Ministrul german de externe: America este mai mult decât un one-man show. Cine continuă să toarne gaz pe foc e iresponsabil

Ministrul german de externe: America este mai mult decât un one-man show. Cine continuă să toarne gaz pe foc e iresponsabil

Ministrul german de Externe Heiko Maas a îndemnat vineri cele două tabere care se confruntă în alegerile prezidenţiale din SUA să dea dovadă de reţinere până la aflarea rezultatelor finale, subliniind că alimentarea tensiunilor este un gest iresponsabil.

”America este mai mult decât un one-man show. Oricine continuă să toarne gaz pe foc într-o situaţie ca aceasta acţionează iresponsabil”, a afirmat Maas într-un interviu pentru grupul media german Funke, uzând de un limbaj neobişnuit de tăios, transmite Reuters.

ADVERTISING

”Acum este momentul să fie păstrată mintea limpede până când va fi disponibil un rezultat stabilit în mod independent”, a adăugat ministrul german, într-unul din primele sale comentarii cu privire la situaţia din Statele Unite.

Urmărește LIVE ce se întâmplă în SUA: Trump acuză fraude fără dovezi, aşa că televiziunile l-au scos din emisie. Biden e încrezător că va câștiga

Numărarea voturilor continuă în aceste alegeri al căror rezultat atârnă de diferenţele pe muchie de cuţit din câteva state.

Preşedintele Donald Trump a lansat o avalanşă de acţiuni în justiţie în speranţa că va stopa ascensiunea rivalului său, democratul Joe Biden, iar în unele zone din ţară au apărut tensiuni.

ADVERTISING
FĂRĂ SCURTĂTURI. Ajungem departe

Scenariul care ar arunca SUA în haos: Scor egal între Biden și Trump. Cum ar fi decis atunci președintele?

”Pentru ca rezultatul - care nu a fost încă stabilit - să fie acceptat, fiecare trebuie mai întâi să arate reţinere. Aceasta ne include şi pe noi”, a mai spus ministrul german în interviu, din care a postat extrase pe Twitter.

”Perdanţii decenţi sunt mai importanţi pentru funcţionarea unei democraţii decât învingătorii radioşi”, a apreciat el.

Vineri dimineaţă, Biden a luat un uşor avans faţă de Trump în Georgia, iar o victorie în acest stat l-ar apropia la doar un vot electoral de Casa Albă.

ADVERTISING

”Cu astfel de majorităţi strânse, este foarte uşor să te afli de partea pierzătoare”, a mai afirmat Maas, subliniind că ”aceasta arată cât de important este să se lucreze pentru reducerea divizărilor politice”.

Şeful diplomaţiei germane a spus că se aşteaptă că, odată rezultatul alegerilor lămurit, ”SUA nu vor reveni probabil pe scena internaţională cu deplină energie deocamdată”, însă ”lumea are nevoie de SUA ca o forţă a ordinii, nu ca un factor de haos”, a adăugat el. 

Citește și:


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇