Gafele lui Geoană s-au întors după 15 ani. Acum, într-o nouă prezentare. Cu Ciolacu

De-a lungul anilor, cea mai mare vulnerabilitate sesizată la Mircea Geoană a fost lipsa instinctului politic. Nu realizează când i se pregătește o capcană, nu are niciun filtru în ce privește alegerea colaboratorilor și se lasă folosit de cei care-l finanțează. După ultima petrecere, drumul spre fotoliul de președinte devine mai dificil.
Gafele lui Geoană s-au întors după 15 ani. Acum, într-o nouă prezentare. Cu Ciolacu

Diplomația lui Mircea Geoană, secretar general-adjunct NATO, dă rateuri. La o zi după ce o coroană de flori, semnată de acesta, a fost fotografiată la slujba de înmormântarea a lui Mihai Caraman, fost spion decorat de KGB, și, apoi, distribuită pe rețelele sociale, Geoană participă la o petrecere alături de Victor Ponta, Marius Tucă și Marcel Ciolacu.

„Lupta politică și electorală a atins cele mai de jos limite și voi sesiza instituțiile statului român pentru uzurparea identității, înscenare și propagare de știri false”, a scris Mircea Geoană pe pagina sa de Facebook, duminică seara, acuzând că este victima unei încercări de compromitere. 

„A apărut o <știre> cum că în numele meu s-a trimis o coroană de flori la înmormântarea lui Mihai Caraman. Nimic mai fals! Nu am trimis nicio coroană. Nu știu cine s-a gândit să o trimită și să o fotografieze pentru a face o mare <știre> din asta, dar eu nu am avut nicio legătură. Pare să facă parte dintr-un joc politic degradant”, a mai scris Mircea Geoană.

ADVERTISING

„Am încredere că instituțiile statului român vor face lumină în această speță, care afectează atât imaginea mea, dar și interesele instituției pe care o reprezint”, a adăugat oficialul NATO.

TIMISOARA - DEZBATERE - ANTREPRENORIATUL ROMANESC:
ÎNFRÂNGERI. Mircea Geoană, pe parcursul timpului, a făcut o serie de greșeli politice care i-au ruinat șansele de a ajunge președintele României - Foto: Valentina Sarosi/ Mediafax/ Hepta.ro

Între Mircea Geoană și Marcel Ciolacu, prim-ministrul României, se desfășoară în aceste zile o competiție politică pentru obținerea susținerii unei părți din electorat pentru a avea șanse în alegerile prezidențiale.

Deși niciunul nu a anunțat oficial că va intra în cursa pentru Cotroceni, fostul și actualul președinte PSD se luptă pentru voturile alegătorilor social-democrați.

Mulți susținători ai lui Geoană au comentat pe rețele sociale, spunând că „schema” cu coroana de flori e opera strategilor din PSD și PNL care au ca scop compromiterea candidaturii „independente” a acestuia.

„Mizerie făcută de PSDNL, fără nicio îndoială. Doar la viclenii se pricep acești mediocri care conduc cele două partide, de asta pe plan internațional Romania este fix 0, pentru că e reprezentată de oameni mici, proști și vicleni”, a comentat un utilizator la postarea lui Geoană. Acesta folosește o identitate reală, dar nu a fost dezvăluită în articol pentru că nu avem permisiunea de a-i folosi numele.

În pat cu dușmanul

Mircea Geoană, fost ambasador, ministru de Externe, candidat la președinție, după o încercare de compromitere a sa de către adversarii politici, nici mai mult, nici mai puțin, se afișează alături de Marcel Ciolacu și o suită de rusofili în frunte cu Hartman și Dungaciu.

„Cerul nu este brăzdat nici de rachete supersonice, nici de elicoptere de atac sau Suhoi-uri rusești. Căci nu va fi o invazie - şi nici nu era menită să fie. Riscul nu este astăzi un război convențional, ci faptul că, vrăjiți de spectrul unui război <iminent> în regiune, şi ocupați cu iluzorii măsuri de contracarare, să ratăm pregătirea pentru... pace”, scria cu câteva zile înainte de invazie Dan Dungaciu, în cotidianul „Adevărul”.

Mircea Geoană, conform mai multor sondaje de opinie, are prima șansă să intre în turul doi al alegerilor prezidențiale, deși în ultimele săptămâni susținerea publică s-a diminuat.

De asemenea, Marcel Ciolacu, președintele PSD, e presat de partid să intre în cursa pentru Cotroceni.

Liderul social-democrat nu s-a decis încă, temându-se de un nou eșec al partidului său în competiția pentru șefia statului.

BUCURESTI - PALATUL VICTORIA - SEDINTA DE GUVERN -
SACUL DE BOX AL PSD. Marcel Ciolacu l-a criticat și ironizat pe Mircea Geoană de mai multe ori în ultimele luni - Foto: Alexandru Dobre/ Mediafax/ Hepta.ro

Victor Ponta, fost prim-ministru și candidat la președinție din partea PSD, l-a „sfătuit” pe Marcel Ciolacu să nu candideze, spunându-i că are mai multe de făcut ca premier.

Imaginea în care Mircea Geoană e la masă cu Marcel Ciolacu, deși public, aceștia s-au contrat, criticat și ironizat reciproc în ultimele luni a provocat cel puțin confuzie printre alegători, oferind muniție contracandidaților.

„Ei au rezervat o masă și au amanetat România. De ce? Pentru că pot. De ce pot? Pentru că am girat minciuna din patru în patru ani, din cinci în cinci ani. Pentru că am închis ochii la combinațiile lor de la aceeași masă, cu aceleași personaje și ne-am mulțumit cu firimituri electorale, prea preocupați de obstacolele cotidiene, de facturi și probleme”, a comentat Elena Lasconi, candidata USR la președinție, întâlnirea dintre Mircea Geoană și Marcel Ciolacu.

Imaginea independentului se fisurează

Imensa gafă a secretarului general-adjunct NATO amintește de cele din campania prezidențială din 2009 atunci când, cu o seară înainte de dezbaterea cu Traian Băsescu, i-a făcut o vizită unui influent susținător al său, mogulul de presă Sorin Ovidiu Vântu.

Imaginile cu vizita nocturnă au fost folosite împotriva sa în confruntarea televizată.

GeoanaVintuVila2009
CURSA PENTRU COTROCENI. Mircea Geoană, la ușa vilei lui Sorin Ovidiu Vîntu, cu o seară înainte de o dezbatere din campania electorală pentru președinției din 2009. O imagine care i-a redus șansele de a-l învinge pe Traian Băsescu - Sursa: Zoso.ro

În aceeași perioadă, Mircea Geoană a mai făcut două călătorii la Moscova pe care n-a reușit să le explice în fața opiniei publice.

Acțiunile politice ale lui Mircea Geoană creează confuzie printre alegători, punându-i în pericol campania.

În evenimentele de promovare din ultima vreme, acesta se prezintă ca un candidat independent, orientat spre viitor, care își propune să reformeze întreaga clasă politică.

În acest scop a creat mișcarea „Renașterea României”, cea care are rolul de a-l susține în misiunea sa. Dar în lipsa unui mesaj puternic, coerent și a unei atitudini curajoase, fără compromisuri, imaginea lui începe să se fisureze, nereușind să creeze un val care să-l poată împinge spre Palatul Cotroceni.

Alături de sistemul ultra-politizat

Cadrele cu participarea sa la ziua de naștere a lui Marius Tucă, prezentate pentru prima dată de Antena 3, au avut un efect negativ puternic asupra lui Geoană care le-a promis românilor o nouă politică și desprinderea de trecut.

Vineri, 26 iulie, pe pagina de Facebook „România Renaște” a fost publicat următorul mesaj:

„Atacurile zilnice… la care este supus Mircea Geoană sunt dovada rezistenței la schimbare a actualului sistem ultra-politizat. Viziunea unei Românii moderne atacă interesele celor care folosesc politica și politicul în interes propriu…”

Luni, 29 iulie, Mircea Geoană se afișează la o petrecere alături de cei din fruntea „sistemului ultra-politizat” pe care promite să-l demonteze.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇