Stelian Ion îi apără pe judecători după atacurile Inspecției Judiciare: Nu putem tolera ca magistrații să fie urmăriți, filați

Stelian Ion îi apără pe judecători după atacurile Inspecției Judiciare: Nu putem tolera ca magistrații să fie urmăriți, filați

Ministrul Justiției Stelian Ion a reacționat vineri după ce șeful Inspecției Judiciare, Lucian Netejoru, a cerut cercetarea disciplinară și chiar suspendarea din funcție a unor judecători pentru mesajele postate pe un grup privat de Facebook.

Netejoru îi acuză pe magistrați că au făcut politică pe Facebook și au adus atingere prestigiului Justiției. Stelian Ion vine în acest context și apără dreptul la libera exprimare.

Ministrul vorbește de rolul important pe care reacțiile magistraților l-au avut în perioada 2017-2019 de apărare a Justiției.

”Dreptul la exprimare este un drept fundamental. Chiar dacă au o obligație de rezervă, în privința tuturor problemelor care țin de profesia și activitatea lor, magistrații trebuie să se bucure de libertatea de exprimare.

În ultimii ani, luările de poziție curajoase ale magistraților pe tema modificărilor Legilor Justitiei și a legislației penale au contribuit foarte mult la evitarea unor derapaje care ar fi afectat grav statul de drept și ne-ar fi aruncat cu zeci de ani în urmă.

Presiuni asupra magistraților sau intimidări menite să-i descurajeze în a se mai exprima liber în privința problemelor sistemului judiciar nu pot aduce nimic bun. Nu fac decât să mărească tensiunile din sistemul judiciar. Dacă vom alege cu toții să tăcem și să ne prefacem că nu vedem problemele reale, acele probleme se vor amplifica și ne vor copleși”, a scris vineri pe Facebook Stelian Ion.

Ministrul amintește că și în modificările pe care le-a propus Legilor Justiției apără dreptul la liberă exprimare a magistraților și le transmite să vorbească în continuare cu curaj.

”În proiectele de lege am propus întărirea dreptului la liberă exprimare a magistraților. Nu am agreat nici ideea ca ministrul Justiției sa poată exercita acțiunea disciplinară împotriva magistraților. De asemenea, deși am primit la rândul meu unele critici la adresa activității de ministru din partea unor magistrați, nu întotdeauna într-un limbaj adecvat, chiar dacă a fost neplăcut, nu am considerat că aceste abordări contondente ar trebui pedepsite în vreun fel. Am încercat să dau la o parte ambalajul neplăcut și să recepționez ideea.

Nu putem sta cu urechea lipită de ușă pentru a asculta ce vorbesc între ei magistrații și nu putem tolera, ca societate, ca magistrații să fie urmăriți, filați în timpul lor liber.

Îi rog pe magistrați să nu tacă și să nu se teamă. Să își facă datoria cu profesionalism și cu bună credință, dar și să vorbească despre problemele și pericolele sistemului judiciar. Să o facă în mod obiectiv, cu argumente, cu echilibru și limbaj elegant, așa cum le stă bine unor magistrați”, conchide Stelian Ion.

Citește mai multe detalii despre acest subiect:


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇