Mircea Geoană și-a dat demisia de la NATO

Mircea Geoană și-a dat demisia de la NATO

Mircea Geoană a demisionat din funcţia de secretar general adjunct al NATO, iar în zilele următoare, este aşteptat anunţul privind candidatura sa la Preşedinţie.

Marţi (3 septembrie), Geoană a avut o discuţie cu secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, pe care l-a informat despre decizia pe care a luat-o. Informaţia a fost confirmată inițial pentru Europa Liberă atât de către secretarul general adjunct, cât şi de surse NATO.

La scurt timp, și NATO a anunțat oficial demisia lui Mircea Geoană din funcţia de secretar general al organizaţiei.

ADVERTISING

„Marţi, 3 septembrie 2024, Mircea Geoană l-a notificat pe secretarul general că va demisiona din funcţia de secretar general adjunct (DSG) NATO pe 10 septembrie. Secretarul general Jens Stoltenberg a acceptat demisia, mulţumindu-i domnului Geoană pentru activitatea sa”, a transmis NATO într-un comunicat.

Mircea Geoană este primul român care a ocupat această funcţie şi primul secretar general adjunct dintr-o ţară care a aderat la Alianţă după încheierea Războiului Rece, se mai arată în comunicat.

ADVERTISING

Aprecieri au venit și de la actualul secretar general al NATO, Jens Stoltenberg.

 „Mircea a lucrat la NATO timp de aproape cinci ani. Preocuparea sa pentru tehnologie şi provocările emergente de securitate a fost esenţială pentru a stimula inovarea în Alianţă. Munca sa alături de parteneri a adus foarte multe beneficii NATO. Îi doresc toate cele bune pentru viitor”, a spus Stoltenberg.

Mircea Geoană îşi va încheia mandatul de secretar general adjunct al NATO în 10 septembrie, iar germanul Boris Ruge, actual secretar general adjunct pentru afaceri politice şi politica de securitate al Alinaţei, care conduce echipa responsabilă cu afacerile politice din cadrul Statului Major Internaţional al NATO, îl va înlocui.

ADVERTISING

„Să fiu în conducerea NATO a fost onoarea vieţii mele”, a spus și Mircea Geoană.

„Îi mulţumesc secretarului general Stoltenberg pentru încredere şi prietenie. Împreună, în ultimii cinci ani, am traversat multe momente dificile, dar am împărtăşit şi nenumărate realizări, alături de echipa noastră remarcabilă. Pe măsură ce trec la un nou capitol, privesc cu mândrie la timpul memorabil petrecut în slujba celei mai importante Alianţe din istorie", a scris Geoană pe pagina sa de Facebook.

Noul capitol cel mai probabil va fi o nouă candidatură pentru președinția României.

Geoană declara, în 25 august, la Digi 24, referitor la candidatura la prezidenţiale, că la nivel personal, decizia sa este luată, dar trebuie să mai aştepte câteva zile.

”Voi anunţa decizia, în momentul în care voi termina mandatul la NATO”, a spus el la acel moment.

Mircea Geoană, acum în vârstă de 66 de ani, a fost secretar general adjunct al NATO din octombrie 2019.

A fost și preşedintele Partidului Social Democrat (PSD) din 2005 până în 2010.

În 2009 a fost candidatul partidului la funcţia de preşedinte al României. A pierdut cursa la limită în faţa lui Traian Băsescu.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇