168 de cazuri grave de cheaguri de sânge după vaccinarea cu AstraZeneca, în Marea Britanie

168 de cazuri grave de cheaguri de sânge după vaccinarea cu AstraZeneca, în Marea Britanie

În Marea Britanie, au fost raportate, în total, 168 de cazuri grave de cheaguri de sânge la persoane vaccinate cu o doză de vaccin AstraZeneca.

Această cifră indică o rată de 7,9 cheaguri la un milion de doze, transmite Reuters. Săptămâna trecută fuseseră raportate 100 astfel de cazuri, incidenţa fiind de 4,9 la un milion de doze.

Adam Finn, profesor de pediatrie la Bristol University, a spus că această creştere a numărului de cazuri era aşteptată.

”Cazurile sunt raportate rapid şi sigur, dar sunt şi cazuri care au apărut anterior, iar acum sunt recunoscute şi raportate”, a spus Finn.

ADVERTISING

În total, au fost raportate 32 de decese din cauza cheagurilor de sânge, comparativ cu 22 săptămâna trecută. Totuși, rata de decese provocate de cheaguri de sânge a scăzut de la 22% la 19%.

În Marea Britanie au fost administrate 21,2 milioane de prime doze din acest ser. Toate cazurile de efecte adverse, cu excepţia unuia singur, au fost raportate după prima doză. Nu a fost oferit însă un total al cazurilor de efecte adverse după administrarea celei de-a doua doze (rapelul).

Marea Britanie a recomandat ca persoanele cu vârste de sub 30 de ani să primească o alternativă la vaccinul AstraZeneca-Oxford, după ce autoritatea de reglementare a medicamentelor a descoperit că există dovezi ale unei legături între cazurile rare de cheaguri de sânge şi nivelul scăzut al trombocitelor.

ADVERTISING

Amintim că  EMA a confirmat o legătură între vaccinul AstraZeneca şi cazuri ”foarte rare” de tromboză.

După aceasta decizie, unele țări au ales să renunțe complet la AstraZeneca. Este cazul Danemarcei, care recent a anunțat că va împrumuta 55.000 de doze de vaccin AZ Germaniei.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇