Punct final pentru Camelia Bogdan: Iohannis a semnat decretul şi nu mai e judecător

Punct final pentru Camelia Bogdan: Iohannis a semnat decretul şi nu mai e judecător

Preşedintele Klaus Iohannis a semnat, joi, decretul privind eliberarea din funcţia de judecător la Curtea de Apel Bucureşti a Cameliei Bogdan, ca urmare a aplicării sancţiunii disciplinare constând în „excluderea din magistratură”.

În februarie 2017, Camelia Bogdan a primit de la CSM o decizie de excludere din magistratură, însă hotărârea a fost anulată în instanţă. Bogdan a făcut parte din completul de la Curtea de Apel Bucureşti care l-a condamnat definitiv la 10 ani de închisoare pe Dan Voiculescu.

Pe 2 aprilie 2018, Secţia pentru judecători a CSM a decis, pentru a doua oară, excluderea din magistratură a judecătoarei Camelia Bogdan. Decizia a fost luată în baza unui raport al Inspecţiei Judiciare, în care aceasta era acuzată că nu a respectat dispoziţiile privind distribuirea aleatorie a cauzelor, pe vremea când era judecător la Secţia penală a Curţii de Apel Bucureşti.

De asemenea, Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a respins ca nefondat recursul declarat de Camelia Bogdan împotriva hotărârii CSM, fiind menţinută astfel excluderea din magistratură. Decizia magistraţilor a fost definitivă.

Ulterior, Camelia Bogdan a dat statul român în judecată pentru această decizie, iar Curtea Europeană a Drepturilor Omului a constatat încălcarea articolului 6 din Convenţia CEDO privind dreptul la un proces echitabil în procesul intentat statului român de judecătoare.

Articolul 6 din Convenţia CEDO spune că „orice persoană are dreptul la judecarea cauzei sale în mod echitabil, în mod public şi în termen rezonabil, de către o instanţă independentă şi imparţială, instituită de lege”.

În schimb, CEDO a respins solicitarea de daune morale în valoare de 100.000 de euro formulată de Camelia Bogdan.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇