Liberalii decid azi pe cine propun în funcția de premier. Nicolae Ciucă, cel mai vehiculat nume

Liberalii decid azi pe cine propun în funcția de premier. Nicolae Ciucă, cel mai vehiculat nume

Alegerile parlamentare s-au încheiat, premierul Ludovic Orban a demisionat, iar în partide se poartă continuu discuții și se fac strategii pe tema noii coaliții de guvernare.

Liberalii s-au întâlnit azi pentru a discuta despre numele noului premier. Vor fi trei propuneri, cu care liderul PNL, Ludovic Orban, va merge la Cotroceni, unde a fost chemat de președintele Klaus Iohannis.

Ulterior, în această seară, în şedinţa Biroului Politic Naţional (BPN), liberalii vor valida o singură propunere din cele trei.

ADVERTISING

Ciucă, cel mai vehiculat nume

Cel mai vehiculat nume pentru funcția de premier este cel al ministrului Apărării, Nicolae Ciucă, ce deține în acest moment și funcția de prim ministru interimar.

Prim-vicepreședintele liberal Rareș Bogdan a confirmat miercuri că Nicolae Ciucă se află printre cele trei propuneri.

Despre celelalte două variante nu a vrut să dea detalii, afirmând doar că nu au fost vehiculate în spațiul public.

ADVERTISING

”Avem 3 persoane: Una dintre ele a fost vehiculată în spațiul public, cealaltă nu. Chiar dacă sunt foarte bune sursele jurnalistice, acest nume nu a scapat. Nu vi le pot spune. Dl Ciucă este (o propunere, n.red.), celelalte două nu vi le pot dezvălui pentru că le discutăm”, a spus Rareș Bogdan la Digi24.

Întrebat dacă el e al treilea nume de pe lista, Rareș Bogdan și-a înșirat funcțiile, spunând că nu se află pe lista scurtă cu nume de premieri.

”Mă simt foarte bine la Bruxelles, asta nu înseamnă că daca e nevoie de mine pentru o poziție nu voi face ce e bine pentru România”, a spus el.

Cât despre împărțirea ministerelor, el a spus că PNL ține foarte mult la toate, refuzând să numească clar anumite instituții care nu sunt negociabile pentru liberali.

ADVERTISING

Rareș Bogdan, ministru de Interne?

În ceea ce privește configurația Guvernului, surse politice consultate de SpotMedia.ro susțin că PNL propune la acest moment ca, cel puțin pentru următoarele 6 luni, configurația Guvernului să fie următoarea: Nicolae Ciucă să fie premier, să existe 3 vicepremieri – unul din partea USR-PLUS (responsabil cu avizarea legilor), Kelemen Hunor din partea UDMR și Rareș Bogdan din partea PNL.

De asemenea, pe pozițiile actuale, din partea PNL ar urma să rămână Florin Cîțu la Finanțe, Cătălin Predoiu la Justiție, Bogdan Aurescu la Externe, Lucian Bode la Transporturi și Marcel Boloș la Fonduri Europene.

Sursele politice consultate de SpotMedia.ro mai susțin că favorit în cursa pentru preluarea portofoliului Ministerului de Interne, în locul lui Marcel Vela, este Rareș Bogdan.

Celelalte portofolii ar urma să fie distribuite între PNL, USR-PLUS și UDMR. Două portofolii pe care se pare că nimeni nu le vrea sunt Educația și Sănătatea.

Ludovic Orban a anunțat luni seară că își dă demisia din funcția de premier, pentru a lăsa cale liberă negocierilor pentru formarea unui nou Executiv de centru-dreapta.

Klaus Iohannis i-a acceptat demisia și l-a numit pe ministrul Apărării, Nicolae Ciucă, premier interimar.

Citește articolele zilei pe SpotMedia.ro:


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇