau nevoie de aprobarea celorlalți, pentru a-și hrăni ego-ul, după cum se arată într-un raport publicat de jurnalul Personal and Individual Differences.

Ca o concluzie, cei mai afectați de pandemie și distanțare socială dintre cele 4 tipologii au fost narcisiștii și cei cu trăsături machiavelnice, care depind de structuri sociale stabile pentru a-și atinge scopurile, ei reacționând negativ la instabilitatea socială, au explicat oamenii de știință.

Citește și Legătura dintre flora intestinală și socializare. Ce au descoperit oamenii de știință

”Indivizii cu mai multe trăsături antisociale (psihopatie și sadism) nu s-au simțit atât de amenințați de pandemie”, au mai spus cercetătorii. În multe cazuri, aceștia chiar s-au simțit bine în această perioadă.

Vezi și Iată trăsătura cheie de personalitate care garantează o familie fericită!


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇