"Miza lui Vladimir Putin nu e Ucraina". Ce vrea și ce a câștigat deja? "Mai corect e să ne întrebăm ce fel de război vine" - Interviu

"Miza lui Vladimir Putin nu e Ucraina". Ce vrea și ce a câștigat deja? "Mai corect e să ne întrebăm ce fel de război vine" - <span style="color:#990000;font-size:100%;">Interviu</span>
Sprijină jurnalismul independent
Donează acum

Victoria lui Vladimir Putin este că, în urma escaladărilor, fie ele și retorice, este limpede că nici Ucraina, nici Georgia nu vor avea un viitor în NATO. Este probabil că se va face Rusiei această concesie, acceptarea unei zone tampon între Rusia și Occident, afirmă Oana Popescu-Zamfir, director al Centrului Global Focus și cercetător asociat la Institutul pentru Științe Umane de la Viena.

Tot o victorie a lui Putin – spune într-un interviu acordat SpotMedia.ro Oana Popescu-Zamfir – este faptul că toată lumea s-a învârtit în jurul Moscovei de câteva săptămâni: “pentru Macron a fost o miză personală să fie primit de Vladimir Putin, iar asta în sine reprezintă o concesie față de Moscova.”

“Putin a obținut să nu se mai poată reveni la status quo ante, nimeni să nu mai poate ignora Rusia, să nu o mai poată considera un actor relevant doar în plan regional”.

În aceste condiții, liderul rus își poate permite un pas înapoi pe teren, ceea ce nu înseamnă că el este definitiv. “Rusia își pregătește terenul să poate pretexta că, în timp ce ei se retrăgeau cuminți, Ucraina a lansat cine știe ce acțiune ostilă, la care Moscova a fost silită să reacționeze.”

Până acum criza din Ucraina e cel mai lung anunț al unui război care încă nu s-a întâmplat. Ministrul rus al Apărării a anunțat retragerea unei părți din trupele de la graniță cu Ucraina, Putin a confirmat, secretarul general NATO spune că nu se vede nicio schimbare pe teren. Ce ar trebui să înțelegem?

Ar putea fi desigur un bluf, după cum nu e deloc exclus ca războiul să nu se întâmple pentru că miza lui Vladimir Putin nu e Ucraina. Ea e un mijloc pentru miza cea mare.

ADVERTISING

Rusia vrea o reconfigurare a ordinii mondiale, în care să aibă un rol cu mult mai pregnant în negocierea securității în Europa, în concordanță cu termenii și condițiile ei.

Rusia vrea să aibă la scară globală alt rol și altă poziție decât acum, îi convine un echilibru al puterii de tip neorealist.

Toată demonstrația de forță din Ucraina, ridicarea mizei intră în logica Rusiei de a forța ca negocierea cu SUA și ceilalți parteneri care contează să aibă loc acum, nu mai târziu.

De ce acum?

Pentru că Rusia este din ce în ce mai slabă economic, are probleme structurale majore, de la cea demografică la structura economiei. Este într-o relație de parteneriat cu China, dar de pe un inconfortabil loc secund. Iar distanța între Rusia și China nu va face decât să se accentueze cu trecerea anilor.

Deci cu cât trece mai mult timp, Rusia este într-o poziție de negociere mai slabă, Putin într-o poziție mai slabă în plan intern.

Nu mai suntem în paradigma în care războiul e o continuare a politicii cu alte mijloace, ci într-un continuum, în care există politică, amenințarea cu forța, eventual folosirea ei, apoi din nou politică.

Fiind iarnă, Putin este și în situația avantajoasă de a putea folosi arma întreruperii livrărilor de gaze, în caz că se impun sancțiuni Rusiei.

Lumea simplifică întrebând dacă vine sau nu războiul. Mai corect e să ne întrebăm ce fel de război.

Nu ar avea nicio noimă ca Putin să atace Kievul și să încerce instalarea unui regim mai prietenos cu Rusia. Costurile menținerii lui ar fi prohibitive.

Cu atât mai puțin să intre într-o țară NATO ca România.

Nu are această intenție. Putin are interesul să negocieze, nu să-și antagonizeze NATO până la un conflict direct pe care cel mai probabil l-ar pierde.

ADVERTISING

Ne putem aștepta maximum la o intervenție ca în Georgia în 2008, în sprijinul forțelor separatiste din Donbass, cu o retragere rapidă și lăsarea unor trupe pe teren.

NATO nu va interveni militar direct, măsurile post factum ar fi în primul rând economice. Olaf Scholz spune că am fi pregătiți să plătim prețul lor, dar e îndoielnic dacă în mod real suntem.

Primul lucru pe care Rusia îl poate face este să întrerupă livrările de gaze, ceea ce ar submina relația dintre state și populație, care ar fi direct afectată.

Rusia știe că ambele părți au de pierdut. Și a estimat că poate împinge lucrurile destul de departe pentru că nici noi nu ne grăbim să avem o reacție fermă, fiind la rândul nostru într-un moment dificil, după 2 ani de pandemie.

În plus, pe termen lung, SUA se uită în Pacific, nu au interesul să rămână angajate în primul rând în această zonă. Europa discută tot mai mult despre autonomie strategică. După epoca Trump, nu e clar în ce măsură putem să contăm numai pe SUA.

Nu există însă poziții conturate; ca la orice început se văd mai degrabă divergențele. E un moment bun pentru Rusia să-și desfășoare arsenalul.

Și a obținut Putin sau este pe cale să obțină ce a dorit?

Este un joc în mai mulți pași. Au fost făcuți câțiva, sunt convinsă că urmează și alții.

Ce am văzut până acum este că Occidentul a opus un front comun, a fost coerent pe principiile fundamentale de a nu ceda în fața unei agresiuni militare, de a nu accepta încălcări de suveranitate națională.

Dar am văzut și semnalele date în primul rând de președintele Macron, dar și de SUA și alții, că Occidentul consideră că există un risc în antagonizarea Rusiei, ceea ce ar arunca-o și mai aproape de China.

ADVERTISING

Deci mai degrabă vede necesitatea unor negocieri cu Rusia. Care să fie limitele, care pot fi concesiile, aici pozițiile diferă de la un actor major la altul.

De exemplu, Macron încearcă să contureze o abordare europeană, dar o face deocamdată pe cont propriu. Iar obiectivul său a fost în primul rând să stea la masă și să devină un interlocutor pentru Putin.

Până acum, problema principală a Franței era că Rusia nu dorea să vorbească decât cu SUA, iar Europa nu conta în acest joc, cu excepția Germaniei, dar și ea doar politico-economic, nu militar.

Pentru Macron a fost o miză personală să fie primit de Vladimir Putin, iar asta în sine reprezintă o concesie față de Moscova.

Cred că Putin a putut să vadă poziționările statelor membre NATO și a făcut și niște pași înainte.

E cumva paradoxal. Sigur că prin astfel de gesturi își coalizează Occidentul împotrivă, consolidează sentimentul, ucrainean și din regiune, de opoziție la Rusia. Dar asta contează puțin pentru el.

Victoria este că, în urma acestor escaladări, fie ele și retorice, este limpede că nici Ucraina, nici Georgia nu vor avea un viitor în NATO.

Sigur că asta era realitatea și până acum, că nimeni nu se grăbea să le primească în alianță, dar la nivel discursiv ușile rămâneau deschise: când vor fi pregătite vor putea adera.

În acest moment, este cu mult mai probabil că se va face Rusiei această concesie, acceptarea unei zone tampon intre Rusia și Occident.

"Extinderea NATO nu este pe agendă în acest moment", a subliniat Olaf Scholz, la Moscova. Deci victoria lui Putin a fost aceasta, dar și șirul de oficiali occidentali importanți, chiar președintele Franței și cancelarul Germaniei, care s-au dus la el, au fost primiți de el la masa lui lungă.

Toată lumea s-a învârtit în jurul Moscovei de câteva săptămâni.

Faptul că Occidentul a vorbit pe mai multe voci este tot o victorie pentru Putin?

Lui Putin îi servește și pentru publicul intern, dar și pentru cel extern, să fie vizibil că Occidentul nu e unit. Să poată infirma narativul că Occidentul liberal democratic este modelul care se opune Rusiei, arătând că Occidentul este de fapt o colecție de modele, unele convergente cu viziunea Rusiei. Că Occidentul prin liderii lui doar încearcă să impună o linie la care nici măcar propriile populații nu aderă în totalitate.

Da, Putin a obținut să nu se mai poată reveni la status quo ante, nimeni să nu mai poate ignora Rusia, să nu o mai poată considera un actor relevant doar în plan regional, ca până acum.

Și-a crescut mult poziția de negociere, iar discuțiile cu Rusia trebuie să fie din nou o preocupare pentru toată lumea.

Ar fi o strategie perfect validă ca Rusia să facă acum un pas înapoi și să spună: “ce a fost tot tapajul făcut de Occident? Iată ce dezinformare promovează SUA, că Rusia ar vrea să atace Ucraina!”

Nici alte scenarii nu sunt excluse, dar este posibil ca Putin să vrea să arate că nu făcea nimic decât niște exerciții militare, iar Occidentul a reacționat exagerat și a promovat dezinformarea că Rusia va ataca Ucraina, că pe 16 februarie se va întâmplă.

În condițiile în care Rusia este acuzată, pe bună dreptate, de dezinformare, ea poate întoarce acum această armă împotriva Occidentului.

La fel am putem vedea însă peste câteva zile, după cum avem semnale din media de limba rusă, că Rusia își pregătește terenul să poate pretexta că, în timp ce ei se retrăgeau cuminți, Ucraina a lansat cine știe ce acțiune ostilă, la care Moscova a fost silită să reacționeze.

De altfel, la conferința de presă de marți, Puțin a confirmat retragerea parțială, dar a refuzat să spună dacă ea va continua.

Este evident că Putin face uz de toate armele, așa că toate variantele rămân pe masă.

Vedem deocamdată că Ucraina acuză atacuri cibernetice. Dar presupunând că suntem în situația reală a unui început de retragere, Putin poate că a obținut ce a vrut, dar populația rusă e mulțumită?

Pentru o perioadă, da. Cu o anumită frecvență, Putin are nevoie de niște diversiuni care să atragă atenția populației asupra inamicului extern: cauzele situației economice a Rusiei ar rezida astfel în împiedicarea dezvoltării ei de către inamici, iar conducerea autocrată ar avea aceeași justificare.

Putin folosește nevoia Rusiei de a se vedea ca o putere globală și îi oferă o reparație repetată a traumei suferită după disoluția URSS. Este nu doar obsesia lui personală, funcționează și într-o bună parte a electoratului din Rusia.

Atacarea Georgiei, susținerea unor regimuri separatiste, anexarea Crimeii au fost și fapte militare, și victorii simbolice care reușesc să îi crească prestigiul în plan intern. Prin tot ce face, Putin redă rușilor o altă poziție în plan global decât aceea de înfrânți ai Războiului Rece și nu numai.

Rusia consideră că s-a dezvoltat politic dincolo de limitele pe care i le impune sistemul global definit de Occident după Al Doilea Război Mondial și apoi, mai puternic, după Războiul Rece.

Electoratul rus nu are nevoie neapărat ca Putin să anexeze Donbass, o defilare de forțe poate fi suficientă.

Iar efortul uriaș, logistic, financiar făcut de Putin pentru a deplasa aceste capabilitati la granița cu Ucraina, chiar dacă nu le va folosi, arată că este dispus la orice efort sau cost pentru a-și îndeplini obiectivele.

Și că rămâne absolut impredictibil.

Absolut. E olimpiadă la Beijing, dar toată lumea s-a uitat la Rusia, chinezii au motive să fie supărați. Cred că la nviel simbolic Putin a obținut mult.

Ce semnificație are și ce urmări poate avea decizia Dumei de Stat care îi cere lui Putin să recunoască regiunile separatiste Lugansk și Donețk chiar în ziua când anunța începerea retragerii? ?

Scenariul seamănă foarte mult cu cel din Georgia, din 2008, când, în urma intervenției ruse, Moscova a recunoscut entitățile separatiste Abhazia și Osetia de Sud.

Dacă Putin urmează această cale, înseamnă că alege să sfideze acordurile de la Minsk, iar relațiile dintre Rusia și regiunile Donețk-Lugansk să fie definite de această recunoaștere din partea Moscovei.

Va fi un mesaj la adresa Ucrainei și Occidentului că Rusia înțelege să se raporteze cum vrea ea, nu cum dictează dreptul internațional, la regiunile separatiste. Una caldă, una rece, să nu pară că bate în retragere pur și simplu.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇