Camelia Bogdan a câștigat parțial la CEDO procesul intentat statului român. Cum a ajuns să fie exclusă din magistratură, după ce l-a condamnat pe Dan Voiculescu

Camelia Bogdan a câștigat parțial la CEDO procesul intentat statului român. Cum a ajuns să fie exclusă din magistratură, după ce l-a condamnat pe Dan Voiculescu

Camelia Bogdan, judecătorul care l-a condamnat la 10 ani de închisoare pe Dan Voiculescu, după care a fost exclus din magistratură de CSM, a câștigat la CEDO procesul împotriva statului român.

Mai exact, sesizarea admisă de Curtea Europeană a Drepturilor Omului a fost lipsa unei căi de atac împotriva suspendării din magistratură. Cameliei Bogdan i-au fost acordate și despăgubiri de 6.000 de euro, precum și 2.000 de euro, cheltuieli de judecată. Camelia Bogdan ceruse 100.000 de euro despăgubiri și 6.560 de euro pentru cheltuielile de judecată.

ADVERTISING

Hotărârea nu e definitivă și poate fi atacată la Marea Cameră.

https://www.facebook.com/cristi.danilet/posts/4571669369541839

Acțiunea împotriva Cameliei Bogdan a avut legătură tot cu dosarul ICA.

În februarie 2016, Inspecția Judiciară s-a sesizat din oficiu după ce televiziunile controlate de Dan Voiculescu au dus o campanie în care susțineau că Bogdan ar fi incompatibilă. Motivul era că aceasta ar fi predat la un moment dat un seminar organizat de o asociație care era finanțată de Ministerul Agriculturii, care a fost parte vătămată în dosar.

ADVERTISING
FĂRĂ SCURTĂTURI. Ajungem departe

În aprilie din același an, inspectorii care au analizat cazul au respins sesizarea, negăsind vreo abatere disciplinară. Decizia a fost însă infirmată de șeful Inspecției Judiciare, Lucian Netejoru, care a decis să transmită sesizarea la Secția pentru judecători a CSM.

În februarie 2017, Secția pentru judecători a CSM a decis excluderea din magistratura. Camelia Bogdan a atacat cu recurs la completul de cinci judecatori al Înaltei Curți de Casație și Justiție și pe 13 decembrie i s-a dat, definitiv, câștig de cauză.

ADVERTISING

Dar pe 2 aprilie 2018, CSM a admis o nouă acțiune disciplinară depusă de Inspecția Judicară și a exclus-o din nou din magistratură, fapt pentru care ea s-a adresat CEDO.

Citește și:


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇