Judecătorul Danileț, sistemul mafiot și cine mai trebuie să se teamă

Judecătorul Danileț, sistemul mafiot și cine mai trebuie să se teamă

Judecătorul Cristian Danileț a fost dat afară pentru a doua oară din magistratură. Politicienilor nu le place de el, pentru că explică prea mult, desface firul în patru când explică proiecte controversate de lege.

Merge în licee, se întâlnește cu elevi de orice vârstă și îi învață ce e un stat de drept. Face comparații, ce e diferit între o țară în care justiția e independentă, față de una în care mereu e implicat politicul. De ce statele în care politicienii nu se ating de justiție sunt prospere, iar celelalte, nu prea. 

Cristian Dănileț, 46 de ani, a deranjat multă lume cu stilul lui direct de a vorbi despre legi, cu lipsa de inhibiție pe rețelele sociale, cu pasiunile sale extraprofesionale cu care, uneori, făcea paradă pe Facebook sau TikTok. 

Popularitatea lui în creștere i-a enervat pe mulți dintre colegii magistrați, exercițiile sale didactice din școli au supărat adesea elitele locale, în vreme ce ascensiunea sa civică a îngrijorat sistemul. Cineva care poate aduna în jurul lui simpatie, care devine cunoscut în rândul tinerilor, care la o adică, poate crea o mișcare pro-justiție, e considerat periculos.

ADVERTISING

Insistența lui Cristian Dănileț pentru îndepărtarea politicului din justiție, lobby-ul dur pro-reformist pe care îl făcea au avut efecte directe asupra carierei sale.

A fost exclus din magistratură pentru a doua oară, o tautologie a sistemului juridic autohton.

Prima dată, pe 13 decembrie 2021, Secţia pentru judecători în materie disciplinară a Consiliului Superior al Magistraturii (CSM) a decis excluderea din magistratură a judecătorului Cristi Danileţ de la Tribunalul Cluj, pentru „manifestări pe care le-ar fi avut pe mai multe reţele de socializare". Ulterior, Dănileț a mărturisit că pe colegii săi din CSM i-ar fi deranjat două mici clipuri video postate pe TikTok: într-unul taie gardul viu de acasă, în celălalt curăță piscina.

Pe 25 mai 2022, judecătorii Consiliului Superior al Magistraturii au decis din nou să-l dea afară pe Danileț. Să se învețe minte. Să nu-și mai dorească niciodată să fie judecător în România, să nu mai îndrăznească să protesteze vreodată când o majoritate vrea să-i grațieze pe corupți, așa cum s-a întâmplat în 2017-2018, să nu-i mai treacă prin cap să-i certe pe politicieni că nu reformează și pe magistrați că se complac în apa călduță în care sunt ținuți.

ADVERTISING

A doua oară, a fost exclus pentru că ar fi membru în două organizații politice care ar face politică: VeDem Just și Iniţiativa pentru Cultură Democratică Europeană. Ambele organizaţii s-au revoltat încă de anul trecut de când Inspecția Judiciară a anunțat că a început cercetarea lui Danileț, atrăgând atenția că în acest caz se încalcă drepturile constituţionale de liberă exprimare şi de asociere, mai ales că cele două asociații nu fac politică și că singurul lor contact în această zonă sunt criticile pe care le-au adus guvernelor pentru diverse derapaje.

Inspecția Judiciară este văzută în ultima vreme ca pârghie pentru hărțuirea magistraților incomozi, cei care critică autoritățile, legile și măsurile luate de politicieni în domeniul justiției.

În rapoartele Comisiei Europene (Mecanismul de Verificare și Cooperare), Inspecția Judiciară nu a luat aproape niciodată note de trecere din pricina „utilizării subiective a procedurilor disciplinare împotriva magistraților”.

ADVERTISING

Inspecția Judiciară funcționează pe lângă CSM și cercetează abaterile disciplinare ale procurorilor și judecătorilor.

Majoritatea celor care ajung subiecți ai acestei instanțe sunt, printr-o coincidență suspectă, oameni incomozi, care nu înghit ordine politice, care înțeleg țesătura care se face pe dedesubt împotriva statului de drept. Apoi, circa 80% dintre cei găsiți vinovați de Inspecția Judiciară rămân vinovați și prin alianța antireformistă a judecătorilor din Consiliul Superior al Magistraturii.

Cristian Danileț e, poate, doar cea mai cunoscută victimă a acestui sistem subteran care manevrează justiția din România în sensul invers mersului european, împotriva statului de drept, împotriva transparenței.  

Au mai fost însă sacrificați și alți magistrați celebri. Judecătoarea Camelia Bogdan, cunoscută pentru verdictul de condamnare definitivă la 10 de ani de închisoare a fondatorului Antenelor, Dan Voiculescu, a fost și ea exclusă din magistratură prin două decizii ale Consiliului Superior al Magistraturii.

După procese lungi și sinuoase, epopeea ei s-a sfârșit prin eliminarea din justiția autohtonă. Tânăra judecătoare a primit o lecție în stil mafiot, cu sprijinul foștilor ei colegi.

Laura Codruța Kövesi a fost demisă din fruntea procuraturii anticorupție în același fel. Procurori curajoși au fost pedepsiți sau se află în procese prelungite pentru a-și apăra onoarea. Judecători siguri pe ei, care au acceptat să aplice deciziile Curții de Justiției a Uniunii Europene împotriva secției speciale, sunt și ei pe lista neagră.

Jurnaliștii care intră prea adânc în investigații din care ies la iveală ițele încâlcite ale legăturilor dintre justiție, politică și afaceri sunt intimidați.

Statul devine tăcut, uniform și amenințător. Semnalul pe care îl trimite sistemul prin pedepsirea lui Cristian Danileț, dat fără motive serioase afară din magistratură, este foarte clar: nu e loc pentru nemulțumiți, pentru critici, pentru cei care fac prozelitism pro-reformism.

Sabina Fati


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇