Vlad Voiculescu: Nivelul testării mă frustrează încă de când eram în Opoziție. Avem probleme cu raportarea cazurilor și din cauza comportamentului românilor

Vlad Voiculescu: Nivelul testării mă frustrează încă de când eram în Opoziție. Avem probleme cu raportarea cazurilor și din cauza comportamentului românilor

Vlad Voiculescu, ministrul Sănătății, a declarat, luni, că nivelul de testare este un lucru care îl frustrează încă de când era în Opoziție.

Nivelul testării e ceva ce pe mine mă frustrează încă de când eram în Opoziție și m-am exprimat atunci că nu testăm suficient și că nivelul din cifre nu e cel real, asta pe de o parte din cauza metodologiei, pe de altă parte din cauza numărului mic de teste”, a declarat ministrul Sănătății, pentru B1 TV.

ADVERTISING

El a precizat că din primele zile de mandat la Ministerul Sănătății a schimbat modul de testare.

„Vă spun ce am făcut cred că din a doua zi în care eram la Minister: am schimbat metodologia de testare, în sensul că am introdus testele antigen, testele rapide odată ce am văzut și recomandarea de la Centrul European pentru Controlul Bolilor care spunea că aceste teste au ajuns la un nivel de calitate comparabil cu cel tip PCR.

Asta înseamnă că ne putem baza într-o bună măsură, cel puțin în cazul simptomaticilor, și sunt deja peste două milioane de teste achiziționate disponibile, respectiv vor fi în scurt timp disponibile. Unele sunt deja în UPU din spitale și pot fi folosite”, a spus Voiculescu.

ADVERTISING
FĂRĂ SCURTĂTURI. Ajungem departe

Românii se testează acasă și nu anunță autoritățile

Ministrul Sănătății a adăugat că e și vina românilor pentru faptul că numărul de cazuri raportate e mai mic decât în realitate, pentru că se testează acasă și nu anunță autoritățile.

„O problemă avem cu raportarea. Aici a fost un oarecare decalaj între Ordinul de Ministru pe care l-am dat și implementarea în platforma informatică și reluarea proceselor are trebuie să se modifice la nivelul fiecărui UPU și spital care trebuie să facă raportele și, pe de altă parte, e comportamentul nostru, al românilor.

ADVERTISING

Mai precis, dacă la început toată lumea se speria de virus și voia să se ducă să se testeze, acum fiecare avem măcar 2 - 3 - 4 prieteni, cunoștințe, care au trecut prin virus și dacă cineva s-a întâmplat să se intersecteze cu aceștia, ceea ce s-ar numi contact, mai degrabă își cumpără de pe net testul și-l face acasă și mai degrabă rămâne acolo. Ceea ce e greșit și nu ne ajută în ceea ce privește raportarea”, a mai spus el.

Citește articolele zilei pe Spotmedia.ro:


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇