Finlandizarea Ucrainei nu este o soluție suficientă pentru Rusia

Finlandizarea Ucrainei nu este o soluție suficientă pentru Rusia

Ideea ca Ucraina să renunțe la a se alătura NATO ca să evite războiul cu Rusia ar fi într-adevăr o concesie majoră făcută lui Putin. Aparentul motiv principal al invaziei ar dispărea, pentru că Rusia ar obține ce dorește: NATO nu s-ar mai extinde până la granițele sale.

Ca să spunem adevărul, Ucraina nu este pregătită pentru aderarea la NATO acum. Statul de drept, corupția, drepturile minorităților sunt doar câteva probleme care ar putea fi invocate, dacă s-ar pune problema ca statele NATO să voteze o eventuală aderare. Nici economic statul ucrainean nu stă tocmai bine, fiind dependent de ajutoarele militare și economice venite din SUA sau UE.

ADVERTISING

Pe de altă parte, NATO nu poate accepta acum primirea Ucrainei din aceleași motive pentru care nu a acceptat-o în trecut.

Bun, dacă problema primirii Ucrainei în NATO nu se pune, atunci este fierbinte întrebarea: va fi mulțumit țarul Putin cu această soluție de dezamorsare a conflictului? Răspunsul este negativ, pentru că status quo-ul obținut prin „finlandizarea” Ucrainei nu este favorabil Rusiei.

Dacă războiul va fi evitat, Ucraina va rămâne independentă și orientarea spre UE și SUA se va accentua. Ucraina va rămâne neutră, dar finlandizarea sa nu va fi în folosul Rusiei.

Finlanda a acceptat un statut de neutralitate, dar țara și-a urmat drumul spre prosperitate, în ciuda presiunii ruse. Investițiile într-o Ucraină „neutră” vor continua, iar ajutoarele economice de la UE la fel.

Iar prosperitatea sa va fi o oglindă, care va devoala neputințele economice ale lui Putin de a aduce bunăstare în Rusia.

Chiar dacă nu va fi primită în NATO, asta nu înseamnă că Ucraina nu va mai primi ajutor militar de la americani.

Peste câțiva ani forțele sale armate se vor moderniza, iar securitatea pe care ele o vor aduce statului va fi tot mai solidă. Statele europene, asemeni Lituaniei sau Poloniei, vor livra în continuare armament Ucrainei, pentru că este în interesul lor de securitate, instructorii militari americani vor crește gradul de antrenament al armatei.

Pe termen mediu, Ucraina ar avea șansa să crească militar îndeajuns pentru a face față singure unei invazii ruse.

Apoi, garanțiile astea sunt oferite de Ucraina și numai de Ucraina, nu de NATO, pentru că NATO nu poate renunța la politica ușilor deschise care face din alianță un promotor al securității Europei.

Or, Putin a pornit tevatura asta ca să oprească extinderea NATO spre Est, nu doar ca să domesticească Ucraina. Lupta lui Putin este cu civilizația occidentală, nu doar cu Ucraina.

Dacă scapă acum Ucraina din mână, Putin riscă să nu o mai poată prinde mai târziu. Dacă acceptă finlandizarea Ucrainei, Putin va scăpa de presiunea NATO, dar nu va scăpa de presiunea UE.

Chiar dacă NATO se va opri la porțile Ucrainei, UE va înainta cu armele sale pașnice, cu comerțul, cu investițiile, în principal cu banii ca să ajute țara care a făcut această concesie majoră Rusiei.

Pentru că atât UE, cât și SUA trebuie să fie recunoscătoare Ucrainei pentru acest compromis. Iar recunoștința se va traduce în fluxuri financiare spre Kiev. Chiar dacă Ucraina nu va intra nici în UE, ajutorul european va construi în timp în țara de pe Nipru o economie solidă.

Dacă Putin va accepta finlandizarea Ucrainei, va avea de pierdut pe termen mediu și lung. Un deceniu de neutralitate cu o Ucraină nehăcuită de Rusia va însemna despărțirea acesteia definitiv de ambițiile ruse de a reface imperiul lui Petru cel Mare.

Acceptarea finlandizării Ucrainei va însemna semnarea de către Putin a finalului visului imperial rus.

Poate Putin renunța la asta?

Nu mai are timp și perspectivele economice sunt sumbre: peste un deceniu Rusia nu va mai fi nici măcar a 11-cea economie a lumii, pentru că declinul economic al Rusiei început în anii ʿ80, pe vremea comunismului, încă nu s-a consumat.

Fără Belarus, Ucraina și Kazahstan, Rusia nu are piața internă necesară pentru a porni o redresare economică.

China miliardului și aproape jumătate de oameni se zbate de decenii să se dezvolte și nu o poate face în ritmul dorit, pentru că nu poate produce suficientă prosperitate pentru toți locuitorii. Pe șleau fie spus, majoritatea chinezilor nu au veniturile necesare să cumpere ce poate produce economia chineză.

Dacă Putin acceptă acum finlandizarea Ucrainei, va pierde meciul cu Vestul, va pierde meciul cu istoria.

Rusia a ajuns în acel punct al declinului în care este obligată să joace totul pe o carte, pentru că orice altă soluție parțială nu îi va aduce altceva decât o soluție „onorabilă” de ieșire din impasul în care a ajuns.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇