Scenariul care ar arunca SUA în haos: Scor egal între Biden și Trump. Cum ar fi decis atunci președintele?

Scenariul care ar arunca SUA în haos: Scor egal între Biden și Trump. Cum ar fi decis atunci președintele?

Tensiunea crește de la o ora la alta în SUA, unde încă este foarte greu de spus cine va fi câștigătorul alegerilor prezidențiale.

În total, sunt în joc 538 de voturi electorale, iar câștigătorul trebuie să aibă 270.

La acest moment, Joe Biden are 253 de voturi electorale, în timp ce Trump a adunat 213. Unele publicații americane îl dau pe Biden câștigător și în Arizona, ceea ce l-ar urca pe democrat la un scor de 264, în timp ce altele spun că situația e mult prea strânsă pentru a putea fi pronunțat un verdict.

ADVERTISING

Urmărește LIVE ce se întâmplă în SUA: Trump acuză fraude fără dovezi, aşa că televiziunile l-au scos din emisie. Biden e încrezător că va câștiga

4 state cheie pot schimba însă complet situația: Pennsylvania (20 de electori), Georgia (16), North Carolina (15) și Nevada (6). Astfel, ne putem trezi cu răsturnări spectaculoase.

Dar mai e un scenariu despre care tot mai multe voci au început să vorbească: scorul egal. Chiar dacă e destul de puțin probabil, intensitatea acestor alegeri lasă deschisă portița spre orice posibilitate.

ADVERTISING
FĂRĂ SCURTĂTURI. Ajungem departe

Dacă niciunul dintre candidați nu obține majoritatea în colegiul electoral, atunci sarcina de a decide revine Congresului SUA, potrivit BBC.

Camera Reprezentanților ar trebui să voteze cine este președintele, fiecare stat având dreptul la un vot. Este nevoie de o majoritate de 26 de voturi pentru a putea fi desemnat un câștigător.

ADVERTISING

Senatul este cel care decide vicepreședintele, toți cei 100 de senatori având drept de vot.

Colegiul electoral trebuie să nominalizeze președintele până pe 14 decembrie. Fiecare stat are un număr de electori și aceștia au obligația morală de a respecta votul dat de majoritatea cetățenilor din acel stat.

Se poate întâmpla însă să fie și electori de rea credință. În 2016 au fost 10 astfel de electori care au votat sau au vrut să voteze altfel decât trebuia.

Trei dintre aceste voturi au fost invalidate, pentru că statele respective aveau legislația care să le permită asta. 5 dintre cele 7 voturi trebuiau să fie pentru Hillary Clinton.

Citește și:


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇