Primele reacţii din România la haosul din Washington vin de la Cioloş şi Barna: Imaginile din Statele Unite amintesc de mineriadele din România! Vezi şi declaraţia MAE

Primele reacţii din România la haosul din Washington vin de la Cioloş şi Barna: Imaginile din Statele Unite amintesc de mineriadele din România! Vezi şi declaraţia MAE

Târziu în noapte, liderii USR PLUS au reacţionat referitor la violenţele incredibile din capitala SUA, unde fanii lui Donald Trump au luat cu asalt Capitoliul.

Dacian Cioloş şi Dan Barna îşi exprimă stupoarea faţă de vulnerabilitatea democraţiei, chiar şi într-o ţară ca SUA, cu o veche tradiţie în acest sens. Mai mult, Dacian Cioloş susţine că imaginile de la Washington amintesc de mineriadele din România şi reprezintă un avertisment dureros că excesul şi lipsa de echilibru în comportament şi discurs sunt periculoase pentru orice ţară.

''Democraţia e vulnerabilă atunci când nu o preţuim şi nu o apărăm în fiecare zi. Violenţa nu poate în niciun caz şi niciodată apăra sau întări democraţia. O poate doar compromite.

ADVERTISING

Vedem acum consecinţele otrăvii populismului şi a diviziunilor semănate de Donald Trump. Imaginile din Statele Unite amintesc de mineriadele din România şi reprezintă un avertisment dureros că excesul şi lipsa de echilibru în comportament şi discurs sunt periculoase pentru orice ţară.

Dacă se poate întâmpla în SUA, se poate întâmpla oriunde. Sprijin deplin pentru prietenii noştri americani dedicaţi democraţiei şi statului de drept. Nimic nu poate fi mai puţin american decât ce se întâmplă acum la Washington'', a scris Cioloş miercuri noaptea pe Facebook

Democrația e vulnerabilă atunci când nu o prețuim și nu o apărăm în fiecare zi. Violența nu poate în niciun caz și...

Posted by Dacian Cioloş on Wednesday, January 6, 2021
ADVERTISING
FĂRĂ SCURTĂTURI. Ajungem departe

Şi vicepremierul Dan Barna adaugă că evenimentele din SUA demonstrează că nimic din ceea ce înseamnă democrație nu este definitiv câștigat:

"Ce se întâmplă acum în Statele Unite ne arată că nimic, dar nimic din ceea ce înseamnă democrație nu este definitiv câștigat. În orice moment lucrurile pot să o ia la goană înapoi.

Ceea ce se întâmplă acum în Statele Unite ne arată că fiecare zi și fiecare moment de existență a democrației într-o țară trebuie permanent și continuu apărate și vegheate prin implicare și participare.

Faptul că vedem acum în America tuturor viselor imagini similare cu amintirile de acum 30 de ani din România noastră este cea mai elocventă dovadă că fiecare generație trebuie să lupte pentru bucata ei de libertate și democrație.

ADVERTISING

Nu am nicio îndoială că America va trece peste acest moment așa cum România a trecut peste traumele similare ale anilor ‘90. Istoria are acest prost obicei să se tot repete într- un loc sau altul și apoi merge mai departe.

Solidaritate și susținere poporului american".

Ce se întâmplă acum în Statele Unite ne arată că nimic, dar nimic din ceea ce înseamnă democrație nu este definitiv...

Posted by Dan Barna on Wednesday, January 6, 2021

Pe de altă parte, şi Ministerul de Externe a reacţionat pe Twitter, arătând că ''violenţa de la Capitol Hill este îngrijorătoare şi inacceptabilă''.

''Violenţa de la Capitol Hill din Washington DC este îngrijorătoare şi inacceptabilă. Avem încredere în democraţia SUA, care ar trebui să rămână un model la nivel mondial, şi ne exprimăm încrederea că situaţia va dezescalada în curând pentru a permite reluarea validării voturilor'', arată MAE pe Twitter.

Iată alte reacții din întreaga lume la incidentele de la Washington: Aceasta nu este America!

SpotMedia.ro v-a prezentat în cursul nopţii filmul evenimentelor care au şocat întreaga planetă.

Gloata stârnită de Trump a luat cu asalt Capitoliul, iar o femeie a fost ucisă. Filmul unei zile triste pentru democrație (Foto & Video)

Continuăm să vă ţinem la curent în format LIVE TEXT cu cele mai importante evenimente din SUA

Citeşte mai multe informaţii despre evenimentele incredibile din capitala SUA:


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇