Ce spun Cîţu şi Turcan despre decizia CCR, referitoare la majorarea pensiilor cu 40%

Ce spun Cîţu şi Turcan despre decizia CCR, referitoare la majorarea pensiilor cu 40%

Raluca Turcan, ministrul Muncii, a avut o primă reacție după ce presa a relatat că CCR ar fi decis că majorarea cu 40% a pensiilor este constituțională. Turcan a spus că Parlamentul se va pronunța în această chestiune.

A avut o primă reacție în acest caz și premierul Florin Cîțu. El a spus că România nu și-a permis această majorare a pensiilor anul trecut, dar nici în acest an.

UPDATE Presa a relatat iniţial, miercuri, că CCR ar fi respins sesizarea Guvernului cu privire la legea care prevede majorarea cu 40% a punctului de pensie, stabilind că actul normativ este constituţional. Iar la această informaţie care s-a dovedit a fi eronată au reacţionat cei doi oficiali.

ADVERTISING

România nu şi-a permis anul trecut. Nu îşi permite nici în 2021 acest lucru. În acest moment, preşedintele are două variante: fie să o promulge, fie să o retrimită în Parlament la reexaminare. Vom creşte pensiile, dar doar pe calendarul pe care ni l-am asumat. Aceasta e varianta pe care mergem noi. E o creştere a punctului de pensie în condiţiile economice actuale. Acel 14% înseamnă efort suplimentar anul acesta de 9 miliarde lei. Pensiile vor creşte şi în 2021. (...) Vă reamintesc că anul trecut nu au fost multe țări care au majorat pensiile. Creșterea de anul trecut se simte anul acesta. Eforturile de anul trecut se susțin și anul acesta.

Florin Cîțu, după ședința de guvern
ADVERTISING

Poziţia lui Turcan

Turcan a spus că Parlamentul se va pronunța în această chestiune.

”E greu de suportat (majorarea cu 40% a pensiilor – n.red.) de către bugetul statului. Ca urmare, în Guvernul Orban, noi am decis ca pensiile să crească într-un cuantum suportabil, care să facă procesul sustenabil și să nu ajungem la blocaje care să îi afecteze pe pensionari, așa că am realizat creșterea cu 14% având acest cadru legal.

În Parlament, pe legea prin care noi am decis creșterea cu 14%, majoritatea de atunci, adică PSD, a decis nu 14%. Au spus ‘noi vrem 40%’, însă fără să indice resursele cu care putem suporta majorarea.

ADVERTISING

În contextul deciziei CCR, așa cum Parlamentul anul trecut a decis menținerea punctului de pensie care să aducă majorare de 40%, la fel Parlamentul în actul legal de punere în acord a legislației cu deciziile CCR se va pronunța cu ce este de făcut pe viitor”, a declarat Raluca Turcan miercuri.

Trebuie garantată plata pensiilor

Ministrul a mai spus că, atunci când vine vorba de pensii, este extrem de importantă garantarea plății.

”Din punctul nostru de vedere, când vorbim de pensii, cel mai important lucru care trebuie garantat este plata lor (...) Din momentul preluării acestui mandat, am decis să creăm un grup de experți prin care să răspundem acestei așteptări pe care o au pensionarii: echitate, contributivitate, sustenabilitate pe termen lung a pensiilor”, a adăugat Turcan.

Întrebată dacă sunt bani, Raluca Turcan a răspuns afirmativ.

”În momentul de față avem buget alocat pentru pensii și anul acesta, în bugetul pe care l-am trimis Ministerului Finanțelor, urmărim ca indexarea să se facă cu rata inflației”, a completat liberalul.

Citește articolele zilei pe SpotMedia.ro:


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇