Rezultate în Israel, după numărarea a 69% din voturi: Partidele lui Netanyahu şi Naftali Bennett au 63 de mandate

Rezultate în Israel, după numărarea a 69% din voturi: Partidele lui Netanyahu şi Naftali Bennett au 63 de mandate

Partidul prim-ministrului israelian Benjamin Netanyahu şi formaţiunea Yamina, condusă de Naftali Bennett, au împreună 63 de mandate parlamentare, după ce au fost numărate 69% dintre voturi.

Comitetul Electoral Central a numărat, până miercuri dimineaţă, două treimi dintre voturile exprimate marţi, iar în cursul zilei urmează să anunţe rezultatele preliminare.

După ce buletinele vor fi numărate, Comitetul va începe numărarea a 300.000 de voturi exprimate din spitale, aziluri, unităţi armate, închisori şi secţii speciale din aeroporturi şi ale celor aflaţi în carantină, potrivit Jerusalem Post.

ADVERTISING

Rezultatele de până acum arată că Netanyahu va putea, la limită, să formeze - pentru a şaptea oară în cariera sa politică de 30 de ani - un guvern.

Netanyahu a declarat, noaptea trecută, că partidul său, Likud, a câştigat. El a promis că va evita un al cincilea scrutin şi a făcut apel la politicienii din întreg spectrul să accepte să facă parte din guvernul pe care intenţionează să îl formeze imediat.

Alegeri în Israel: Partidul lui Netanyahu câștigă, dar are nevoie de coaliție – exit poll

Surse din Likud au spus că Netanyahu va încerca să formeze o coaliţie cât de curând posibil, însă aliaţii lui Bennett au susţinut că nu se află în planurile lui şi că alăturarea guvernului său nu reprezintă o concluzie evidentă.

ADVERTISING

Netanyahu l-a sunat pe liderul Yamina, care i-a spus că aşteaptă rezultatele finale şi că va acţiona „pentru binele cetăţenilor Israelului”. Prim-ministrul i-a apelat şi pe alţi lideri din tabăra sa politică cerându-le să se alăture unui guvern puternic de dreapta.

Liderul Opoziţiei, Yair Lapid, a afirmat într-un discurs că Netanyahu „nu are 61 de mandate, însă blocul schimbării are”. El a făcut apel la partidele care se opun lui Netanyahu şi a promis să îşi coordoneze următorii paşi. 

Prezenţa la votul de marţi a fost de 67,2%, cu 4,3% mai scăzută faţă de alegerile din martie anul trecut şi cea mai scăzută dintre cele patru scrutine din ultimii doi ani.

ADVERTISING

Rezultatele exit poll difuzate peste noapte de trei reţele de televiziune au fost neconcludente. 

Citește și articolele zilei pe SpotMedia.ro:


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇