Emilia Șercan: Mircea Geoană a plagiat „substanțial” în teza de doctorat. Replica: Încă o campanie de fake news nu e nimic nou sub soare

Emilia Șercan: Mircea Geoană a plagiat „substanțial” în teza de doctorat. Replica: Încă o campanie de fake news nu e nimic nou sub soare

Mircea Geoană, secretarul general adjunct al NATO şi potenţial candidat la prezidenţiale, a plagiat substanțial în teza de doctorat pe care a susținut-o, în urmă cu aproape 20 de ani, la Academia de Studii Economice din București, susține Emilia Șercan, care a analizat lucrarea.

Teza de doctorat, care tratează integrarea României în structurile euro-atlantice, a fost susținută de Mircea Geoană la ASE, în 2005, după 12 ani de studii doctorale. Doar că Emilia Șercan arată într-un articol publicat de PressOne.ro că subiectul central este comprimat în 1,4% din totalul lucrării.

Argumentele de plagiat

„Cel puțin 78 de pagini din cele 279, cât totalizează lucrarea, au conținut plagiat –  text, grafice și tabele – preluat fără atribuire din diverse surse. Și în anexele lucrării există conținut plagiat: la o verificare aleatorie, am descoperit în Anexa nr. 2 că cel puțin 9 pagini au conținut plagiat”, spune Șercan.

ADVERTISING

De asemenea, Mircea Geoană ar fi folosit o tehnică de preluare neautorizată de conținut, regăsită și în alte teze de doctorat ale unor demnitari de rang înalt: plagiatul prin traducere. 

Potrivit jurnalistei, cea mai mare parte a conținutului identificat ca fiind plagiat de secretarul general-adjunct al NATO provine din trei documente oficiale, emise de Administrația Prezidențială a Statelor Unite ale Americii (SUA).  

Mai exact, este vorba despre trei rapoarte, intitulate la fel, Economic Report of the President. Primul a fost prezentat Congresului SUA, în februarie 1999, de președintele Bill Clinton, iar celelalte două, de președintele George W. Bush, în februarie 2002 respectiv februarie 2003.

Niciuna dintre aceste lucrări nu este citată în textul doctoratului lui Mircea Geoană și nu este trecută în bibliografie, susține Emilia Șercan. 

ADVERTISING

Explicaţia lui Mircea Geoană

Într-o amplă discuție cu PressOne, Mircea Geoană a negat nu foarte convingător că ar fi plagiat în teza sa:

„Nu știu, adică vă spun la modul cel mai onest că l-am făcut cu toată inima și l-am făcut, cum se spune, sârguincios, și cât de mult se putea pe vremea respectivă făcând, muncind la el. Adică să mă apuc să copiez de la alții, nu prea e felul meu. Dacă e ceva, mă rog, dar nu, nu, nu... A fost, a fost muncit și făcut pe bune, și muncit la el serios ani de zile”, a spus Geoană.

El a încercat și să sugereze că ar fi fost alte reguli decât cele de astăzi la momentul în care a realizat și prezentat teza de doctorat: „Nu știu, eu vă spun că ceea ce am făcut eu cu teza mea de doctorat a fost făcut absolut onest și nu mă simt cu absolut nimic în afară a regulilor din vremea respectivă. Acum…dacă s-au schimbat regulile între timp, e altceva”.

ADVERTISING

Reacţie vehementă: Caută până găsești și, dacă nu găsești, inventează!

Ulterior apariţiei articolului, într-o reacţie furioasă, iată ce scrie Mircea Geoană pe Facebook:

"Din seria caută până găsești și, dacă nu găsești, inventează, mă trezesc astăzi cu o acuzație de plagiat a tezei de doctorat pe care am terminat-o acum 20 de ani.

De ce astăzi? Probabil pentru că unii s-au speriat de discuțiile din spațiul public despre o posibilă candidatură a mea.

Specialiști în domeniu s-au pronunțat deja public asupra unei teze la care am muncit timp de ani de zile. Când mai multe softuri anti-plagiat spun că NU există similitudini și totuși cineva se trezește să vină cu o acuzație falsă, nu pot decât să mă gândesc la rea-intenție sau rea-credință.

Lăsând la o parte părerile personale despre ce ar fi trebuit să scriu în teză (nu știam că este o lucrare colectivă și trebuie să cer părerea unor oameni care nu sunt specialiști în domeniu!), pe fond, cele menționate și conceptul de plagiat sunt lucruri total diferite.

Voi fi întotdeauna un promotor al valorilor de orice fel, dar, în același timp, nu am cum să nu sancționez impostura intelectuală, cu valențe și intenții politicianiste.

Mă așteptam la astfel de atacuri murdare, așa cum, de 3 luni, anumite posturi de televiziune duc o campanie de denigrare la adresa mea. Încă o campanie de fake news nu e nimic nou sub soare. Am în spate o carieră de studii în țară și străinătate în inginerie, drept, administrație publică, economie.

Am făcut acest doctorat nu pentru a avea o floare la butonieră sau din nevoia de a ocupa vreo funcție, ci din curiozitate intelectuală și dorința de a cunoște și de a mă perfecționa continuu. Nu voi permite nimănui, din motive exclusiv electorale și, în mod evident, motivat politic, să pună la îndoială o viață de muncă și studii făcute la cel mai înalt nivel de probitate și profesionalism".

Detalii de la Emilia Şercan

Emilia Şercan a postat şi ea pe Facebook câteva detalii inedite despre cum a documentat acest caz:

"Când am început să documentez acest subiect, în Biblioteca Națională erau 16 grade, iar căldura nu funcționa. Săptămâna trecută, când am încheiat documentarea, erau în jur de 30 de grade, iar instalația de aer condiționat nu funcționa.

Plus un gând de final: Astăzi se împlinesc 9 ani de când am publicat primul meu text despre un plagiat într-o teză de doctorat. Era 1 iulie 2015 când am dezvăluit că teza lui Gabriel Oprea, pe atunci era prim-ministru interimar, vicepremier și ministru de Interne, era plagiată.

De atunci încoace am publicat dovezi despre zeci de alte plagiate ale unora dintre cei care se consideră sau sunt considerați elita României."

Mai multe detalii despre dovezile de plagiat din teza de doctorat a lui Mircea Geoană, pe PressOne.ro.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇