Cum au fost hărțuiți magistrații de Inspecția Judiciară pentru niște mesaje exprimate în privat sau care nici nu există

Cristi Danileț: Ca să fie clar pentru toată lumea - Magistrații vorbesc, au opinii, inclusiv opinii politice. Legea ne interzice să facem propagandă pentru un partid sau o platformă, dar nu ne interzice să criticăm un om politic, un partid sau o reformă.
Cum au fost hărțuiți magistrații de Inspecția Judiciară pentru niște mesaje exprimate în privat sau care nici nu există

Ca să fie clar pentru toată lumea: Magistrații vorbesc, au opinii (…) Eu personal am făcut-o începând cu anul 2003 și o s-o fac în continuare, până închid ochii. Da, voi critica în continuare oamenii politici care atacă Justiția. Asta este. Și în privat am făcut-o, și în public”, spune judecătorul Cristi Danileț, după aflarea veștii că a fost respinsă sesizarea Inspecției Judiciare făcută pe numele său și al altor colegi.

După mai bine de trei luni de la scurgerea în presă a unor discuții private purtate de magistrați pe un forum nepublic și anchetarea câtorva dintre ei, acțiunea a fost finalizată prin respingerea sesizării, conform unui document postat pe Facebook de judecătorul Cristi Danileț.

”(…) Ne-au înfierat membri CSM mai înainte de orice investigație, s-a autosesizat inspectorul șef, au făcut memorii câteva sute de colegi, ne-a apărat ministrul Justiției, ne-au anchetat inspectori judiciari, ne-a fost alături societatea civilă. Rezultat după luni de stres, zeci de memorii și contestații: ZERO abateri”, arată judecătorul în postarea sa.

Justice leaks... Pentru că am scris liber pe un forum de magistrați despre ce se întâmplă in societate, pentru că un...

Publicată de Cristi Danileţ pe Luni, 2 august 2021

Invitat la un dialog pe acestă temă, judecătorul Cristi Danileț vorbește liber despre tot ce s-a întâmplat în ultimele luni, despre ”atotputernica” Inspecție Judiciară și problemele din jurul ei, apreciind că acest episod și toate etapele lui au drept consecință ”intimidarea tuturor magistraților”.

cristi-danilet-2
Foto: Facebook / Podul.ro (Arhivă 2018)

”În primul rând, sunt niște represalii împotriva militanților, pentru că au îndrăznit să critice abuzurile IJ, disfuncționalitățile de la CSM sau anti-reforma Justiției.

ADVERTISING

În al doilea rând, este vorba despre intimidarea restului magistraților. Păi, când văd magistrații că mesajele lor sunt interceptate, înregistrate, dezvăluite presei, ce îți sugerează asta? Că ești supravegheat, nu? Cine te supraveghează în epoca democratică în care trăim, tot ai tăi?! Este crud”, spune judecătorul Cristi Danileț în interviul acordat pentru Spotmedia.ro.

SPOT: Spuneți-ne cum s-a desfășurat ancheta Inspecției Judiciare în acest caz. Ați fost chemați să dați declarații, s-a pus presiune pe dvs și pe colegii dvs?

Am fost chemați de 2 ori ca să dăm declarații la Inspecția Judiciară, pentru niște informații scurse către presă de un pseudo-magistrat din România, un individ ascuns printre noi, care poate să fie un inspector, poate să fie un jurnalist, poate să fie un terț (nu l-am descoperit cine este) și care a comis astfel o infracțiune, practic.

În al doilea rând, niște mesaje de acolo nu ne aparțin. Unele dintre mesaje NU EXISTĂ, din ce a apărut în presă.

Pe de altă parte, noi am fost chemați de două ori la Inspecție, am refuzat să ne ducem și în același timp am contestat actele inspectorilor, modul de numire a lor, modul de numire a inspectorului șef. Am deschis procese în țară împotriva IJ, pentru a demonstra că este vorba despre un abuz.

ADVERTISING
FĂRĂ SCURTĂTURI. Ajungem departe

Încă un lucru interesant: Noi am fost chemați la București să dăm explicații, dar până acum inspectorii veneau la magistrați, în instanțele unde lucrează.

Deci, teoretic, noi ar fi trebuit să ne urcăm în mașini sau în avioane, să pierdem o zi ca să ne ducem la București și să dăm explicații, să mai pierdem o zi să ne întoarcem, pe banii noștri. Ca să dăm explicații la sediul Inspecției Judiciare. Nu s-a mai întâmplat asta niciodată.

Noi toți am refuzat să dăm explicații pentru niște mesaje care ni se impută și care țin de forumul nepublic al magistraților.

Și, iată, abia prin acest act final, noi am aflat pentru ce suntem urmăriți. Iar eu sunt uimit să aflu că am fost urmărit pentru activitate politică în exercițiul profesiei, când se spune că eu aș fi trimis niște mesaje împotriva CSM pe un forum secret. Nu are nicio legătură cu activitatea mea profesională!

Este incredibil că o astfel de acțiune disciplinară a putut fi declanșată vreodată. Este dincolo de orice imaginație! Mie abuzul mi se pare unul grosolan.

Practic, astăzi magistrații sunt la mâna inspectorului șef, care se poate sesiza doar când dorește el. Pur și simplu, țintește un magistrat, după care declanșează un întreg mecanism împotriva lui.

ADVERTISING

Eu în viața mea nu am dat atâtea explicații la inspecții câte am dat în ultimii doi ani. În loc să îmi fac dosarele, eu mă ocup de dat explicații la IJ, pentru mesaje care nu îmi aparțin, pentru viața mea privată, pentru poze din viața mea privată cu familia, pe care le pun pe Internet. Este incredibil!

Practic, cine este împotriva Inspecției sau a CSM se trezește hărțuit luni întregi.

SPOT: Ați mai trăit vreodată în cariera dvs astfel de momente, de exemplu, în epoca ministrului Rodica Stănoiu?

NU. Nu am trăit așa ceva în epoca Stănoiu. Eu i-am prins pe ministrul Stoica, apoi pe sinistra Stănoiu, pe Macovei, Predoiu, Ponta, Cazanciuc… Niciodată nu s-a mai întâmplat așa ceva.

Practic, astăzi, IJ este atotputernică. Mai ales când se sesizează din oficiu. Ce este halucinant este că IJ nu are o procedură de autosesizare. Și ei nu procedează cu toată lumea la fel. Dacă X, Y, Danileț, Z dau o declarație în presă în aceeași zi, singurul anchetat este Danileț.

Mai mult, sunt interviuri sau apariții publice din urmă cu 6 luni, nimeni nu s-a sesizat și brusc începe o anchetă. E incredibil, e vorba despre selectarea magistraților care să fie anchetați, doar din dorința de a-i intimida, de a-i descuraja.

Și pentru ca publicul să se lămurească: Este vorba, clar, doar despre magistrații militanți. Cei care au fost la Bruxelles (delegația aceea de 30), cei care au inițiat protestele Justiției (foto) sau cei care au dat declarații cu privire la cruntele reforme împotriva Justiției din perioada 2018-2019. Atât, doar acești magistrați sunt anchetați.

SPOT: Credeți că asistăm la o pedepsire a magistraților care s-au opus atunci mutilării Justiției sau e și un avertisment pentru cei care le-ar putea urma exemplul în viitor (un fel de ”Nu faceți ca ei, că la fel ca ei veți păți!”)?

Și una, și alta. Este clar. Este o intimidare a tuturor magistraților.

În primul rând, sunt niște represalii împotriva militanților, pentru că au îndrăznit să critice abuzurile IJ, disfuncționalitățile de la CSM sau anti-reforma Justiției.

În al doilea rând, este vorba despre intimidarea restului magistraților. Păi, când văd magistrații că mesajele lor sunt interceptate, înregistrate, dezvăluite presei, ce îți sugerează asta? Că ești supravegheat, nu? Cine te supraveghează în epoca democratică în care trăim, tot ai tăi?! Este crud.

Repet, pur și simplu, au inventat mesaje (sunt unele mesaje care nu există!), le-au dat la presă (nu știu cine) și tu te apuci să dai explicații pentru ceva ce tu nu ai scris vreodată sau explicații pentru viața privată. (…)

SPOT: Spuneați mai devreme că ați deschis mai multe procese, ele sunt în continuare pe rol?

Da, 16. Noi, cei 8 anchetați, am deschis 16 proceduri în toată țara ca să contestăm actele IJ. Am contestat modul de numire a lui Netejoru, organizarea de către el a concursului de recrutare a inspectorilor și regulamentul IJ.

Noi am declanșat aceste procese în țară și ne-am trezit că Netejoru a cerut strămutarea dosarelor de la instanțele unde noi l-am dat în judecată, pe motiv că magistrații de la acele instanțe, la rândul lor, au semnat diverse memorii prin care și-au arătat nemulțumirea în legătură cu modul în care funcționează IJ.

Deci Netejoru însuși nu are încredere în Justiția română și cere strămutarea în alte părți a dosarelor.

SPOT: Cum vă explicați atunci că ați primit o decizie favorabilă, sub semnătura acelui inspector judiciar?

Habar nu am. Eu nu am auzit în viața mea de această doamnă inspector, m-a chemat de două ori să dau explicații și, repet, nu m-am dus.

SPOT: Cine monitorizează activitatea desfășurată de Inspecția Judiciară și, eventual, poate da sancțiuni în cazul în care apar nereguli?

Există un audit extern care se desfășoară în fiecare an și care nu se lasă cu niciun vot din partea CSM. S-au găsit nereguli de fiecare dată, dar nimeni nu face nimic.

Nu știu cine (...) Auditul se face o dată pe an. Dar un audit din 2016 s-a discutat după vreo 4 ani, CSM nici măcar nu l-a pus pe rol.

SPOT: Vă puteți adresa organizațiilor europene cu care colaborați, pentru a semnala ce se întâmplă sau rămâneți sub ”talpa lui Netejoru” până când acesta va fi schimbat din funcție?

Am avut susținere din partea unei organizații internaționale mari de magistrați, care ne-a sărit în apărare. Dar în afară de susținere vocală, ca să zic așa, nu au ce să facă.

Și, dacă îmi amintesc bine, în fostul raport al CE se spune că IJ a declanșat acțiuni disciplinare împotriva unor magistrați doar pe considerentul că au protestat sau s-au opus reformelor anti-Justiție.

Dar ca să fie clar pentru toată lumea: Magistrații vorbesc, au opinii, inclusiv opinii politice, bineînțeles că avem. Legea ne interzice să facem propagandă pentru un partid sau o platformă, dar nu ne interzice să criticăm un om politic, un partid sau o reformă.

Întotdeauna am făcut-o. Eu personal am făcut-o începând cu anul 2003 și o s-o fac în continuare, până închid ochii. Da, voi critica în continuare oamenii politici care atacă Justiția. Asta este. Și în privat am făcut-o, și în public.

Nu trebuie să fie nimeni surprins. Contrar așteptărilor, magistrații au și ei creier, au și ei gură și au și ei mâini, deci tastează și vorbesc. Trebuie să se obișnuiască lumea cu asta!


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇